E-bike

FIM EX-bike World Cup in Mons: foto’s én video

Op zondag 30 april vond voor de allereerste keer in ons land een manche plaats van de FIM EX-bike World Cup. De wedstrijd was ook de opening van het Belgisch kampioenschap E-bike 2023. 36 E-bikers, verdeeld over drie groepen, namen plaats achter het starthekken op het circuit van Le Bois brûlé.

De eerste groep was voorbehouden aan de nationale E1 en E2 klassen met rijders in het bezit van een E-bike tot 25 km/u of een E-bike tot 45 km/u. Damon Dubois van de Kangourous Velo Trial Club won beide reeksen in de E1 klasse terwijl Belgisch kampioen Marino Roets (KV Ostend MS), ondanks hij in de eerste reeks op achtervolgen was aangewezen, toch beide manches in de E2 wist te winnen.

In de tweede groep, de E3 klasse werd er ofwel gestreden voor de FIM EX-bike World Cup ofwel voor BK punten. In de E3 klasse wordt er met nog zwaardere fietsen (tot 40 kg) gereden. Deze fietsen (met pedalen) zijn ook uitgerust met een gashendel. De Belg Jordy Verheijden uit Hamont-Achel zorgde voor de verrassing met een 2de en 1ste plaats overall. Hij reed echter enkel voor het Belgisch kampioenschap. De Brit Connor Ward won deze eerste FIM EX3-bike wedstrijd met winst in de 1ste reeks en een 2de plaats in de tweede reeks (overall). Marino Roets was de enige Belg die meestreed voor het World Cup klassement en eindigde 4de overall.

De laatste groep (E4) is voorbehouden aan de zwaarste machines (tot 78 kg, met gashendel en zonder pedalen). Met 18 deelnemers was deze klasse het best vertegenwoordigd. De meeste rijders reden op een Surron fiets maar ook de merken LMX, KTM en CZEM waren in Mons aanwezig. De Fransman Pierre Lozzi won deze eerste manche van de FIM EX4-bike terwijl onze landgenoot Bram Deryck als nationale winnaar de leiding in het Belgisch kampioenschap pakt.

Op 1 juli staat in het sportpark De Schorre van Oostende de tweede wedstrijd van het Belgisch kampioenschap in de 4 klassen op het programma. Raadpleeg de E-bike kalender 2023 voor alle info.

RAMC Mons bezorgde ons een fotogalerij en maakte ook een knappe video.

Video:

Fotogallerij:

Partners

Back to top button