Snelheid

BK Superbike in Croix-en-Ternois: 2 maal Lonbois, val van Ancia

De openingswedstrijd voor de SBK’s bood wat men vooraf had aangekondigd met een duel tussen Vincent Lonbois, terug van weggeweest, en Yan Ancia. Tijdens de trainingen waren er al heel wat rijders hard in het decor gegaan, waaronder Shane Heyrman en Charl Van Gysel, rijders die, net als anderen, van de Van Zon Sprint Serie overstapten naar de Benelux Trophy.

Heyrman moest onverrichterzake naar huis, Van Gysel kon de motor nog herstellen om via Qualif2 zich toch nog te plaatsen. Zoals verwacht waren het Lonbois en Ancia die een messcherp duel aan gingen, elke bocht duellerend voor de zege. Om duimen en vingers af te likken, tot Ancia, in de snelste bochtensectie zwaar ten val kwam. Even later kwam ook Laurent Hoffmann op bijna dezelfde plaats ook hard ten val. Ancia moest in allerijl zijn motor heropbouwen en reed in de herneming naar de tweede plaats achter de ongenaakbare Lonbois. Een mooie podiumplaats was er voor Mike Parmentier, terwijl ook onze noorderburen Thijs Peeters en Marcel Zuurbier een aardig woordje zullen meespreken in de Benelux Trophy. Andere top vijf resultaten waren er voor Brusten en Lecqueux.

Supersport

Gaven de 1000cc al adembenemende duels, de SSP600 deden daar nog een schepje bovenop. De gladiatoren van dienst waren Jef Van Calster en Pieter Ghijsels. Van Calster notabene enkele weken zestien geworden en meteen zijn eerste race op een 600cc. Hij rijdt dit jaar nog steeds in het IDM bij de SSP300. Ettelijke keren wisselden ze van positie, waarbij Ghijsels de eerste race won met….. 60/1000″ verschil. Hoeveel zou dat in afstand zijn? En dat na een race van bijna 35 kilometers.

In de herneming waren de rollen omgedraaid met winnaar Van Calster, met minder dan een halve seconde voorsprong. Meteen promotie voor de nationale wegrace en de aanwezige toeschouwers die zichtbaar genoten van de duels. De twee rijders van het Racing team van Tim Van Ooyen-in het verleden nog topper in de Endurance en in de Benecup, de voorloper van de Benelux Trophy-, Elias Van Roekel en Jonathan Schuijt, werden elks tweemaal derde en vierde. Ook de enige dame in het gezelschap, Jill Danneels, liet zich niet onbetuigd en werd tweemaal vijfde.

Tekst en foto’s: Jan Vermeer

Geef een reactie

Partners

Back to top button