Snelheid

BK Snelheid: Sander Claesen kampioen

Voor het eerste seizoen op de Aprilia RSV4RF werd het een zeer geslaagd jaar voor Sander Claessen met titels in de Benecup Superbikes en het Belgisch kampioenschap superbikes.

In de slotrace moest Claessen voor beide titels nog rekening houden met BMW rijder en ex-kampioen Yan Ancia. Die laatste race van 2018 werd verreden in het kader van de waanzinnig populaire BSB, British Superbikes, die met Assen slechts eenmaal naar deze kant van het Kanaal komen. Meteen een geweldig sfeer en een massale publieke belangstelling voor de nationale rijders uit het BK en Benecup. Met 45 rijders aan de start was deze klasse ook goed gevuld met naast de Belgen een aantal Engelsen die normaliter in de BSB Superstock 1000 starten en een groot aantal OW Cup rijders uit Nederland.

Op vrijdag tijdens de kwalificatieritten werd Yan Ancia in de Haarbocht door een van de Britse Superstock rijders in de grindbak gekegeld, waardoor de Limburger het hele weekend met een pijnlijk schouder kreeg af te rekenen. Met twee prima kwalificatietijden mocht Sander als zesde snelste op de tweede startrij vertrekken. Ancia, zijn enige overgebleven concurrent, startte van de twaalfde stek.

De eerste titel, die in de Benecup, kon Claesen op zaterdag behalen na de openingsrace waarin Ancia nog trachtte aan te vallen maar door de keuze voor een zachte achterband met niet echt een vuist kon maken. Na een bliksemstart kon Ancia de eerste honderden meters voor Claessen postvatten, maar die herpakte zich na een eerste passage door de aal door de Strubben bochtencombinatie en liet zijn concurrent definitief achter zich.  Winnaar werd Ben Godfrey, voor Leon Jeacock en onze noorderbuur Nigel Walraven. Claessen werd zevende algemeen, maar de Aprilia piloot scoorde wel het maximum van de punten in BK en Benecup waardoor de op de twintigste plaats eindigende Ancia, Claessen in de Benecup niet meer kon bedreigen.

Op zondag kwam daar dan nog eens de nationale titel bij. Nadat enkele Britse rijders waaronder Jeacock en Sam West letterlijk in het stof beten en Walraven zijn blok het begaf, werd Claessen zelfs vijfde algemeen in de laatste reeks van het jaar. Op het zegepodium opnieuw Ben Godfrey, voor Stanley en Cox. Winnaar in de Benecup werd Mike Cleutjens voor Claessen en Ancia.

Maar de finish halen was al voldoende voor Claesen die bijgevolg de champagne nogmaals vrolijk in het rond mocht sproeien.

Bij de Supersport Inters wist Laurent Hoffmann de Belgische titel binnen te halen. Hij kon in Assen zijn achterstand op Gregory Dewilde goed maken die door zijn val in Colmarberg zijn eerste plaats niet kon verdedigen in Assen. Revelatie van het jaar was zonder twijfel Tom Kohnen met zijn titel bij de supersport juniors. Hij was in Assen de beste Belg bij de supersports.

Tekst: motorsportwereld.be / foto's : Jan Vermeer

(persbericht/foto: Jan Vermeer)
 

Partners

Back to top button