Algemeen

75 jaar geleden stierf in Brugge de legendarische Grizzly

Komend weekend kan je in Chimay eindelijk weer de klassieke motoren zien racen. Zondag herdenken we ook een van de meest legendarische Belgische motorsportvedettes, Gilbert De Rudder, beter gekend als Grizzly.

Geboren op 17 december 1911 in Landegem begon hij in 1932 aan snelheidswedstrijden deel te nemen. In 1933 promoveerde hij naar de Seniors, doch overwinningen bleven uit.  In 1934 kocht hij een Saroléa Monotube 500cc. In de Grote Prijs van Floreffe, een wedstrijd van 300 km met aan de start de fabrieksploegen van FN en Saroléa, toen de 2 grootste Belgische merken, werd Grizzly derde achter Demeuter en Noir, maar was wel de eerste Senior. Hij kreeg bij aankomst een staande ovatie. Na deze wedstrijd werd hij fabriekspiloot bij Saroléa.

1936 werd zijn beste jaar als snelheidspiloot met verschillende overwinningen, o.a. de Grote Prijs van Frankrijk en de Belgische titel 500cc.

Naast snelheidspiloot was hij ook een begenadigd motorcross piloot. In 1938 boekte hij een 10-tal overwinningen in de motorcross. In 1940 brak de tweede Wereldoorlog uit. Na de bevrijding vestigde Grizzly zich als garagehouder in Oudergem en verdeelde zowel Saroléa als Velocette.

Op 1 juli reed hij de mooiste wedstrijd van zijn leven in het Terkamerenbos. Toen kwam de wedstrijd van Het Zoute in Knokke, tijdens de trainingen van 13 juli kwam hij tegen een boom terecht, 3 dagen later overleed hij aan zijn verwondingen.

Wil je graag de oude motoren dit weekend aan het werk zien in Chimay? Klik dan hier voor alle info.

Wil je graag meer weten over Grizzly? Koop dan het boek van auteur Joseph Van Impe. Klik hier.

Dank aan Joseph Van Impe voor de tekst en de foto

Check Also
Close

Partners

Back to top button