Motorcross

Moeilijke start voor de Belgen in het WK Zijspancross

Afgelopen weekend ging het Wereldkampioenschap Motorcross Zijspannen van start in het Portugese Alqueidao. Het werd een weekend om snel te vergeten voor onze wereldkampioen Marvin Vanluchene.

In de eerste manche namen Vanluchene / Janssens wel de kopstart maar Iets over half koers slaagde de broers Lielbardis erin om wereldkampioen Vanluchene van de koppositie te verdringen. Vanluchene en Janssens bleven de koplopers in het vizier houden, maar konden niet meer voorkomen dat de eerste WK-manchezege voor de achttienjarige Letse tweeling een feit was.  Sanders en Steegmans, dertiende na één ronde,  werden achtste. Bij Jason van Daele vloog in de openingsronde de noodstop eruit en ook hij kon zijn weg pas in de achterhoede verder zetten, om uiteindelijk als 27ste te finishen. Sepp Gommeren wist in zijn eerste GP 25ste te eindigen met zijn Franse bakkenist Matis Poirier.

 De tweede manche begon goed voor Vanluchene en Janssens die opnieuw de kopstart pakten, en algauw een gaatje van een vijftal seconden konden slaan op naaste achtervolgers Hermans-vd Bogaart en de broers Lielbardis.  Het venijn zat ‘m echter in de staart. Met nog twee ronden te rijden hield het motorblok van koploper Vanluchene er plots mee op, en spatte de droom uiteen. Hermans-vd Bogaart wonnen aldus  de manche, Lielbardis-Lielbardis liepen als tweede binnen, pakten de dagzege, en zijn meteen ook de eerste koplopers van het WK 2024.  Not too bad, voor twee achttienjarigen!

Van Daele-vd Putten zagen, na een blitzstart,  in de tweede ronde eveneens hun  motor in de soep draaien.  De dit keer goed gestarte Sanders-Steegmans vielen na een paar honderd meter al stil, toen de noodstop er uit sloeg door een weg gekatapulteerde steen.  De Belgen begonnen daarna aan een ferme inhaalrace die echter na twintig minuten werd gestuit door een kapotte achtervering. Ze finishten stapvoets als zestiende.

Vanluchene en Janssens, die de zege voor het grijpen hadden, maar in de voorlaatste ronde in de steek werden gelaten door een weigerende motor, werden nog als achttiende geklasseerd en kregen drie puntjes als troostprijs. In de GP en tevens de WK tussenstand staan ze 6de gerangschikt. 

 Het WK krijgt half mei  zijn vervolg in het Nederlandse Heerde, waar de jonge Lielbardissen mogen aantreden met de red plate. Hermans-vd Bogaart en Wilkinson-Millard volgen op zeven puntjes. Wereldkampioen Vanluchene is momenteel op achtervolgen aangewezen en moet straks in het hol van de leeuw proberen het tij te keren. 

Meer info en foto’s op https://www.sidecarcross.be/

Partners

Back to top button