Enduro

ISDE 2015: algemene en individuele balans is positief

Team manager Philippe Borguet maakt de balans op van de deelname van het Belgisch team vorige week aan de Internationale Zes dagen enduro in Kosice (Slovakije). We moesten niet direct gaan dromen want ons team dat volledig bestaat uit liefhebbers kon niet op tegen de meeste andere naties die professionele enduro rijders konden opstellen. Maar we kunnen wel erkennen dat de onzen, zowel de nieuwkomers als de anciens, wel degelijk hun mannetje hebben gestaan.

Op de eerste plaats hebben ze allemaal de aankomst bereikt, met inbegrip van Max Rorive, die moedig meestreed. Hij nam deel als individuele rijder en moest na bijna alle anderen van start gaan. Hij reed dus over een terrein waar reeds vanaf de eerste ronde 350 passages voor hem waren geweest en 700 vanaf de tweede ronde. In zekere zin al een wedstrijd in de wedstrijd!

De volle 100 % dus, dit had onze ploeg nog nooit eerder meegemaakt.

Bovendien keerde iedereen huiswaarts met een zilveren medaille. Deze is voorbehouden aan de deelnemers die niet meer als 25 % van de beste van hun categorie overschrijden, de gouden medaille is voor zij die binnen de 10 % blijven. Wim Vanderheyden en Andrew Leloup konden nog hopen op een hogere prijs op het einde van de derde dag maar de speciale proef vlabij het hotel waar onze delegatie verbleef heeft hen de das omgedaan.

Onze twee nieuwkomers, Jérémy Herinnes en Arno Desprechins werden goed omkaderd door de anciens, Vanderheyden en Bertrand Bailleux, en waren een voorbeeld van moed en opoffering. Ze gingen steeds tot het uiterste en beperkte hun fouten tot een strikt minimum. Hun kwaliteiten als motorcrossers kwamen goed van pas in de motorcross finale en compenseerde hun gebrek aan ervaring tijdens de technische interventies. Als ze de stress nog wat meer onder controle krijgen komt ook dat nog in orde.

Andrew Leloup kon eervol als beste Belg eindigen. Een statuut dat Wim de ganse week met hem afwisselde. Quentin Monfort haalde een mooi niveau, regelmatig en efficiënt zelfs al maakte hij al eens wat kleine foutjes in de speciale proeven.

Onze vertegenwoordigers, met het oog op een goed team resultaat, reden bijna elke dag tesamen (de starts werden gegeven volgens het scratch klassement van de dag voordien). Dit liet aan de assistenten een perfect beheer van de interventies op de controles toe maar ook bij de bandenwissels op het einde van de dag.

In het voorlopig klassement staat onze ploeg als 17de geklasseerd, een positie die nog zou moeten worden verbeterd indien het reglement wordt gerespecteerd en de klacht van de Fransen en Spanjaarden wordt verworpen.

Tekst en foto's: Philippe Borguet, team manager

Partners

Back to top button