Snelheid

Alles wat je moet weten over het seizoen snelheid 2024

De vergunningsaanvragen voor het seizoen snelheid 2024 werden geopend. De belangrijkste wijzigingen zijn de invoering van een nieuwe klasse Belgian Supersport Next Generation (voor de recentere zwaardere Supersport modellen) en een klasse Belgian Supersport Youngtimer 2000 voor Supersport machines van bouwjaar 2002 tot 2009. Een laatste wijziging betreft de klassen Supertwin en Stocktwin 650 waar het vanaf 2024 mogelijk zal zijn deel te nemen vanaf 15 jaar (i.p.v. 16 jaar).

Info seizoen snelheid 2024

Klassen, Nummering en kleur van de schijven:

KLASSENRIJDERS TOEGELATENKOERSNUMMERKLEUREN ACHTERGROND – CIJFERS

Kleine cilinderinhouden

POCKET BIKE***01 tot 99wit – zwart
50cc & AUTOMATEN***01 tot 99wit – zwart
MINI MOTO 4 TAKT***01 tot 50geel – zwart

BMB Solo klassen

BELGIAN SUPERSPORT 300***Vanaf 01wit – cijfers vrij
BELGIAN SUPERSPORT***Vanaf 01wit – blauw
BELGIAN SUPERSPORT NEXT GENERATION***blauw – wit
BELGIAN SUPERBIKE***wit – zwart
BELGIAN SUPERBIKE YOUNGTIMER***Vanaf 01zwart – geel
BELGIAN SUPERSPORT YOUNGTIMER***geel – zwart
BELGIAN SUPERSPORT YOUNGTIMER 2000***wit – geel
BELGIAN SUPERTWIN***Vanaf 01wit – zwart
BELGIAN STOCKTWIN 650***zwart – wit
ENDURANCE***Toegekend door organisatorenOvereenkomend met de klasse van de rijder

FIM / FIM EUROPE KLASSEN:

ZIJSPANNEN***Vanaf 01Wit – zwart
DRAGSTER***Vanaf 01Zwart-wit

Promo Cups

WBB Racing***Vanaf 01Wit – cijfers vrij

Overzicht belangrijkste wijzigingen in 2024:

De belangrijkste wijzigingen zijn:

Sportreglement:

  • Invoering nieuwe klasse BELGIAN SUPERSPORT NEXT GENERATION voor Supersport machines van opgenomen op de BMB lijst van gehomologeerde motorfietsen. Vereiste vergunning: Belgian Supersport
  • Invoering nieuwe klasse BELGIAN SUPERSPORT YOUNGTIMER 2000 voor Supersport machines van bouwjaar 2002 tot 2009 opgenomen op de BMB lijst van gehomologeerde motorfietsen. Vereiste vergunning: Belgian Supersport Youngtimer.
  • Minimale leeftijd voor klassen Belgian Supertwin en Belgian Stocktwin 650 vanaf 15 jaar (i.p.v. 16 jaar)

Technisch reglement

  • Helmkeuring: verlenging goedkeuring ECE 22 – 05 “P” helmen voor 2024. Helmen ECE 22 – 05 “P” en ECE 22 – 06 “P” gehomologeerd voor 2024.

BeNeLux Trophy 2024 – samenwerking KNMV & MUL

In 2024 wordt er een gemeenschappelijk kampioenschap verreden om de BeNeLux Trophy.

  • De BeNeLux Trophy wordt verreden in de klassen Supersport 300, Supersport, Supersport Next Generation en Superbike tijdens de wedstrijden ingeschreven op de BMB-kalender. Tijdens deze races krijgen BMB-vergunninghouders ook punten voor het Belgisch Kampioenschap.
  • Alle klassen rijden onder hetzelfde technisch- en wedstrijdreglement. In geval van verschillen tussen de reglementering wordt verwezen naar het reglement van de bond van het land waar de wedstrijd plaatsheeft.

Open Vlaams Kampioenschap 2024

Meer info volgt via website www.motorsport.vlaanderen

Procedure toekenning koersnummers

De koersnummers blijven voorbehouden voor de piloten van 2023 en dit tot en met 15 februari 2024 en kunnen pas definitief toegekend worden na ontvangst van betaling van de vergunning.

