Classic Bike

4 Hours of Spa Classic : interessant volk, mooie machines en gegarandeerd spektakel

Veel volk en vooral ook interessant volk aan de start van de 13e editie van de 4 Hours of Spa Classic ! Op het moment dat deze tekst geschreven wordt zijn al bijna 70 teams ingeschreven, en niet zomaar de minste, met namen zoals Guy Martin, Bruno Le Bihan, Grégory Fastré en Stéphane Mertens op de lijst van de deelnemers…

Zoals elk jaar zijn de 4 Hours of Spa Classic een onderdeel van het programma van de A-XOC Bikers'Classics. De 4-uurs endurance wedstrijd voor "Classic" motoren gaat door op zaterdag 6 juli tussen 18 en 22 uur, met testsessies (kwalificaties, nachtsessie en warm-up) de dag ervoor. Voor deze 13e editie integreren de 4 Hours de European Endurance Cup, een kampioenschap dat verschillende wedstrijden van het genre groepeert. Na Le Castellet in mei en Oschersleben begin juni is het nu dus het circuit van Spa-Francorchamps dat de voorlaatste wedstrijd van dit FIM Europe kampioenschap zal verwelkomen.

Wie 'FIM' en 'European' zegt, zegt uiteraard ook een grote buitenlandse opkomst. Voor deze 2019 editie van de 4 Hours of Spa Classic komen de teams uit alle hoeken van Europa. Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Luxemburg, Zwitserland en natuurlijk ook België. Qua categorieën is de wedstrijd ook goed voorzien, want bovenop de gebruikelijke klassen van het kampioenschap (Maxi Classic, Classic, Formula en Open) komt er voor de 4 Hours ook nog een Evo DG Sport klasse bij.

We zullen dus ook mooie machines zien op circuit en in de stands met recentere motoren (Honda RC 30, Ducati 851, Suzuki GSX-R 750, Kawasaki ZR-7, Honda VFR), grote cc's (Suzuki GSX 1100, Yamaha FJ 1200, Honda CB 1100, Kawasaki GPZ 1000), zeldzame motoren (Kawasaki Godier Genoud, Suzuki Harris Magnum, Moto Guzzi Le Mans, Yamaha Nikko Bakker, Suzuki Yoshimura, Yamaha TZR 250…). En met snelle en ervaren piloten beloven de Classics spektakel op elk moment van de wedstrijd.

Een paar teams om in het oog te houden. In de categorie Open, het trio Greg Fastré – Stéphane Mertens – Bruno Le Bihan van team Force met een Suzuki GSX-R 1100 Harris met als manager Christian Hames met de steun van Richard Hubin. Ook Team Classic Suzuki (Katana GSX 1100) van Peter Littlewood, Guy Martin en Richard Peter; team RST Edge (Suzuki GSX 1100 Harris) van Nick Edgeley en Johnny Towers…

In de Formula zullen twee Belgische teams hun kans wagen : Vulcanet (Marc Detournay – Arnaud Repair) en Bikeparts Classic Racing (Sven Ketels – Denny Lannoo).

In de Maxi-Classic zal er het meeste volk zijn, met maar liefst 28 teams ingeschreven. Onder hen de habitués van deze wedstrijd in Spa : Road Runner Team (Yamaha FJ 1100 Nikko Bakker) van Henk van der Mark en Dirk Brand; de Italianen van team Taurus Sages (Suzuki Harris) : Giorgio Cantalupo, Sandro Caprara en Emiliano Bellucci; de Nieuw-Zeelanders (!) van team NZ Wild Hogs (Grant Dalton – Grant Woolford)…

Negen teams in de Classic categorie, met de Fransmannen van team Motobel (Moto Guzzi Le Mans) van Christophe Charles-Artigues en Christian Haquin; het Belgische team AM van Patrick Chavane – Antoine Doncq (Suzuki GS 1000 Harris) en Performance 55 (Suzuki GS 1000) van Olivier Bolmont en Cédric Rosmant.

In de Evo DG Sport klasse ten slotte zijn alle ogen gericht op team Dholda Racing, die in 2018 won, met Gian Mertens en Yves Bollaerts (Honda RC 30) maar ook op Neate Racing (Honda RC 30) van Steven, Sam en John Neate, serieuze kandidaten voor het podium.

Info en volledige timing : www.europeanclassicseries.eu.

Partners

Back to top button