Motorcross

MX of Nations: winst voor USA, Team Belgium 5de

Eli Tomac, Chase Sexton en Justin Cooper hebben de Verenigde Staten afgelopen zondag de 23e overwinning in de Motocross of Nations bezorgd. In de regen van RedBud wonnen de drie mannen het eindklassement van de 75e editie van de de finale wedstrijd van het seizoen, vóór Frankrijk en Australië. Italië en België maken de top-5 compleet.

De Verenigde Staten hadden de Motocross of Nations al 11 jaar niet meer gewonnen, toen Ryan Villopoto, Ryan Dungey en Blake Baggett een gedenkwaardige editie wonnen op het circuit van Saint-Jean-d’Angély in Frankrijk. Sindsdien zijn de beschermelingen van Roger De Coster, ondanks het feit dat zij de recordhouders van de MX des Nations zijn met 22 overwinningen (tegenover 16 voor Groot-Brittannië en 15 voor België), er nooit meer in geslaagd de beroemde Chamberlain Trophy te winnen.

De dag begon met een knaller voor het Belgische team met de schitterende tweede plaats van Jago Geerts in de eerste MXGP/MX2-manche, de enige die Eli Tomac in het vizier kon houden, en de zeer fraaie 12e plaats van Liam Everts op zijn 250 SX-F. Met deze twee resultaten behoorde België meteen tot de favorieten en werd het voorlopig 3de.

De 13e en 14e plaats van Van Horebeek en Everts in de OPEN/MX2-ronde duwden België terug naar de 5e plaats, een positie die ons land behoudt na de 3e ronde, die resulteerde in een 11de plaats voor Geerts, auteur van een geweldige comeback na een val in de eerste bocht, en een 12de voor Van Horebeek. De crash van Geerts heeft België zeker de 4de plaats gekost, want ze eindigden één punt achter de titelhouders, de Italianen, die in RedBud genoegen moeten nemen met een plaats onderaan het podium.