Trial

Bilstain: Belgisch succes in Europees kampioenschap trial?

Aanstaand weekeinde staat in het trialdomein van  Bilstain de Belgische proef van het Europees kampioenschap trial voor jongeren op de kalender. Het is de laatste van een serie van vijf wedstrijden. In het EK tot 23 jaar heeft de Belg Maxime Warenghien nog altijd zicht op de titel.

De 22-jarige Maxime Wareghien uit Mons maakt zondag eerstkomend in Bilstain kans op de Europese titel trial voor jongeren van 16 tot 23 jaar. Hij heeft twee van de vier voorgaande wedstrijden gewonnen, was één keer derde en scoorde eenmaal een zevende plaats. In de strijd om het kampioenschap staat hij tweede achter de Duitser Franz Kadlec, die eveneens  twee overwinningen achter zijn naam heeft staan. Bij de jeugd 125 cc staat onze landgenot Nicolas Defourny (15) momenteel op de vijftiende plaats. Aan  de wedstrijden in Bilstain doet een twintigtal Belgen mee op een totaal van bijna 140 deelnemers.

Trial is het hogeschoolrijden van de motorsport. Het gaat hierbij vooral om machinebeheersing, niet om wie het snelste is. De bedoeling is om in een afgebakende zone (een non-stop) een parkoers met hindernissen te volgen zonder met de voeten aan de grond te komen. Wie wél een voetje zet, krijgt daarvoor strafpunten (met een maximum aan vijf voor een volledige stop).

Privé

Het Europees kampioenschap wordt in het privé-trialdomein van Bilstain verreden. In principe is trial een sport waarin gebruik gemaakt wordt van de openbare weg om van de ene non-stop naar de andere te rijden. De motoren moeten dan ook geïmmatriculeerd zijn en de rijders moeten achttien jaar of ouder zijn. Omdat het hier gaat om een titelstrijd voor rijders jonger dan 18 en omdat er ook met motoren gereden wordt die niet op we weg mogen, wordt de Belgische ronde verreden op afgesloten privé-terrein. Zaterdag 23 augustus is het de dag voor de 12- tot 16-jarigen, zondag 24 augustus is het de beurt aan de 16- tot 23-jarigen.

Voor de wedstrijden zijn er, zegt Dany Crosset, organisator van de proef in Bilstain, vijftien non-stops uitgezet. Het terrein is 35 hectare groot en de non-stops liggen dicht genoeg bij elkaar om te voet te kunnen bereiken. De toegangsprijs voor het publiek bedraagt 7 euro. “Men kan ook met de eigen motor het parcours van in totaal zeven kilometer volgen. De prijs bedraagt dan 15 euro,” aldus Crosset.

Primeur

‘Bilstain’ heeft ook een primeur voor ons land. Voor de eerste maal zal er een elektrisch trialmotor aan de start verschijnen met Maxime Mathy in het zadel. Die motor zal ook in gezet worden bij de komende trials van Wavre en Warnant.

Check Also
Close

Partners

Back to top button