Enduro

Enduro Fontaine-Valmont: 5de nationale titel voor Antoine Magain

De club Avemott organiseerde op zondag 29 oktober de finale van het Belgisch kampioenschap Enduro in Fontaine-Valmont. De wedstrijd werd georganiseerd ter nagedachtenis aan de oprichter van de club, Claude Toussaint, die begin dit jaar omkwam bij een ongeval. Deze laatste manche van het seizoen moest de strijd om het Belgisch kampioenschap van 2023 beslechten tussen Tim Louis, Antoine Magain en Dietger Damiaens, de drie rijders die nog in de race waren toen ze zondagochtend in Fontaine-Valmont aankwamen.

Dietger Damiaens schakelde zichzelf uit in de race om de overwinning tijdens de allereerste klassementsproef. De KTM-rijder kwam ten val op de weide, die bijzonder glad was gezien de natte omstandigheden en de afwezigheid van sporen aan het begin van de dag. Hij verloor meteen maar liefst 18 seconden op Antoine Magain en kon niet meer terugkomen in de wedstrijd, waardoor hij de dag beëindigde op de 5de plaats.

Later in de eerste ronde was het de beurt aan de onvermoeibare Wim Vanderheyden om te crashen. Hij kwam hard met zijn hoofd op de grond en moest opgeven.

Demonstratie

Vooraan gaf Antoine Magain opnieuw een echte demonstratie. Van de 10 speciale etappes van de dag won de Sherco-rijder er maar liefst 8. Hij liet slechts één tijd aan Erik Willems en één, de laatste van de dag, aan Maxime Warenghien.

Op het wedstrijdpodium eindigde Erik Willems in zijn laatste race op een Husqvarna tweede op bijna een minuut achterstand. Hij bevestigde zondag in Fontaine-Valmont dat we hem volgend seizoen in het EnduroGP wereldkampioenschap zullen zien. De derde man van de dag, Tim Louis, lag 12 seconden achter. Maxime Warenghien en Dietger Damiaens maken de laatste top-5 van het seizoen compleet, voor Henson Lievens en Florian Tichoux.

Dit laatste succes van het seizoen bezorgt Antoine Magain zijn 5de Belgische nationale kroon. De Sherco-rijder, die naar verwachting volgend seizoen bij het merk zal blijven, voegt deze Belgische titel toe aan de Franse die hij een paar weken geleden won en een overwinning in de 12 Uren van La Chinelle deze zomer, en niet te vergeten een derde podiumplaats in het Enduro E3 Wereldkampioenschap.

Beloften

Bij de beloften haalde Nathan Verheyen het beste uit zijn dag om zijn rivaal Lucas Nijs voor te blijven en de titel veilig te stellen.

Hugo Vukcevic won de Youth categorie voor eigen publiek. De Sherco-rijder versloeg Hugo Stiennes en Brieuc Fraselle.

Eindklassementen Belgisch kampioenschap 2023

Tekst: MXmag.be
Foto’s: Patrick Brosteau

Partners

Back to top button