Snelheid

6 Uren Spa: autoritaire zege voor Dunlop Test Team (Reiterberger-Foray) !

Zaterdag werd in zomerse omstandigheden de editie 2021 van de 6 Heures Moto op het Circuit van Spa-Francorchamps afgewerkt. Al in de kwalificaties werd de toon gezet, met een nieuw ronderecord in 2’22’’18, neergezet door de #37 Dunlop Test Team van Markus Reiterberger en Kenny Foray, afkomstig uit het FIM wereldkampioenschap endurance. Het duo bevestigde in de race, en kon na de race te hebben gedomineerd zijn naam bijschrijven op het palmares.

Hoewel het groene licht voor de 6 Heures Moto 2021 nogal wat voeten in de aarde had, na een val in Combes tijdens de formatieronde, en een lang oliespoor in Blanchimont na amper twee ronden – dat laatste zorgde voor een neutralisatie van zowat dertig minuten – vlogen de vonken er daarna wel vanaf. Maar de hegemonie van het duo van de #37 Dunlop Test Team kon echter zelden in vraag worden gesteld.

Aan het stuur van de #41 RAC 41/Chromeburner wist Grégory Fastré toch even de leiding in handen te nemen, maar viel nadien ten prooi aan technische problemen en een valpartij. Het team, vervolledigd door Chris Leesch en Wayne Tessels viel ver terug, maar maakte er toch een punt van om de race op een 33ste positie te beëindigen.

Op dat moment begon een hevige strijd tussen de #37 van Reiterberger en Foray, en de #333 VRD Igol Experiences van Florian Marino, Nico Terol en James Westmoreland. Dunlop Test Team nam echter op regelmaat het voortouw, en haalde het uiteindelijk met iets minder dan een ronde voorsprong op VRD Igol Expériences. Een zilveren medaille die door de teamleden als logisch werd beschouwd, maar die de #333 wel toeliet om de Trophy Pro categorie te winnen, en bovendien als enige team in dezelfde ronde als de algemene winnaars te finishen!

Het derde podiumtrapje was de inzet van een schitterende strijd tussen de #77 Yamaha YART – Powered by Bridgestone van Marvin Fritz en Danny Märtz, en de #84 Bike Parts – Interbike Racing Team van Gian Mertens, Nicky De Wit en Come Geenen. Uiteindelijk haalde #77 het, met minder dan 30 tellen voorsprong op zijn naaste belagers.

De Brit Jon Railton, teammaat van Joe Akroyd, vervolledigde tot zijn eigen grote vreugde de top 5, met de #2 British Endurance Racing Team. Zij bleven voor de #61 Mototech van Davy Maes en David Drieghe, die de race als duo eindigden na de problemen voor Sébastien Le Grelle op zijn eigen machine.

De clan van de #101 HCR Ducati Lux, met Didier Jadoul, Marc Fissette en Stéphane Mertens, bleek moeilijk uit de startblokken te geraken. Een brandstoflek noopte het trio tot een waanzinnige inhaalrace: halverwege de wedstrijd lagen ze nog rond de 20ste plaats, maar uiteindelijk wisten ze op een zevende plek beslag te leggen.

De #137 Trax Racing van Niels Hattas, Dennis Vermoesen en Ben Stuyck, de #97 ADSS 97 va Craig Watson, Chris Platt en Mike Booth, en de #132 J&I Racingteam van Ives Aerts en Sander Claessen vervolledigden de top 10.

In de klassen noteren we het succes van de #158 HRT van Brecht Hollebecq, Kim Detollenaere en Ruben De Gols in 1000 Amateur, de zege van de #20 ARTEC van Vincent Rutkowski en Lionel Bergeron in Trophy Amateur, en de zegevierende sprint van de #74 Jamotobis Junior Team van Quentin Aussems, Thibaut Delforge en Romain Louppe in 600 Amateur, vlak voor de ‘seniors’ van de #141 Jamoto Racing Team van Jimmy Ovaere, Cédric Dejeux en Jimmy Lafineur.

Wat de ‘meisjes in de race’ betreft, de #100 TeamThuyRacing van Béatrice Girard, Gaëlle en Natacha Remy finishte op het podium in Trophy Amateur !

Bij de mooie kleine verhalen van een grote race noteerden we de finish van Jeofrey Bonafede, die te elfder ure werd opgeroepen om de tijdens de trainingen geblesseerde Vincent Van Melderen te vervangen, aan het stuur van de #96 KM Moto Lontzen. Samen met Raphaël Gerein wist Bonafede zijn avontuur tot een goed einde te brengen.

Wat Cédric Fievet betreft, één van de drie rijders van de #111 Team 111, hij gaf blijk van een groot doorzettingsvermogen: hij weigerde na meerdere problemen de strijd te staken, en finishte uiteindelijk solo, zonder zijn teammaats!

De editie 2021 van de 6 Heures Moto werd afgesloten door een feestelijk podium, een hoogtepunt na een wedstrijd die in perfecte omstandigheden kon worden afgewerkt, met een vlot verloop zonder enig groot incident. Bij organisator DG Sport is men maar wat blij met deze succesvolle editie, een comeback die allicht tot meer enduranceraces op Spa-Francorchamps kan leiden…

Uitslag 6 uren Moto Spa 14/08/2021

Partners

Back to top button