Motorcross

Sidecar and quadscross of Nations: 4 en 6 voor Belgische teams

Het Belgische zijspancross team is in het Tsjechische Kramolin zondag op 1 puntje gestrand van het podium. Vanluchene/Bax wisten de eerste manche te winnen. Het tweede Belgische zijspanduo Van Daele/Soenens speelde jammer genoeg zijn goeie uitgangspositie kwijt wegens pech en moest opgeven. De Britten Brown/ Chamberlain werden tweede voor de Nederlandse wereldkampioen Bax/Cermak.

In de tweede manche kneep Oranje definitief iedereen de keel dicht, weliswaar with a little help from . . .  een Belg. Robbe de Veene die was opgeroepen door Koen Hermans om Nicolas Musset te vervangen. Van Daele/Soenens finishten als negende na een zware strijd. Sanders-Rostingt, gestart vanaf rij twee realiseerde een indrukwekkende remonte naar de zevende plaats maar door een technisch probleem vielen ze uiteindelijk terug naar plaats dertien.

De laatste reeks werd de clash der titanen met denummers één, twee en drie uit de WK eindstand aan de start.  Varik-Kunnas gingen als snelsten van start,maar werden al na twee ronden afgelost door Bax-Cermak.  Vanluchene-Bax,als vijfde vertrokken wilden de trein niet missen en  rukten in de vierde ronde op naar plaats twee.  Daarna denderden E. Bax ,M. Vanluchene en K. Varik rondenlang op  een zakdoek over het circuit ,en na een kwartier wist de Belg binnendoor te glippen en de leiding te veroveren. Niet voor lang echter , want wereldkampioen Bax liet dit niet zomaar over zich heen gaan en een halve ronde later waren de rollen terug omgekeerd,en trokken leiders Bax-Cermak een gaatje van een vijftal seconden, wat volstond voor de zege. Vanluchene-Bax scoorden met hun tweede plaats een sterk resultaat voor België, door rechtstreekse concurrenten, de Esten Varik-Kunnas voor te blijven.

In de allerlaatste ronde slaagden Sanders-Rostingt er nog in om de Prunier-broers te verschalken en op te rukken naar plaats acht, wat de situatie eensklaps bijzonder spannend maakte.  Tandenknarsend werd er geteld, herteld,en nog eens herteld, maar finaal strandde België op plaats vier op . . .  slechts één puntje van het podium. Nederland won overtuigend, Groot-Brittannië eindigde tweede en Estland snoept aldus met één luttel puntje verschil de derde podiumplek af van België, dat eervol vierde wordt.

Overall result – 1/ Netherlands, 2/ Great Britain, 3/ Estonia, 4/ Belgium, 5/ Latvia, 6/ France, 7/ Switzerland, 8/ Czech Republic, 9/ Germany, 10/ Austria, 11/ Ireland, 12/ Lithuania, 13/ Czech Republic “B”,14/ Italy, 15/ Denmark.

Quads

Bij de quads heersten de Amerikanen maar onze landgenoot Randy Naveaux reed een erg sterke wedstrijd met een tweede plaats in de eerste manche en een derde plaats in de derde. Het Belgisch team kon door een val van Jan Vlaeymans haar kansen geen 100% verdedigen maar eindigde toch nog 6de.

Overall result – 1/ United States, 2/ Ireland, 3/ France, 4/ Italy, 5/ Netherlands, 6/ Belgium, 7/ Norway, 8/ Great Britain, 9/ Latvia, 10/ Czech Republic, 11/ Czech Republic “B”, 12/ Estonia, 13/ Poland, 14/ Germany, 15/ Denmark.