Snelheid

BMW en Werner Daemen winnen eerste 24-uren race voor eigen volk

Van 1973 tot 2003 waren er de 24 Uren van Luik, maar daarna verdween de etmaalrace van de kalender. Na bijna twintig jaren was het WK endurance nu eindelijk terug op het circuit van Francorchamps met de 24H EWC Motos de Spa, tellend voor het Endurance World Championship. 15.000 toeschouwers zagen hoe het BMW-team van Werner Daemen, met als rijders Markus Reiterberger, Illya Mykhalchyk en Jeremy Guarnoni het haalden voor, verrassend, het Kawasaki-team Tati Beringer Racing en het Honda fabrieksteam FCC-France. Het BMW World Endurance team is in België gevestigd en rijdt onder BMB licentie !

Het werd een race met vele gezichten op een, volgens de rijders althans, het mooiste, veeleisende en meest natuurlijke circuit ter wereld. Verschillende teams kwamen een of meerdere keren ten val of kregen mechanische problemen, zoals FCC Honda, Yart Yamaha EN het Suzuki SERT Team met publiekslieveling Xavier Simeon. Ook kwamen alle natuurelementen aan bod, met een stralende zon op zaterdag, maar op zondag, in de vroege ochtend, kwam dan toch de aangekondigde regen, die nog voor meer valpartijen zorgde en voor safety-car momenten.

Op een tiental minuten na werd de wedstrijd ook beëindigd met het rijden achter de safety-car. Om precies 7’ voor een draaide de safety-car in de pitstraat en mochten de coryfeeën nog enkele ronden aan het gas draaien.

Het fabrieksteam van BMW mocht even over een op zondagmiddag op het hoogste trapje van het erepodium met de champagne in het rond spuiten. Suzuki SERT en Xavier Simeon eindigden nipt naast het podium met een vierde stek.

Bij de Superstock werd het een Franse aangelegenheid met bijna heel de race het Team 33 Louit Moto aan de leiding, maar met nog amper enkele uren te gaan parkeerden ze hun machine in het decor. Team LH Racing won nu voor Team Sapeurs en OG Motorsport. In totaal kwamen er 11 landgenoten in actie op het circuit van Spa, waarbij voor Bram Lambrechts het weekend al voorbij was na de Qualifs met nog te veel hinder met de fysieke paraatheid op de superbike. Het Franse JMA Team was zelfs volledig Belgisch met Côme Geenen, Yan Ancia en Nicky De Wit. Verschillende malen kwam er een rijder ten val, de motor kreeg een hevige brand te verwerken na een val in de chicane van Les Combes maar werd opgelapt en reed de race uit. Ook Loris Cresson en Vincent Lonbois zaten in hetzelfde team streden even voor een podiumplaats in de SST, maar vielen dan terug. Zij eindigden wel, na Simeon en Daemen als team en teamanager, als best-geklasseerde landgenoten. Gian Bianco en Gian Mertens reden beide bij TRT27 en finishten.

Van de Belgen haalden alleen ploegmaats Arnaud De Kimpe en David Drieghe de finishlijn niet. De aanwezige toeschouwers waren al te blij om nogmaals een WK-event wegrace op eigen bodem te kunnen aanschouwen.

Tekst en Foto’s Jan Vermeer

Geef een reactie

Partners

Back to top button