Snelheid

Benelux Trophy Superbike Chimay: dubbel voor Kostamo, Ancia doet goede zaak

In afwezigheid van Ricardo Brink, Thijs Peeters en Sander Claessen -de vierde in de stand-, kon Yan Ancia hiervan gebruik maken om in de tussenstand in te lopen op het kopduo. De Limburger rijdt altijd goed in Chimay en deed dit ook in 2023 waardoor hij opklimt in de rangschikking naar plaats twee. In dezelfde omstandigheden als de 600cc rijders kregen de SBK-collega’s ook een kletsnatte en een droge race voor de kiezen.

De grote kanonnen knalden onder een druilerige regen naar de eerste startbocht in race 1 waarbij het trio, de Fin Erno Kostamo, Didi Grams en Ancia er een mooi duel van maakten. Ancia reed als een duiveltje in een doosje misschien wel zijn beste race van dit seizoen. De heren wisselden in de eerste koershelft meermaals van positie tot de Fin het genoeg achtte en een ruimere voorsprong bijeen reed. Ancia klopte Grams voor de tweede plaats. Verder in de top vijf krijgen we verder ‘road race’ specialisten met Johannes Schwimmbeck en Eddy Ferre, en een puike Ouri Bikkems op de zesde stek.

In de herneming, onder een dreigende lucht maar nu toch op een redelijke droog circuit, maakte Kostamo er al snel korte metten mee en finishte opnieuw voor Ancia en Ferre die nu wel op het podium mocht. Bikkems werd nu zelfs vijfde. Nog zo een straten race specialist van bij onze zuiderburen, Gabriel Pons, werd vierde. Omdat heel wat IRRC-rijders de slotrace van de Benelux Trophy aan zich voorbij lieten gaan, scoorden nog heel wat Belgen punten en zelfs top tien plaatsen; Davy Maes (11-6), Mike Parmentier (14-8), Jean-Pierre Polet (15-9), Patrick Vander Eecken (20-13).

Benelux Trophy Supersport: zon, regen, Frotscher en Hamberg.

De Fransman Cyril Lecocq, in zijn element als het regent, ging er als een speer vandoor en bouwde een ruime voorsprong uit… tot hij in de laatste meters van de race zonder benzine kwam te zitten. Weg eerste plaats. Winnaar werd nu de Duitser Sebastian Frotscher. Jonathan Lesceux (2-12), de rijder van de streek, en Kenny Meersman (3-DNF) zijn twee van die Belgen die zich goed voelen op een slipperige baan en reden naar de resterende podiumplaatsen.

In de herneming waren de weersomstandigheden veel beter, maar omdat er hier en daar nog natte plekken waren, kozen heel wat rijders toch nog voor regenbanden of intermediates. Bjorn Hamberg, die de eerste race liet passeren, stond aan de start op slicks, waarvoor hij zijn monteurs dankbaar was, en knalde naar een ruime zege met net geen 11 seconden voorsprong op Lecocq, die nu wel het podium haalde. Het laatste trapje op het erepodium was voor de Zwitser Mauro Poncini (4-3), die nipt Ilja Caljouw afhield.

Heel wat rijders kozen toch voor regenbanden en moesten halfweg de race binnen rijden, onder hen Meersman en Joshua Broes. Mike Parmentier (8-DNF) kwam voor het eerst aan de start in de SSP-klasse en scoorde een top tien plaats, net als Gregory Botty die tweemaal de top tien haalde (10-9). Van de vaste Benelux Trophy deelnemers scoorden nog enkelen punten waaronder Roy Ruesen (27-8), Wes Kleinfeld (13-5), Elias Van Roekel (19-7),Jerome Varlet (12-DNS), Thierry Vanhollebeke (18-14), Thibault De Hert (20-15).

Wes Kleinfeld staat in de tussenstand ruimer op de derde plaats, maar toch nog op ruime afstand van afwezigen Bram Lambrechts en Jef Van Calster, die niet zo van stratencircuits houden of een ander kampioenschap reden.

Tekst en foto’s: Jan Vermeer