Snelheid

Ricardo Brink wint eerste Superbike BeNeLux trophy wedstrijd in Croix-en-Ternois

De start van de Benelux Trophy anno 2023 kreeg, alleszins voor de openingsrace in Croix, een flinke kwaliteitsinjectie met o.a. Ricardo Brink die over kwam van de IDM, naast Vincent Lonbois, regerend kampioen Yan Ancia, Sebastien Le Grelle of nog, de opnieuw bij de Superbikes uitkomende Sander Claessen.

Minder dan een week voor aanvang kreeg de Nederlander zijn nieuwe Yamaha en met een nog maagdelijke blauwe kuip reed hij het vrij-rijden op vrijdag. Toch stond ‘Brinky’ op pole zaterdagavond voor Claessen en verrassend Legrelle op een Honda Fireblade.

Zowel Ancia als Lonbois kenden afstellingsperikelen met de vering en volgden op ruimere afstand. De Limburger zou heel het weekend niet in normale doen zijn, tweemaal zevende in de races, waarbij hij zich tweemaal nipt Ouri Bikkems van het lijf kon houden.

Bij de openingsrace kende Claessen een blitzstart voor Brink, maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in de Nederlander. Met Thijs Peeters, die stappen vooruit lijkt gezet te hebben, kwam er een tweede noorderbuur op het erbordes. Verder volgden amazone Jennifer Houillier, Le Grelle en Christopher Lequeux.

Brink wilde in de slotrace het zekere voor het onzekere nemen en koos van bij het begin het hazenpad. Claessen zette de achtervolgiing in tot in een van de snelste bochten het voorwiel weggleed en de tweede race voor hem eindigde in de grintbak. Op ruime afstand werd Lonbois nummer twee en opnieuw Peeters derde. Verder Le Grelle, Lequeux en opnieuw de Franse dame, waarbij dit trio in een goeie halve seconde voorbij de zwartwit geblokte vlag flitsten.

BeNeLux Trophy Supersport

De openingsrace in Croix was een voltreffer wat de races en deelnemers betrof. De winnaars van het openingsweekend bij de Supersports luisterden naar de namen Jef Van Calster (Race1) en Luca Devleeschauwer (Race2). Deze laatste moest na mechanische pech in de Qualifs in allerijl de Yamaha van Pieter Ghysels laten overkomen om alsnog te kunnen deelnemen in Croix. Hij hield in de herneming Van Calster af en vocht in de eerste race een robbertje met Bram Lambrechts uit om de tweede plaats. Bram werd tweemaal derde met zijn Duc Panigale.

In de openingsrace reed Van Calster onbetwist naar een start-finish zege. Ook in de Benelux Trophy mogen nu motoren deelnemen volgens de nieuwe FIM regels voor de Supersport. Voor een deel was de SSP wedstrijd wel onthoofd, toen Sasha De Vits in Q2 op zaterdag op een van de snelste passages op het circuit zwaar ten val kwam en met een open armbreuk werd afgevoerd. Hij werd nog diezelfde avond geopereerd en het gaat goed met hem. Langs deze weg willen we De Vits een snel herstel toewensen en hem een hart onder de riem steken. Thuisrijder Jeremy Jacquet werd tweemaal afgetekend vierde. Maar verder in het veld werden er nog millimeterduels beslecht; tussen Wes Kleinfeld en zijn teammaat Elias Van Roekel bijvoorbeeld. Kleinfeld won het debat in race een.

In de herneming nam Rene Bosma de plaats over van Kleinfeld met dezelfde Van Roekel. Verschil op de meet; 40/1000 van een tik van de klok in het voordeel van Van Roekel. Nu de Benelux Trophy ook telt voor het ONK rijden er verschillende noorderburen mee.

Van Belgische zijde waren er nog top tien plaatsen voor Jonathan lesceux, Wouter De Cooman, en Bjorn Depret.

Tekst en foto’s: Jan Vermeer

Partners

Back to top button