Trial

Verslag van het Belgisch kampioenschap Trial in Waver

De 3de manche van het Belgisch kampioenschap Trial werd verreden op de site van RMU Wavrien in Waver. De ongeveer zestig aanwezige rijders konden de strijd aangaan in zones die waren uitgezet door de familie Mathy.

Er tekenden 6 jonge trial talenten present voor het jeugdkampioenschap terwijl 4 andere jongeren reden in de categorie Youth fun (geen jaarlicentie). Jack Leclercq won voor Simon Bodart en Lorys Hupperts.

In de categorie Classic was Geert Matthijs de beste op zijn prachtige Fantic voor Filip Herremans, met Simon Di Salvio op het podium.

In de categorie Beloften 125 maakten slechts 2 rijders de reis naar Waver. Teagan Meis van de Adeps/FMWB Junior Trial Academy won en maakte van de gelegenheid gebruik om zijn voorsprong in het kampioenschap te consolideren, terwijl Simon Henry, een van onze jongste rijders, tweede werd op zijn elektrische TRS.

In de categorie Recreanten kwamen 6 rijders aan de start. In een onzekere strijd tot het einde was het Coget Alexandre die aan het langste eind trok met 13 punten, voor Benoit Dreze en Stephan Mathy die gelijke stand hielden op 14 punten.

In de categorie Gentlemen kon Alain Hemes de druk weerstaan van Eric Lejeune, die niet van plan is om zijn voorsprong in het kampioenschap te verspelen. Alain Hemes pakte de 1e plaats met 8 strafpunten voor Eric Lejeune met 11 strafpunten, op de voet gevolgd door Mario Colicchio met 12 strafpunten.

Onze Juniors stonden met 6 aan de start, met de overwinning voor een andere vertegenwoordiger van de Adeps/FMWB Junior Trial Academy, Hugo Theunissen met 68 strafpunten, voor een oude rot in deze categorie, Sijn Verbrugh, 70 strafpunten. Het podium werd vervolledigd door Charles Capelle.

Bij de Seniors is onze nationale Tony Bou, Nicolas Puttmans, 14 keer Belgisch kampioen, vastbesloten om nog een Senior titel aan zijn palmares toe te voegen. Hij won met 39 strafpunten voor Frederic Malcorps, 49 strafpunten , en Pascale Hougardy, 55 strafpunten .

Bij de Nationalen maakten enkele zeer technische en moeilijke zones de race voor het podium onzeker tot de 3de ronde toen de jonge Nathan Mathy zijn plaats als leider moest afstaan aan de ervaring en het uithoudingsvermogen van onze 2 veteranen van het Belgische trial, Jordane Vandekasteele en Dany Crosset. Het podium ging naar Jordane Vandekasteele, 64 strafpunten , 2de Dany Crosset, 65 strafpunten , 3de Nathan Mathy, 72 strafpunten . Onze 2 jongeren van de Adeps/Fmwb Junior Trial Academy gingen verder in de leer en werden 5de voor Florent Mohring en 6de voor Thomas Sablon.

Bij de Inters werd de wedstrijd helaas op voorhand gewonnen voor Nicolas Defourny, omdat Emile MATTHEEWS niet van start kon gaan na zijn crash vorige week in het Europees kampioenschap.

Een optimistische noot om dit verslag af te sluiten. De nieuwe Fun Trial-categorie begint van de grond te komen en zorgt ervoor dat nieuwe rijders van de mooie trialsport kunnen proeven. Deze categorie, die niet meetelt voor het kampioenschap en waarvoor geen jaarlicentie nodig is, stelt iedereen in staat om deel te nemen aan de wedstrijden van het Belgisch kampioenschap en zich te meten met andere rijders, voor € 25 (inclusief een daglicentie), wat het gebruikelijke inschrijfgeld voor een trial wedstrijd is. Voor enduro rijders, motorrossers en speedway rijders is trial de basis voor hun discpline.

De jeugdcategorie begint ook te groeien en dit weekend waren er ongeveer tien jonge jongens en meisjes onder de 12 jaar die konden rijden in zones die aangepast waren aan hun kleine elektrische en verbrandingsmotoren.

Tekst en foto’s: Fred Mohring

Partners

Back to top button