Snelheid

Eerste podium voor Barry Baltus na thriller

Met een schitterende tweede plaats heeft de jonge Zelos Black Knights-piloot zijn seizoen 2024 schitterend ingezet, de eerste podiumplaats voor ons land in een Grand Prix sinds 2015.

Er komt een ‘voor’ en een ‘na’ 10 maart 2024 voor Barry Baltus. Deze zondag in Losail pakte de 19-jarige zijn eerste podium in zijn Moto2-wereldkampioenschapscarrière. Als zesde op de grid voor de Grand Prix van Qatar, zijn eerste van het seizoen, wist hij op te klimmen naar de tweede plaats en kwam zelfs binnen op 0,055 seconde van de overwinning.

Barry Baltus kwam vol vertrouwen aan in Qatar dankzij een intensief voorbereidingsprogramma in de winter. Na een vrijdag die gekenmerkt werd door onweer, won de RW Idrofoglia Racing GP-coureur aan snelheid naarmate de trainingen op zaterdag vorderden. Zijn zesde startplaats was al zijn beste kwalificatiepositie in de Moto2, maar hij moest die positie nog bevestigen in de race.

De Belg ging goed van start, werkte zich op naar de kopgroep en reed vervolgens de eerste paar kilometer intelligent. Hij nestelde zich in zesde positie, zette de machine in beweging en haalde zijn rivalen één voor één in, totdat hij op het podium klom zonder door iemand ingehaald te worden. Hij eindigde als tweede in het wiel van Alonso Lopez.

Dit resultaat is het beste uit de carrière van Barry Baltus en van het RW Idrofoglia Racing GP team in de Moto2. Het is ook een historische prestatie voor België. Hij wordt de achtste Belg die het Grand Prix-podium bereikt na Didier de Radiguès, Julien van Zeebroeck, Lucio Pietroniro, Xavier Siméon, Livio Loi, Léon Martin en Auguste Goffin.

Barry Baltus : “Het is een ongelooflijk gevoel om op het podium te staan. Ik wist dat ik de potentie had, maar het moest allemaal samenkomen en daar hebben we heel hard voor gewerkt. Ik voelde me erg sterk in de race, vooral tijdens het remmen. Ik kon veel inhalen en in de laatste paar ronden probeerde ik kalm en geconcentreerd te blijven. De tweede plaats is een geweldig resultaat en ik ben echt blij voor mezelf, voor België, voor Zelos die me al jaren steunt, voor Jarno Janssen en het team, voor de fans… Allemaal bedankt! Nu moeten we blijven werken om op dit niveau te blijven voor de volgende Grand Prix.”

Freddy Tacheny (CEO van Zelos): “Wat een geweldige prestatie! We zijn heel blij voor Barry, die zo hard heeft gewerkt en dit zo verdient. De vooruitgang is er en we doorlopen samen alle fases. Het niveau van Grand Prix motorraces is erg hoog en om bij de snelste rijders ter wereld te horen is een droom die uitkomt! Maar nu moeten we ons realiseren dat dit nog maar het begin is en dat we verder moeten bouwen. Hoe dichter je bij de top komt, hoe moeilijker het wordt. Laten we het hoofd koel houden voor de toekomst, maar laten we ook samen genieten van dit geweldige moment! Dank aan iedereen die ons de afgelopen jaren heeft gesteund en dit mogelijk heeft gemaakt.

Tekst en foto: Zelos

Top 10:

1ALONSO LOPEZ (SPEED UP RACING) 
2Barry Baltus (RW Racing GP)+0.055
3Sergio Garcia (MT Helmets MSI)+0.742
4Ai Ogura (MT Helmets MSI)+1.514
5Manuel Gonzalez (QJMOTOR Gresini Moto2™)+5.100
6Marcos Ramirez (OnlyFans American Racing Yeam)+5.320
7Joe Roberts (OnlyFans American Racing Team)+9.058
8Albert Arenas (QJMOTOR Gresini Moto2™)+9.210
9Celestino Vietti (Red Bull KTM Ajo)+10.710
10Aron Canet (Fantic Racing)+10.879

Partners

Back to top button