Trial

BMB Sportkalender 2021 is er!

In dit crisisjaar 2020 kunnen we jullie toch ook eens goed nieuws brengen! Onze organiserende clubs hebben zich niet door een virus laten afschrikken en hebben ondanks de moeilijke omstandigheden opnieuw alle voorbereidingen getroffen voor de organisatie van wedstrijden of vrije trainingen in 2021.

Dankzij de inzet van onze clubs en de samenwerking met onze buren uit Nederland, Frankrijk en Duitsland, werden er 85 evenementen op de BMB sportkalender 2021 ingeschreven. De trial wedstrijden zullen hier later nog aan worden toegevoegd.

Motorcross

De motorcross kalender bestaat uit 15 wedstrijden tellende voor het Belgisch Kampioenschap solo en 5 wedstrijden (met Gooik onder voorbehoud) van het Belgisch Kampioenschap Zijspannen. Op 2 mei organiseert GP Limburg het Europees kampioenschap EMX65cc en EMX85cc en op 1 augustus de Grote Prijs van België in Lommel. Het programma van deze Grote Prijs zal bestaan uit het Wereldkampioenschap MXGP, MX2, Dames en het Europees kampioenschap EMX250 en EMX2T. Op 2 en 3 oktober is er de Coupe de l’Avenir in Baisieux en de finale van het Belgisch Kampioenschap wordt voorzien op de prachtige omloop van Nismes op 16 en 17 oktober.

De mogelijkheid om een Motocross Belgian Masters 2021 te organiseren wordt momenteel onderzocht in overleg met de geïnteresseerde organisatoren.

Naast de wedstrijden van het Belgisch Kampioenschap, organiseert Motorsport Vlaanderen in 2021 een Vlaams Kampioenschap Motorcross in samenwerking met hun recent aangesloten lid, VLM. Dit kampioenschap bestaat ook uit 15 wedstrijden. Rijders met een nationale of Europe Open Motorcross vergunning kunnen aan al deze wedstrijden deelnemen. Hieronder vind je ook deze regionale motorcross kalender.

Snelheid

Liefst 20 wedstrijden snelheid wachten op de deelname van onze vergunninghouders 2021. Een kalender met de klassen op het programma van elke wedstrijd zal weldra worden gepubliceerd. Het Belgisch kampioenschap & de BeNeLux Trophy Supersport en Superbike bestaat uit 9 wedstrijden met de terugkeer van een wedstrijd op het mooiste circuit ter wereld van Spa-Francorchamps ! Nieuw in 2021 is het Belgisch Kampioenschap en BeNeLux Trophy Supersport 300. De jonge talenten zullen 5 races rijden op bekende circuits als Zolder, Nurburgring, Hockenheim, enz.

Classic Bike

De traditionele wedstrijden in Chimay en Gedinne zijn samen met de Biker’s Classic in Spa-Francorchamps opnieuw de hoogtepunten van het Classic Bike seizoen 2021. Endurance liefhebbers kunnen hun hartje ophalen in Mettet en Chimay. Een gedetailleerde kalender met de klassen per wedstrijd volgt later.

Supermoto

Mettet opent, ondertussen traditiegetrouw, het Belgisch Kampioenschap supermoto op 13 en 14 maart en sluit het seizoen, na 9 wedstrijden af met de Superbiker.

Enduro

De eerste enduro wedstrijd in het Nederlandse Enter is voorbehouden aan de categorie Inters. Alle overige 12 wedstrijden, waaronder 4 in Noord-Frankrijk, tellen mee voor het Belgisch Kampioenschap in alle klassen.

Trial

De werkgroep trial komt samen op 23 december om de laatste voorbereidingen te treffen en kort nadien zullen de trial wedstrijden op de BMB sportkalender worden toegevoegd.

Belgian Endurance-cross

Het is RAMC Mons dat op 1 mei het BEX seizoen 2021 op gang trekt. Een aantal organisaties moeten nog hun datum vastleggen. Er lopen ook nog gesprekken met 2 Franse organisatoren zodat er in principe 6 wedstrijden zullen meetellen voor het BEX kampioenschap 2021. De wedstrijd in Hautrage zal enkel een wedstrijd voor de BEXkids zijn omdat de organisator maar over een deel van het parkoers zal kunnen beschikken. De 12 uren van La Chinelle blijft uiteraard het hoogtepunt van het seizoen.

BMB E-bike Challenge

De interesse voor deze nieuwe elektrische discipline blijft toenemen. 7 organisatoren hebben een wedstrijd aangevraagd in 2021. Elke organisator kiest zijn eigen wedstrijdformule. Alle BMB sportvergunninghouders kunnen aan deze wedstrijden deelnemen. We kregen al heel wat positieve reacties van geïnteresseerde rijders om aan de BMB E-bike challenge 2021 deel te nemen dus dat ziet er alvast veelbelovend uit!

Vergunningen 2021en compensatie vergunningen 2020

Ondertussen kunnen de jaarvergunningen 2021 in alle disciplines worden aangevraagd. Klik hier voor alle info i.v.m. deze vergunningsaanvraag. Motorsport Vlaanderen liet ons weten dat alle clubs de financiële compensatie gestort kregen. Zij zullen nu dus de voorziene compensatie aan hun rijders, die in 2020 een vergunning voor 1 juni hadden onderschreven, kunnen uitbetalen. De FMWB zal deze compensatie tegen het einde van het jaar rechtstreeks op de rekening van haar rijders storten.

Covid19

We hebben uiteraard geen glazen bol en kunnen enkel maar hopen dat deze gezondheidscrisis in 2021 onder controle geraakt zodat alle wedstrijden kunnen plaatsvinden. We verwachten zeker in het begin van het seizoen nog beperkingen en zullen het Covid19 protocol voor de organisatie van en deelname aan sportwedstrijden in overleg met de regionale sportinstanties aanpassen in functie van de verdere ontwikkelingen van de crisis.

Laten we ons allemaal strikt aan de overheidsmaatregelen houden zodat het seizoen 2021 een goede start kan nemen!

Partners

Back to top button