Algemeen

Zijspancross tentoonstelling : Roger Vanlerberghe 60 jaar later, 1957 – 2017 !

Op vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 november 2017, vindt in het Westvlaamse dorpje Klerken een unieke zijspancross tentoonstelling plaats.  Waar?  In Klerken, een klein dorp in de Westhoek, gelegen bovenop een heuvel, en slechts  op een boogscheut van de Eerste wereldoorlog steden Diksmuide en Ieper.

In Klerken is Roger Vanlerberghe woonachtig, 93 jaar jong (geboren in 1924), immer kerngezond, en in 1957 Belgisch kampioen zijspancross BMB. Op het hoogste niveau dus! Vergelijk het gerust met een nationale titel in het wielrennen bij de profs .

Vanlerberghe won in 1957 de Belgische titel, geassisteerd door co-piloot Marcel Beeckaert, die inmiddels reeds overleden is.

En dat in een tijd dat er nog geen mobilhomes, geen  autosnelwegen, en geen straatverlichting was!  Met een auto – een Plymouth –  met aanhanger trok Vanlerberghe naar nationale en internationale wedstrijden in binnen- en buitenland.  In die tijd, een avontuur op zich !

1957 – 2017 , precies  60 jaar geleden.  Een unieke gelegenheid dus om Roger Vanlerberghe in zijn eigen dorp Klerken, waar hij geboren  en nog steeds woonachtig is, in de bloemetjes te zetten.  Via een tentoonstelling, die  trouwens de ganse evolutie van de Belgische zijspancross overschouwt, van 1951 tot nu.

De allereerste Belgische kampioenen zijspancross waren Karel Dom-Marcel Peeters (1951). De jongste Belgische kampioenen zijn Jason Vandaele-Ben van den Bogaart (2017).

Voor de tentoonstelling deed  BMB-motorsport archivaris Marnix Vanslembrouck heel veel opzoekingswerk, en  is er heel veel zijspancross-materiaal bij elkaar gebracht, met o.a. ook uit elk decennium een zijspancross-machine .  Een Gillet  uit 1948 .  Een FN Precision,  het merk waarmee Roger Vanlerberghe Belgisch kampioen werd in 1957, machines die enkel en alléén voor deze tentoonstelling nog es aan het publiek worden getoond. .   Verder een Hagon uit de late sixties, een Norton-Wasp uit de seventies , de laatste motor trouwens van de legendarische Leon Liekens, enz.

Ook de machines van de Belgische wereldkampioenen Joris Hendrickx (2009) , Ben Adriaenssen (2013 en 2014) en Jan Hendrickx (2016) zijn te bewonderen, net als de motor van Belgisch kampioen 2017 Jason Van Daele.   In het jongste  decennium  was de zijspancross overigens de  meest succesvolle motorsport discipline binnen de Belgische motorsport federatie  BMB,  en waren het de Belgische zijspancrossers die op WK-niveau zorgden voor het meeste aantal  FIM WK-medailles voor ons land.

De tentoonstelling – het ganse weekend gratis toegankelijk –  opent op vrijdag 3 nov, om 19 uur.  Om 20.30 uur is de officiële openings ceremonie.  Op zat 4 nov en zond 5 nov is de tentoonstelling geopend van 10 u tot 22 u .

Plaats : zaal Heuvelhuis, Dorpsstraat 29, 8650 Houthulst (Klerken)

Er wordt ter dezer gelegenheid ook een herinneringsboekje uitgebracht, waarin vooral het leven en de crosscarrière van de inmiddels 93-jarige  Roger Vanlerberghe wordt belicht.

En voor wie er een weekendje Westhoek wil van maken : Eerste wereldoorlog steden Diksmuide (met zijn Dodengang en zijn Yzertoren), Passendale (Tyne Cot Cemetry en bijhorend museum)  en Ieper (met zijn oorlogsmuseum en Last Post) zijn vlakbij.

Partners

Back to top button