Algemeen

De BMB sportkalender 2023 is uit!

Neem snel jullie agenda want de sportkalender 2023 is er! Met 118 sportwedstrijden in de diverse motorsport disciplines is er voor elk wat wils. Het seizoen gaat van start met de openingswedstrijd van het Belgisch en Vlaams kampioenschap motorcross op de zandbaan van Lommel en wordt traditioneel afgesloten met de internationale trial in Bergen op 12 november. Hierna vind je wat extra info per discipline.

Motorcross

Het Belgisch kampioenschap Motorcross zal bestaan uit 6 wedstrijden (Lommel, Tessenderlo, Vorselaar, Nismes, Balen-Keiheuvel en Beringen). De mogelijkheid om nog een extra Waalse wedstrijd toe te voegen wordt momenteel onderzocht. De data werden zo uitgekozen dat ook de rijders met een nationale AMPL vergunning mee kunnen strijden voor de Belgische titels.
Alle wedstrijden van het Vlaams kampioenschap en het AMPL kampioenschap werden op de BMB kalender ingeschreven en zullen ook op de open kalender van FIM Europe worden aangemeld om naast alle BMB vergunninghouders ook buitenlandse vergunninghouders te kunnen verwelkomen.
AMC Orp organiseert opnieuw de Trofee 875 voor oldtimers en op 1 oktober staat de Coupe de l’Avenir in Baisieux op het programma.
Op 8 en 9 april worden alle MX jongeren en fans verwacht tijdens de Sand Rookies in Lommel voor het Europees kampioenschap EMX65/85. De zijspan GP vindt er plaats op 25 juni en de MXGP op 23 juli.

Snelheid

Met 16 wedstrijden krijgen onze rijders een gevarieerde kalender met zowel evenementen op de permanente circuits (Mettet, Zolder, Francorchamps, Assen, Nurburgring, Croix-en-Ternois, Colmarberg als stratencircuits (Hengelo, Chimay). KV Ostend MS zal in 2023 liefst 2 keer organiseren op Croix terwijl RAC Junior Liège in Mettet opnieuw een volledig programma zal kunnen aanbieden nadat ze dit jaar hun datum moesten delen met Hengelo. Het WK Endurance zal plaatsvinden op 17 en 18 juni met als nevenreeks een manche van het WK zijspannen. Een gedetailleerde kalender snelheid met de klassen voorzien op het programma van elke wedstrijd zal nog worden gepubliceerd.

Classic bike

Chimay en Gedinne zijn natuurlijk de vaste afspraken voor alle classic bikers. Maar ook in Croix-en-Ternois, Mettet, Assen en ook in Colmarberg zijn de classic bike rijders welkom. De klassen op het programma van deze wedstrijden moeten nog worden bepaald.

Supermoto

Een aantal nieuwe wedstrijden voor onze supermoto rijders in 2023! Er zal 2 keer op het circuit van Chimay worden gereden waarbij de rijders op 23 april deels in de andere richting zullen rijden wat uiteraard een totaal andere ervaring zal zijn dan de wedstrijd op 27 augustus. We zien ook een nieuwe wedstrijd op het Franse vaste circuit van Mirecourt georganiseerd door Fiostarschool. De organisator van La Chinelle, Conceptsee, is momenteel nog op zoek naar een locatie voor een nieuwe wedstrijd zodat de rijders in 2023 een mooi en uitgebreid programma krijgen voorgeschoteld. Het seizoen wordt naar goede gewoonte afgesloten met de Superbiker van 6 tot 8 oktober.

Enduro & BEX

Alle enduro rijders worden al op 18 februari verwacht voor een training georganiseerd door MC Dinant. Een ideale voorbereiding op het Belgisch kampioenschap dat op 19 maart opent in Mettet. Een nieuwe organisatie in 2023 door MC Pays de Herve in Battice naast de ‘traditionele’ wedstrijden in Saint-Hubert, Chimay, Lierneux en Dinant aangevuld met de mooie Noord-Franse organisaties in Vouziers, Rocroi, Conty en Erize-la-Petite.

De enduro (en MX/trial) rijders kunnen hun wedstrijdprogramma aanvullen met de deelname aan de Belgian Endurance-cross wedstrijden. Op dit ogenblik zijn er 4 Belgische wedstrijden en 2 nog te bepalen Franse organisaties op de kalender ingeschreven. Hoogtepunt van het seizoen zijn uiteraard de 12 uren van La Chinelle op 12 en 13 augustus.

Trial

Momenteel zijn er 8 wedstrijden meetellend voor de Belgische kampioenschappen waarvan 2 Franse organisaties nabij de grens. Het seizoen wordt afgesloten met de internationale wedstrijd in Bergen.

Speedway

Dankzij Speedway club Helzold is ons land nog steeds 3 internationale speedway wedstrijden rijk georganiseerd in de speedway arena van Heusden-Zolder. Kom zeker eens proeven van deze spectaculaire discipline op de instapdagen telkens op de eerste dag van elk evenement. En uiteraard moet je dan ook het spektakel aangeboden door de nationale (ook een aantal Belgen!) en internationale rijders komen meebeleven.

E-bike

Last but not least, de jongste E-bike discipline met 5 organisaties. We herinneren eraan dat alle rijders in het bezit van een BMB sportvergunning kunnen komen proeven van deze wedstrijden waar je zowel met een lichte (tot 25 km/u) als een zware (+ 25 km/u, E-moto light) E-mountainbike kan deelnemen.

Veel motorsportplezier in 2023 !

Raadpleeg de BMB Sportkalender 2023

Geef een reactie

Partners

Back to top button