Trial

Toni Bou schittert op Belgische trial GP in Comblain-au-Pont

De sublieme Spanjaard Toni Bou (Montesa) verstevigde zijn greep op het Hertz FIM Trial World Championship met de overwinning in de TrialGP van België – de vierde ronde van het WK 2022 – afgelopen weekend in Comblain au Pont. De 35-jarige wil dit jaar een verbluffende 16de opeenvolgende TrialGP WK-titel in de wacht slepen en nadat hij halverwege zijn landgenoot Jaime Busto (Vertigo) achter zich had gelaten, zette hij in de tweede ronde een tandje bij om als comfortabele winnaar over de streep te komen en zo zijn voorsprong in het kampioenschap uit te breiden tot 26 punten met nog maar drie wedstrijden te gaan.

In de superspannende Trial2-categorie kwam de Italiaan Gianluca Tournour (GASGAS) van achteren en behaalde een dramatische overwinning, terwijl in Trial3 de broers en Beta-teamgenoten Harry en George Hemingway met 1-2 eindigden en de Britten zo de lakens uitdeelden in de klasse voor aanstormend talent. Belgisch kampioen Emile Mattheeuws eindigde 22ste van de 38 deelnemers in de Trial2 klasse. Onze andere landgenoot, Maxime Mathy moest zich tevreden stellen met de voorlaatste plaats maar het moet gezegd dat het niveau in de Trial2 wel erg hoog was.

De zones waren uitgezet in een steengroeve en op een beboste heuvel met uitzicht op de middeleeuwse stad. De lay-out was zeer toeschouwervriendelijk en zorgde voor een erg grote opkomst van trialfans die na een door een pandemie veroorzaakte afwezigheid van twee jaar massaal naar het prachtige Ardeense dorpje afzakten.

De omstandigheden waren droog maar vochtig in het oosten van België, wat betekende dat conditie een grote rol speelde in de resultaten – en er is niemand beter voorbereid dan Bou, die de sport sinds 2007 domineert.

Zone negen was de moeilijkste, gevaarlijk steil en supertechnisch, met een reeks enorme rotstrappen met weinig aanloop en alleen Bou en Adam Raga (TRRS) wisten deze foutloos af te leggen in de eerste ronde. Busto, die in juni op de eerste WK manche in Spanje pas zijn tweede overwinning in zijn carrière boekte, leidde voor Bou na de openingsronde met drie punten voorsprong, maar – zoals we al talloze keren hebben gezien – heeft de regerend wereldkampioen het vermogen om een tandje bij te steken.

Nadat hij in zijn openingsronde 15 punten had moeten inleveren plus één op tijd, behaalde Bou in de tweede ronde de laagste score met nog eens 11 punten, wat hem een uiteindelijke winstmarge van acht opleverde voor Busto, die twee tijdfouten opliep.

“Het is een groot plezier om hier weer te zijn na de Covid-pandemie,” zei Bou, “en om weer te winnen is superbelangrijk voor het kampioenschap. Ik ben supergelukkig.”

Meer informatie over het Hertz FIM Trial World Championship op www.trialgp.com(link is external)

Tekst en foto’s: FIM

Geef een reactie

Partners

Back to top button