Snelheid

Spanning bij eerste BK snelheid race van het jaar

Het was eindelijk zover op 3, 4 en 5 juli ll., de rijders van de Benelux Trophy, de Endurance en Zijspannen  konden eindelijk voor BK en Benelux Trophy punten strijden op de Nurburgring.

Superbike rijder Sander Claessen was op een bijna totaal verlaten Nürburgring de snelste na de twee kwalificatieritten, voor Bram Lambrechts en Come Geenen. De technische controle, inclusief mondmaskers, was toen al geweest. Op zaterdag bij aanvang van de eerste race had Claessen al snel de voor hem rijdende Ancia en Geenen te pakken en koos toen het hazenpad. De voorsprong aan de eindmeet bedroeg een zekere 7 seconden op de eerste achtervolger. Ook Lambrechts rukte na een mindere start snel op van plaats 5 naar 2, maar moest dan opgeven met een technisch probleem. Hij zou niet meer in actie komen door dat euvel. Het podium in die eerste reeks luidde Claessen-Ancia-Geenen.

In de herneming snelde Claessen al snel opnieuw voorbij het duo Ancia en Geenen, maar op het einde van de wedstrijd liep het duellerende trio, Ancia, Geenen en derde rijder Wouter Aelterman, in op de leider. Maar de leider hield stand, al was de marge heel wat kleiner. De heroptredende Sebastien Legrelle werd vijfde en zesde.

Bij de 600 klasse stond er geen maat op jongeling Noah Lequeux, die trainde als een sneltrein en als SSP rijder zich net binnen de top tien klasseerde tussen een horde SBK's. Ook in de races finishte hij in de top tien scratch, maar tweemaal als eerste in de klasse SSP. Tweemaal op de tweede stek de heroptredende Kenny Meersman. Het was dan ook een van de mooiste SSP-SBK deelnemersvelden van de laatste seizoenen. De derde plaatsen waren eenmaal voor eerste jaar licentiehouder, Sam Vanhoutte en eenmaal voor de Zwitser John Pilloud.

Endurance

Wat kan motorsport toch mooi zijn, letterlijk sport, spanning en sensatie. Hitchcock had deze thriller niet kunnen schrijven. Achter het lokale trio van team Twelve-Racing, waarbij de eerste rijder Nürburg als stamplaats heeft en die van bij de eerste ronde weg spurten en tot 8 uren later aan de leiding bleven, kwam er nagelbijten bij te pas in de strijd tussen vooral de teams Bikeparts-Interbike en Motorsportschool Zolder voor de resterende podiumplaatsen, maar meer nog voor de zege in het BMB klassement. Bike Parts hadden hard moeten werken aan de machine van Bram Lambrechts die langs de baan kwam te staan tijdens de eerste sprintrace op zaterdag. Een crash, safetycar en regendruppels zorgden in het laatste uur ervoor dat Bikeparts, Bram Lambrechts-Nicky De Wit, hun leiding kwijt speelden aan de fors aandringende Come Geenen van team Motorsportschool waardoor het nog razend spannend werd. Zij aan zij raasden Nicky De Wit en Come Geenen de laatste twee ronden in, waarbij uiteindelijk Motorsportschool Zolder, Wim van den Broeck, Come Geenen en Ben Stuyck aan het langste eind trok. Na 8 uren rond razen was het verschil op de meet iets meer dan een seconde. Ducati LUX met Stephane Mertens, Didier Jadoulle en Marc Fisette werd zesde in het scratch klassement. Vavo Racing werd derde in het BMB klassement. Het team Larminier-Boelens-Quintens verloren op zaterdag na een val Didier Boelens waarbij deze even werd afgevoerd naar het hospitaal, gelukkig niet al te erg. Dus op zondag hielden het tweetal dan maar een langgerekte sessie vrij rijden. Aprilia Turnhout werd voor hun eerste endurance door de zwarte vlag uit koers gezet.

Uitslagen: klik hier

Tekst en foto's: Jan Vermeer

Partners

Back to top button