Trial

Verslag van de Trial des Ardennes in Monthermé

Onder een bewolkte maar droge hemel gingen 80 piloten van start, waarvan de meesten Belgen omdat deze wedstrijd in het noorden van Frankrijk deel uitmaakt van het Belgisch kampioenschap. Lange, technische en soms glibberige stukken, uitgestippeld in een prachtige natuurlijke omgeving langs de Semois, stelden de piloten van alle categorieën in staat om hun kwaliteiten te tonen in het overwinnen van de verschillende hindernissen, meesterlijk uitgezet door de MCPR club van de Franse liga Grand Est.

Bij de Inters was Emile Mattheeuws, op zijn nieuwe Vertigo Nitro, het meest behendig en won voor Maxime Mathy op een Gas Gas, die enkele zeer knappe prestaties leverde. Het podium werd vervolledigd door Nicolas Defourny, die in de wedstrijd bleef ondanks een klein mechanisch probleem veroorzaakt door een kapotte remslang vooraan.

In de TR1, het equivalent van onze Nationalen in België, was het Jordane Vandekasteele die de eerste plaats veroverde met 42 punten, voor een jonge Française, Lilian Bailly met 50 punten en Dany Crosset met 56 punten.

In de TR2-klasse, waar zowel de Juniors als Seniors deel van uitmaken, was Nicolas Puttmans op zijn EM onovertroffen in zijn regelmaat, ondanks een grote fout in de 1ste ronde. Nicolas eindigde de 3 ronden met 16 strafpunten. De 2de plaats ging naar een andere Senior, Pascal Hougardy met 22 strafpunten, terwijl de 3e plaats ging naar een Junior, Thomas Sablon met 24 strafpunten op zijn Gas Gas 125. Hij was zeer constant over zijn 3 ronden. De beste ronde van de wedstrijd ging naar Florent Mohring op een EM, die een ronde van 2 strafpunten reed en net naast het podium eindigde.

De TR3 of te wel Randonneurs, Gentlemen, Beloften 125 was de meest vertegenwoordigde categorie met 25 rijders aan de start. Marc Maraite won met 7 strafpunten voor Koen Van De Keere en Alain Meis. De eerste van onze jonge Beloften 125 was Nolan Corman, die een mooie 6e plaats behaalde.

De TR4, die de categorieën Classic, Youth en Recreanten omvat, werd aangevoerd door Deremarque Jean Paul en zijn Yamaha TY 250. De 2de plaats ging naar Cyte Philippe en zijn Bultaco, voor Mathy Stephane. Onze jongste Trials-vertegenwoordiger, Simon Henry, eindigde op een mooie 7e plaats op zijn 20-inch TRS Electric.

Het is vermeldenswaard dat de organisatoren een terechte waarschuwing hebben gegeven aan de rijders. 8 dagen voor het evenement hadden slechts 8 rijders zich ingeschreven… van de 80 die zondagochtend aan de start stonden. Moeilijk te organiseren met zo weinig feedback van de rijders. Met andere woorden, 10 zones betekent +/- 30 controleurs + tijdwaarneming + wedstrijdleiding en helpers – dat zijn bijna 45 mensen om zo’n evenement te organiseren. Hartelijk dank aan alle vrijwilligers voor hun inzet.

Tekst: Frédéric Mohring

Partners

Back to top button