Trial

Emile Mattheeuws wint derde manche BK trial in Waver voor thuisrijder Maxime Mathy

Onder een brandende zon gingen zo’n zestig rijders op zondag 25 juni het parkoers op voor de 3de manche van het Belgisch Kampioenschap trial in Waver. Aan de Chemin de la Sucrerie zette organistor RMU Wavrien technische zones uit toegankelijk voor alle categorieën.

Bij de Jeugd domineerde Simon Henry de wedstrijd en won voor Jack Leclerc.

De categorie Recreanten werd gewonnen door Stephane Mathy, die 4 perfecte ronden aflegde en de dag afsloot met een 0 score, gevolgd door Philippe Lamare met 2 punten en Philippe Borremans met 7 punten.

In de Classic categorie maakten slechts 2 rijders de trip en het was lokale rijder Christian Lebrun die won voor Geert Matthijs.

De Beloften 125 klasse werd gedomineerd door Ugo Theunissen voor Nolan Corman en Teagan Meise, 3 van onze jonge Trial Academy vertegenwoordigers.  Het was een nipte overwinning voor Ugo, die met slechts 3 punten verschil won.

In de categorie Gentlemen was er een felle strijd tussen 2 rijders, Koen Van De Keere en Alain Meis. Koen won op tijd, want de 2 rijders stonden gelijk op punten.  Het podium werd vervolledigd door Michel Corman met 1 punt achterstand. Marc De Landry werd 6e in een van de 3 Electric-Motion motorfietsen die aan de wedstrijd deelnamen. Hij reed 3 perfecte ronden, maar een klein foutje kostte hem het podium.

In de klasse Randonneurs won Charles Cappel voor Eloise Rahir van de Trial Academy, met Louis Engels op het podium.

In de Senior-klasse waren Nicolas Puttemans en zijn Electric Motion niet te stoppen. Op eenvoudige maar zeer lastige zones betaalde het kleinste foutje zich dubbel en dwars uit. Nicolas hield het hoofd koel ondanks een grote fout in de 3de ronde en won met 6 punten van zijn rivaal Pascal Hougardy en 11 punten voor Philippe Crosset.

In de junior klasse was er een geweldige strijd, want na de 1ste ronde hadden 3 rijders dezelfde score. De rangschikking veranderde in de volgende 3 ronden in het voordeel van Thomas Sablon, die een erg goede race reed zonder grote fouten te maken. Liam Saelens pakte de 2de plaats, 8 punten achter Thomas. De 3de plaats ging naar Florent Mohring, coureur van de Electric Motion Trial Academy. Hij had een vliegende start, maar kreeg in de 2de ronde een hitte flauwte, waardoor hij het contact met de koplopers verloor. Hij moest 45 minuten stoppen om te rusten en te hydrateren en ging de resterende 2 ronden opnieuw van start met het mes tussen de tanden om te proberen wat van zijn verloren terrein goed te maken. Uiteindelijk eindigde hij als 3de.

Bij de Nationalen was de strijd intens tussen Jordane Vandekasteele en Dany Crosset. Uiteindelijk won Jordane Vandekasteele met 2 punten verschil. Dany Crosset 2de , Nathan Mathy maakt het podium compleet op de 3de plaats.

Emile Mattheeuws, net terug van het wereldkampioenschap in Andorra, kwam naar Waver om de strijd aan te gaan met onze Belgische elite. Het duel Emile-Maxime op het thuisterrein van Waver’s Maxime Mathy verliep in het voordeel van de regerend kampioen, ondanks sterke tegenstand van Maxime. Nicolas Defourny maakte het podium compleet.

Afspraak volgende week in Monthermé voor de 4de manche van het kampioenschap.

Tekst & foto’s: Frédéric Mohring