Snelheid

Assen: Claesen neemt over, Ancia is terug!

Het BK en de BeNeCup Superbike en Supersport maakten gebruik van het raceweekend voor klassieke motoren op de omloop van Assen om er hun vierde manche af te werken. Om organisatorische redenen, reden de Superbike en Supersport in dezelfde sessies.

De beide manches zagen een boeiend duel tussen Aprilia-rijder Sander Claessen en BMW-piloot Yan Ancia. De beide mannen wierpen zich op als smaakmakers van het weekend en vooral de slotrace was een nagelbijter tot de finish. Sander Claesen wierp zich met de Aprilia RSV4 op tot de topfavoriet, met de besttijden in beide trainingssessies en mocht met 1:45.215 plaatsnemen op de pole. Naast hem, uitdager Yan Ancia, op de BMW S1000RR terug van weggeweest na een trainingsongeval met een fiets (!). Hij stond met 1:45.795 op de tweede startplaats. Voor onze Noorderbuur Mike Cleutjens was er in eigen land een derde startplaats.

Poleman Sander Claessen liet zich echter de kaas van het brood eten in de openingsrace. Een foutje in de Haarbocht, een iets te wijde lijn en daar kwam Yan Ancia langszij. De Limburger reed naar de zege in race 1 en Claesen moest genoegen nemen met de tweede eindplaats, met Mike Cleutjens op de derde positie. Gregory De Wilde ontpopte zich met de Yamaha R6 als de beste Supersport rijder op de 8ste plaats, voor merkgenoot Tom Kohnen, negende.

Claesen neemt over

De revanche kwam er in de slotrace waar we een race-lang duel zagen tussen de Aprilia van Claesen en de BMW van Ancia. Ze bikkelden om de leiding, wisselden meerdere malen de koppositie en finishten op een zucht van elkaar. Claesen en de Aprilia haalden het voor drie tienden van een seconde. Ancia voegde zich in op de tweede positie en Mike Cleutjens redde de Nederlandse eer met zijn tweede podiumplaats van het weekend. Aprilia ploeggenoot Kenny Meersman strandde tweemaal aan de voet van het podium. Vermelden we nog een mooie 6de plaats voor Tom Kohnen, met de Yamaha R6 de beste Supersport rijder, met deze keer De Wilde op de tweede stek.

Het kampioenschap is halfweg en op dit cruciale punt neemt Sander Claessen de leiding over in de tussenstand van het BK en de Benecup. In het BK wordt leider Claessen op de voet gevolgd door Davy Maes (tweemaal 6e in Assen) en Kenny Meersman. Met nog vier wedstrijden te gaan, staan zij telkens slechts twee punten verwijderd van elkaar. Het vervolg van het seizoen wordt zonder meer nog boeiend.

Tekst: www.motorsportwereld.be
Foto: J.Vermeer/Aprilia

 

Partners

Back to top button