Algemeen

75 jaar Motocross op de Citadel van Namen

Van 1947 tot 2007, was de Citadel van Namen de plaats van de meest legendarische motorcross wedstrijd ter wereld, bijgenaamd het Monaco van de motorcross. Dit jaar is het exact 75 jaar geleden dat de eerste wedstrijd plaatsvond op de Citadel en dit werd afgelopen zaterdag, 30 juli, uitgebreid gevierd in aanwezigheid van een aantal andere ‘monumenten’ uit de motorcross, wereldkampioenen Roger De Coster, Joel Smets en Jacky Martens maar ook GP winnaars Sylvain Geboers en Johan Boonen. Ook de FIM was vertegenwoordigd door de voorzitter van de motorcross commissie, Antonio Alia Portella, en de secretarissen Dirk De Neve en Rodriguo Castro naast heel wat andere genodigden.

Op initiatief van de stad Namen en meer in het bijzonder Frédéric Laloux werd de herdenking een onvergetelijke en voor velen een emotionele gebeurtenis. Roger De Coster, Joel Smets en Jacky Martens werden door de stad Namen tot ereburger benoemd en dankzij de medewerking van RTBF motorsport journalisten, Michel Lecomte en Pierre Robert werd een prachtige videomontage van alle wedstrijdjaren gemaakt waarbij alle aanwezigen met veel enthousiasme de gloriejaren van de motorcross op de Citadel konden herbeleven.

Na afloop van deze plechtigheid werd er een permanente tentoonstelling geopend op het terras van de brasserie ‘le Panorama’ op de Esplanade. Een must voor elke motorcross liefhebber om gaan te bezoeken. Nadien kan je dan het volledige MX circuit te voet gaan verkennen dankzij een nieuw bepijlde wandeling.

Uniek foto en video materiaal kan je bewonderen op de speciaal ontworpen website https://www.namurmx.be(link is external)

Raadpleeg de uitgebreide fotogalerij!

Foto’s: Ad van Poppel – Retro-Biker’

Geef een reactie

Partners

Back to top button