Supermoto

Schmidt wint de 5e keer de 35e Elf moto Superbiker

Ongeslagen sinds 2018, won Marc-Reiner Schmidt voor de vijfde keer de Elf Moto Superbiker in Mettet, met Youry Catherine en Elia Sammartin voor het eerst naast hem op het podium. Het hele weekend was er veel spektakel en actie, zowel op als naast het circuit, met meer dan 25.000 aanwezigen op de hoogmis van Supermoto.

Een ontroerende jubileum editie

Met een completer programma dan ooit tevoren, een heerlijk oktober zonnetje aan de hemel en een geweldig publiek kreeg de Elf Moto Superbiker Mettet 2022 alle ingrediënten om er een geweldige editie van te maken. Meer dan 25.000 mensen verzamelden zich rond het Belgische circuit voor deze 35e editie, die meer dan 420 piloten verwelkomde – een record! – over alle categorieën. Onder hen: de S1 Supermoto-wereldkampioen Marc-Reiner Schmidt, zijn rechstreekse concurrent voor de wereldtitel Lukas Höllbacher en onze Belgische Moto2-piloot Barry Baltus.

De wereldkampioen endurance 2021, Xavier Simeon, was er ook weer bij in Mettet, waar hij felicitaties en trofeeën ontving als eerbetoon aan zijn carrière. Deze ceremonie was één van de meest emotionele momenten van het weekend, waarbij de aanwezige motorfamilie zich verenigde als eerbetoon aan de winnaar van de Duitse Moto2 Grand Prix 2015. Hij zal zijn ervaring echter verder blijven doorgeven door het begeleiden van jonge talenten uit de Belgian Motorcycle Academy.

Toeschouwers werden getrakteerd op allerlei verschillende categorieën zoals Junior, Senior, Vintage, Superquader en Ladies, geïntroduceerd in 2022 om motorsport bij vrouwen te promoten. Meerdere Freestyle en Stunt shows tussen de races verbaasden het publiek. Het After Race Festival bood iedereen de gelegenheid om na de races de benen los te schudden, met coverrockbands die op vrijdagavond Mettet lieten daveren, op zaterdag namen verschillende DJ’s over. Een primeur voor dit event, waar iedereen welkom was, ook degenen die niet speciaal voor de Superbiker races waren gekomen.

De wedstrijd: vijf op vijf voor Schmidt

Wereldkampioen Marc-Reiner Schmidt had als enig objectief om na 2015, 2018, 2019 en 2021 voor de vijfde keer in zijn carrière te winnen in Mettet. Hij toonde dit gedurende het hele weekend, ook door elke ronde van de race op zondag aan de leiding te rijden. Daarmee schreef hij geschiedenis door het succesrecord van de Fransman Stéphane Chambon, vijfvoudig winnaar van de Superbiker in de jaren ’90 te evenaren.

De Duitser bleef de Fransman Youry Catherine en de Italiaan Elia Sammartin voor, die beiden voor het eerst het podium van het Belgische evenement wisten te beklimmen. De Brit Davey Todd eindigde net naast het podium, maar won de Starbiker categorie. Romain Kaivers vervolledigt de top-5 en eindigde als eerste Belgische piloot.

Lukas Höllbacher was de gevaarlijkste tegenstander voor Marc-Reiner Schmidt, maar hij kon na pech niet meestrijden om de winst. Hij viel in de halve finale en moest achteraan starten in de finale, maar slaagde er toch nog in om zesde te worden. Ook Moto2-piloot Barry Baltus moest achteraan starten na een lekke band in zijn halve finale, maar finishte als zestiende.

In de andere categorieën…

Zal Mathéo Boursillon zich ooit bij deze mannen voegen in de koniginneklasse? De jonge Fransman won de Junior Superbiker en zegevierde in beide manches voor de Belgen Tom Rolin en Valentin Durand. De Italiaan Marco Longhin won de Senior-klasse, met een ruime voorsprong op de Britten Richard Sharp en Andrew Mitchell.

Nelly Avrillon was de grote winnares van de categorie Dames, waar ze moest strijden met Hélène Emery en Charlotte Mercier, die naast haar op het podium stonden. Gilles Dejong wint de Vintage Challenge voor Frédéric Fiorentino – die hem de motor leende waarmee hij won – en Ruurd Van Roozendaal. Op 4 wielen verdiende de Nederlandse rijder Joe Maessen zijn moment van glorie door de twee Superquaderaces te winnen voor de Belgische rijders Jeremy Mikels en Maxime Cluydts.

Een succes, en nu al denken aan de toekomst

Freddy Tacheny, voorzitter van de RUMESM (Royal Union Motor Entre Sambre et Meuse), de VZW die het evenement organiseert, prijst de editie 2022 als een succes en kijkt uit naar de komst van 6 tot 8 oktober 2023: ‘We hebben opnieuw een historisch weekend beleefd in Mettet, met een recordaantal van 420 deelnemers, meer dan 25.000 aanwezige toeschouwers en geweldige momenten van vrijdagochtend tot zondagavond. De Elf Moto Superbiker vindt zichzelf voortdurend opnieuw uit en kon het publiek enkele nieuwigheden aanbieden, met name het After Race Festival, de Ladies categorie die vrouwelijke piloten in de kijker zet, de Vintage Challenge die motoren van vóór 2004 een plaats geeft en natuurlijk het eerbetoon aan de grote Belgische kampioen Xavier Siméon. Dit alles is het resultaat van het harde werk van de organisatoren en de vrijwilligers, die we hartelijk moeten bedanken, want zonder hen zou niets mogelijk zijn. Dank ook aan de piloten voor de show, en aan het publiek dat in grote getale is afgezakt om dit grote motorfeest te beleven. Tot ziens in oktober 2023 voor nieuwe avonturen samen.’

Een zesde succes zou van Marc-Reiner Schmidt de absolute recordhouder van de Elf Moto Superbiker in Mettet maken. Zou de komst van een voormalige winnaar de heerschappij van de Duitser kunnen beëindigen? De inschrijving van een nieuwe talent ? België opnieuw op het podium? De grote vragen voor de editie van 2023 worden nu al gesteld… Tot over een jaar voor het vervolg van het verhaal.

Geef een reactie

Partners

Back to top button