Trial

Wereldtop trial in Comblain-au-Pont

Zaterdag en zondag komt de wereldtop motortrial naar Comblain-au-Pont ten zuiden van Luik voor de eerst WK-wedstrijd in ons land sinds 2005. Spanjaarden domineren in het wereldkampioenschap trial.

Trial is de tak van motorsport voor evenwichtskunstenaars: zonder de voeten aan de grond te brengen moeten ze een afgebakende hindernis (een non-stop) nemen. Elke voet aan de grond is een strafpunt (tot een maximum van drie) en een volledig stop betekent vijf strafpunten. De winnaar is degene die het minst aantal strafpunten achter zijn naam heeft staan.
Momenteel is de 28-jarige Spanjaard Toni Bou ‘s werelds beste. Hij pakte de outdoortitel trial al zeven keer op rij (van 2007 tot en met 2013) en voegde daar dit jaar zijn achtste indoortitel aan toe (van 2007 tot en met 2014). Daarmee is hij de meest succesvolle trialrijder uit de geschiedenis van de motorsport. Dit seizoen is de tegenstand echter groter. Bou heeft als leider in kampioenschap slechts één punt voorsprong op zijn landgenoot Adam Raga (wereldkampioen in 2005 en 2006). Albert Cabestay – eveneens een Spanjaard – volgt op de derde plaats met een achterstand van 27 punten.

De Belgische rijders hebben niet direct grote kansen op de overwinning. Dat is ooit anders geweest. In 1982, 1983 en 1984 was Eddy Lejeune – toen amper 20 – dominant in de internationale trialwereld. Hij had in zijn jeugd op een zelfgemaakte trialfiets een rijtechniek ontwikkelt die hij later overbracht naar de motortrial: de vooruit-achteruit-beweging. Later kregen de andere rijders die techniek ook onder de knie. Na zijn actieve carrière – hij stopte eind jaren tachtig – kende Lejeune enkele moeilijke jaren. Tegenwoordig leidt hij in Grand-Rechain een zaak in motoren, quads en fietsen. De organisatie van de WK-proef in Comblain-au-Pont heeft hem gevraagd om als peter op te treden van de wedstrijd aanstaande zondag.

Hulp

Naast de WK-wedstrijd zijn ook proeven voor de Coupe FIM trial 125 cc en voor het wereldkampioenschap vrouwentrial. Voor Comblain-au-Pont is het de eerste maal dat er een dergelijk groot trialevenement wordt gehouden. In het verleden was er wel een nationale wedstrijd. Organisator Frédéric Flagothier: “Paul Frère, een Belgische F1-piloot, reed hier al in de jaren vijftig en zestig trial en ook Jacky Ickx.” De bedoeling is nu om om elke twee jaar een WK-proef in Comblain-au-Pont te laten verrijden.

Flagothier: “We hebben veel steun van de gemeente gekregen. Alles start vanuit het centrum. In Comblain-au-Pont zijn er zes non-stops. Dan is er een parkoers van vijftien kilometer met nog eens vijf non-stops en in Poulseur, een ander dorp in gemeente zijn er nog twee speciaal aangelegde non-stops. De hindernissen zijn gemakkelijk met de auto en te voet te bereiken.”

www.belgiumworldtrial.be
 

Check Also
Close

Partners

Back to top button