RecreatieToerisme

35 Belgen namen deel aan de 76ste FIM Rally in Zaragoza

Het risico van slecht weer en twee zeer aantrekkelijke optionele excursies maakten het voor vele deelnemers aan de FIM-Rally  de moeite waard om reeds vanaf 21/6 naar Zaragoza te rijden. Het Spaanse weer kan onvoorspelbaar zijn, en de dagen voor de 76° FIM Rally in Zaragoza in de regio Aragon maakten door het slechte weer veel dingen een beetje moeilijk.

Maar  het warme welkom van de organisator, die graag hutten en tentplaatsen aanboden voor de deelnemers die eerder kwamen dan gepland, maakte veel goed.

De eerste dag van de uitstap ging naar het kasteel van Loarre en dan naar San Juan De la Peña . Een goed bewaard gebleven klooster gebouwd in de zijkant van een berg.
Op de tweede optionele excursiedag gingen de deelnemers naar het Monasterio de Piedra met een tussenstop in de oude stad Calatayud.

Dag 1

Op weg naar het gesloten park werden de deelnemers aan de FIM Rally zeer hartelijk ontvangen door de inwoners van Zaragoza, toen de 25 deelnemende landen in de stad werden ontvangen met hun respectievelijke nationale hymnen. Nadat ze enkele uren in Zaragoza hadden doorgebracht, kamen de deelnemers bij elkaar voor een gemeenschappelijk diner en  de openingsceremonie in het FIM-rallycentrum (camping). De dag werd afgesloten met muziek en dans.

Dag 2

In navolging van de decennialange traditie van een gemeenschappelijke excursie voor de deelnemers aan de FIM Rally, trokken de bijna 1000 deelnemers richting het westen met bussen of met de moto naar het beroemde klooster van Varuela, dat een geschiedenis heeft die teruggaat tot de 12e eeuw.
De deelnemers ervoeren de zangkunst van de monniken en ook de traditionele begroeting. Daarnaast ook het bezoek van de historische gebouwen uit de middeleeuwen tot de 18e eeuw, waar het privébezit werd en nu open is voor bezoekers.
De lunch werd aangeboden in de nabijgelegen stad Borja voordat de rallydeelnemers terugkeerden naar Zaragoza voor het diner en de eerste avond van prijsuitreikingen aan de grootste club van elk land (interclubs), MC Butz Bikers 95 was de beste Belgische club, de jongste en oudste deelnemer en de jongste piloten. Zoals altijd werd de avond afgesloten met muziek en dans.

Dag 3

Deze dag ving aan met de traditionele parade der naties naar het historische centrum van Zaragoza. Waar het weer zich van de allerbeste kant laat zien en misschien zelfs een beetje over de comfortzone heen,  was de landenparade een uitdaging  voor de piloten, passagiers en machines. De meer dan 30 graden celcius op 25 juni was dan ook iets om rekening mee te houden.
De 25 naties werden vertegenwoordigd door de bijna 1000 deelnemers op enkele honderden voertuigen met twee tot drie wielen, de mensen van Zaragoza en de vele toeristen kregen de mogelijkheid om  te kijken naar alle moto’s  die op de Plaza del Pilar geparkeerd stonden. Met dit spektakel naderde de FIM Rally toen zijn einde.

De aanvang van de grote prijsuitreiking werd voorafgegaan door een minuut stilte om de overleden deelnemers  te herdenken  sinds de laatste rally.
Daarna was het tijd voor het uitdelen van de grote challenges, met als grootste van allemaal: de FIM Challenge aan het land dat de meeste punten verzamelde met personen en kilometers. Italië  heeft zowat alle prijzen gewonnen omdat ze met +/- 260 deelnemers vertegenwoordigd waren
Italië kreeg ook de “torch of honor” van de Spaanse organisatoren overhandigd omdat de 77° FIM-Rally zal plaats vinden in Italië van 26 tot 28 juni 2024 in CHIANCIANO TERME (Toscanië).
De avond eindigde met muziek en dans.

De Belgische delegatie was aanwezig met 35 deelnemers. MC Butz Bikers 95 met 9 piloten en 5 passagiers, KAMC Koersel  5 piloten, KAMC Herentals  4 piloten en 1 passagier, Viroinval MS 2 piloten en 1 passagier, MC Hoeselt 2 piloten, MC Zébus  1 piloot en 1 passagier, MC St. Servais 1 piloot en 1 passagier,  KVAMC Gijverinkhove 1 piloot en KMAC Menen 1 piloot.
Laten we hopen dat deze vooruitgang in het aantal Belgische deelnemers  aan de FIM-Rally blijft voortduren en dat we ooit eens in de prijzen vallen van de FIM-Rally wat toch wel het meest internationale treffen is ter wereld

Het volledige klassement van de 76° FIM-Rally vind je hier

Tekst en foto’s: Gilbert Van Bael

Partners

Back to top button