Concreet betekent dit dat indien een piloot hetzelfde koersnummer als in 2023 wenst te behouden, hij zijn vergunning dient te betalen voor 15 februari 2024. Vanaf 16 februari 2024 komen de nog niet vastgelegde nummers vrij en bestaat de kans dat u een ander startnummer zal toegekend krijgen. Nieuwe piloten kunnen mits betaling vóór 15 februari e.k. een nummer aanvragen dat in 2023 niet werd gebruikt.

Theoretische vormingssessie 2024

Voor wie?: de rijders die voor de eerste maal een vergunning 2023 aanvragen, alsook elke vroegere vergunninghouder die geen vergunning meer heeft gehad gedurende de vijf voorafgaande jaren (2019, 2020, 2021, 2022, 2023), moeten verplicht deelnemen aan en slagen voor een theoretische vormingssessie. De vormingssessie is niet verplicht voor de zijspan passagiers, wel voor de piloot.

Data en uurregeling:

  • 23 maart 2024 :        09u00 tot 12u30 FR sessie ; 14u00 tot 17u30 NL sessie

Via videoconferentie (Zoom toepassing)

Kostprijs: Een supplement van 50,00 € zal aan de boven vermelde rijders worden aangerekend.

Programma: Tijdens de sessie worden diverse procedures uitgelegd (start, vlaggen, stop & go, safety car, …). Op het einde dient er een korte vragenlijst worden ingevuld. Er wordt een sessie voor Nederlandstalige (NL) en een aparte sessie voor Franstalige rijders (FR) voorzien..

De betrokken rijders zullen nog een inschrijvingsformulier ontvangen. De rijders moeten in regel zijn met hun jaarvergunning maar de vergunning zal pas worden afgeleverd na de sessie.

Inschrijvingsprocedure wedstrijden in Nederland, Luxemburg  & Duitsland

Er zal een elektronische inschrijving via de BMB website gebeuren voor deelname door BMB vergunninghouders snelheid aan de wedstrijden in Nederland, Luxemburg & Duitsland. De links naar de inschrijvingsformulieren worden steeds gepubliceerd in de wekelijkse BMB E-newsletter.

Opgelet: de inschrijvingen van de rijders die NIET binnen de voorziene termijn het inschrijfgeld betaald hebben, zullen automatisch worden geschrapt en niet aan de betrokken organisatoren worden meegedeeld.

Vergunning Europe Open

Er zal enkel een Europe Open vergunning worden uitgegeven die de nationale vergunning vervangt. Hierdoor zullen alle rijders kunnen deelnemen aan wedstrijden ingeschreven op de BMB kalender en de FIM Europe Open kalender.

Alle BMB vergunninghouders snelheid zijn individueel verzekerd (persoonlijke ongevallenverzekering):

  • voor hun deelname aan wedstrijden ingeschreven op de BMB kalender  (in België en in het buitenland)
  • voor hun deelname aan wedstrijden in het buitenland ingeschreven op de Open kalender van FIM Europe (website www.fim-europe.comrubriek sport – Road racing – open calendar)
  • voor hun deelname aan vrije trainingen in België en in het buitenland

Een optie Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) kan worden onderschreven geldig tijdens trainingen op permanent circuit in België, Nederland en Frankrijk. Hierdoor dient er voor de trainingen in Frankrijk geen ‘Pass circuit’ te worden aangekocht bij de FFM. Er wordt een specifiek attest bij de vergunning afgeleverd.

De BMB, Motorsport Vlaanderen en FMWB hebben, in samenwerking met de firma Magelan Software, een digitale toepassing voor het indienen van je vergunningsaanvraag ontwikkeld. Deze app, My FMB-BMB, kan je installeren op je desktop/laptop (PC Windows). Je vindt de installatie link op de homepage van de BMB website of via volgende link: http://fmb-bmb.magelan.be/ .
Alle info over de BMB Europe Open vergunning, klik hier

De aanvragers van een jaarvergunning 2024 moeten in orde zijn (volledig dossier en betaling) tegen maandagmiddag voor de wedstrijd van het daaropvolgend weekend.

Het volledige reglement 2024 is weldra beschikbaar. Raadpleeg de Info seizoen Snelheid 2024 ook in PDF formaat: klik hier

Partners

Back to top button