Trial

Emile Mattheeuws actief in het Wereldkampioenschap Trial in Japan

De eerste manche van het wereldkampioenschap motortrial van 2024 vond plaats in Motegi, Japan. Oorspronkelijk gepland in Frankrijk, werd deze locatie geannuleerd, waardoor de primeur voor Japan een feit werd. Het was de eerste keer dat het nieuwe seizoen in Japan van start ging, en het evenement bleek een groot succes.

Voorbereidingen

In Japan wordt een extra voorbereidingsdag ingevoerd, die plaatsvindt op donderdag. Tijdens deze dag worden alle gehuurde en/of verscheepte motoren naar wens van de rijders klaargemaakt. Op vrijdag vinden de inschrijvingen en de technische controle plaats. Daarnaast is er een cruciale training om vertrouwd te raken met de motor en de zones te verkennen.

Omdat het de eerste wedstrijd van het seizoen was, stond er ook een fotosessie en een briefing met uitleg over het nieuwe reglement op het programma. De belangrijkste wijzigingen in het reglement zijn als volgt:

  • Rijders mogen weer stoppen in de zones.
  • Er geldt een maximale tijd van 1 minuut en 30 seconden per zone.
  • Er zijn specifieke tijden vastgesteld waarin zone 3 en zone 9 voltooid moeten zijn, naast een totaaltijd voor de hele ronde.
  • Na de eerste ronde is er een pauze van 30 minuten.
  • Voor zowel de eerste als de tweede ronde hebben rijders 2 uur de tijd.

Wedstrijddagen

Zaterdag 18 mei

Op zaterdag 18 mei ging de eerste wedstrijd van start. Om 9 uur reed de eerste rijder van het startpodium af. De opwinding was te voelen onder zowel de rijders als het publiek. De nieuwe regels en het parcours in Motegi zorgden voor spannende momenten en uitdagende situaties.

Zondag 19 mei

Op zondag 19 mei ging de tweede wedstrijddag eveneens om 9 uur van start. Net als de voorgaande dag, was er een massa toeschouwers aanwezig. Het publiek, enthousiast en vol passie, volgde de technieken van alle rijders met grote interesse. De interactie tussen de rijders en het publiek was enorm en droeg bij aan de geweldige sfeer van het evenement.

Conclusie

De eerste wereldkampioenschapsmanche van 2024 in Motegi, Japan, was een fantastische ervaring. De combinatie van de nieuwe locatie, het enthousiaste publiek en de spannende wedstrijd zorgde voor een onvergetelijke start van het seizoen. De extra voorbereidingsdag en de aangepaste regels droegen bij aan een soepel verloop van het evenement. Japan heeft zichzelf bewezen als een uitstekende gastheer voor de openingsmanche van het wereldkampioenschap motortrial.

Tekst: Emile Mattheeuws
Foto’s: Philippe Damiens

Partners

Back to top button