Motorcross

Motorcross der Naties: Joel Smets beëindigt na 11 jaar zijn succesvolle carrière als manager

Joel Smets heeft ons laten weten dat de editie 2017 van de Motorcross der Naties in Matterley Basin tevens zijn laatste wedstrijd is geweest als team manager van het Belgische team. Joel was team manager sinds 2007 als opvolger van Joel Robert. Hij heeft dus gedurende 11 jaar de ploeg geleid. In deze periode behaalde hij met het team drie keer brons  (2015, 2009, 2008) en drie keer zilver (2014, 2012, 2010).

De kers op de taart was er in 2013 met de overwinning in Teutschenthal (Duitsland) met rijders Jeremy Van Horebeek, Clément Desalle en Ken De Dycker.

En niet enkel op sportief vlak was de deelname van de Belgische ploeg een succes. Joel had de vzw Team Belgium opgericht belast met de extra-sportieve omkadering en de financiering van de ploeg.

Dankzij een aantal erg belangrijke sponsors (Loomans, Wanty, Rougraff, Bouwconcept Freddy Versluys, WLM,…) slaagde hij erin om een semiprofessionele structuur op te zetten voor de organisatie van persconferenties, team building activiteiten, hospitality ter plaatse, merchandising voor de supporters, enz.

Joel Smets : “ Na 11 mooie jaren nemen wij met Team Belgium MXoN vzw, met spijt in het hart, afscheid van onze taak als promotor van de Belgische ploeg. Toen ik 11 jaar geleden in de voetsporen van mijn legendarische naamgenoot Joël Robert trad, paste dat perfect in mijn idee van een zogeheten reconversie. Ik had een halftijdse job en had dus wel wat tijd vrij om me bezig te houden met zaken waarvan ik tijdens mijn loopbaan dacht: zou dat niet beter kunnen, waaronder een professionele (topsport)jeugdopleiding voor mx en ook Team Belgium MXoN.

Ondertussen zijn we een dik decennia verder en kijk ik trots achterom naar wat ik heb kunnen realiseren!

Echter is mijn beroepsmatige situatie doorheen die jaren drastisch verandert van ‘ik heb wel een handje vrij’ tot ‘mijn handen meer dan vol’. Bovendien vragen een actieve tienerdochter en zoon die af en toe een rondje crosst ook wel wat aandacht! Verder vindt m’n vrouw het ook niet erg als ik een dag extra thuis ben 😉

Tenslotte droomde ik ooit van één overkoepelende en professioneel gestructureerde federatie door de overheid ondersteund net als in de meeste andere sporten en in de ons omringende landen. In de ideale wereld zouden beide hogergenoemde projecten vanuit die federatie moeten worden gestuurd  … het besef dat die ideale wereld na meer dan 10 jaar nog steeds niet voor morgen is, stemt me droevig en ondermijnt mijn geloof in een bloeiende toekomst voor mx in België …

Samengevat heeft dus tijdsgebrek en een gebrek aan toekomstperspectief tot deze beslissing geleid.

Gedurende 22 jaar (rijder + teammanager) stond de motorcross der naties met grote vette stip op mijn kalender genoteerd! U zal dus begrijpen dat het geen makkelijke keuze was ….

‘But nothing is forever’ blijkbaar en gelukkig houd ik aan deze bijna kwarteeuw MXoN een karrevracht aan mooie herinneringen over.”

Olivier Rougraff, BMB voorzitter : «  Joel Robert kon geen betere opvolger als team manager hebben gehad. Joel Smets heeft het Belgisch team verder geprofessionaliseerd. Dankzij hem was de aanwezigheid van het Belgische team op de Motorcross der Naties waardig voor ons land en de federatie. We waren trots Belg te zijn wanneer we het team in de paddock zagen staan van een evenement dat steeds groter wordt met meer als 50.000 toeschouwers en miljoenen televisiekijkers over de ganse wereld. Het is duidelijk dat ik als voorzitter van de BMB, de beslissing van Joel betreur maar ook respecteer. Ik dank hem ter harte, zowel ten persoonlijke titel als namens de Raad van Bestuur van de BMB voor alles wat hij gedurende deze 11 laatste jaren heeft gerealiseerd.”

De Raad van bestuur heeft nog geen beslissing genomen betreffende de toekomst van het team. Wegens een gebrek aan subsidies en de erg hoge kosten om een team naar de Verenigde Staten te sturen, kan de deelname van het Belgisch team aan de Motorcross der Naties in 2018 nog niet worden bevestigd.

Partners

Back to top button