Motorcross

Wannes Van de Voorde neemt deel aan MXGP Rookies project

Tijdens een persconferentie in het Italiaanse Maggiora werd bekend gemaakt dat de MXGP Academy en de KNMV een nieuwe internationale opleiding starten voor jonge getalenteerde motocrossers. Dit project heet ‘MXGP Rookies’ en is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de partners Youthstream, FIM Europe en de KNMV. Deze partijen hebben de krachten gebundeld om jonge crossers op te leiden in ‘nieuwe motocrosslanden’ zoals Qatar, Maleisië en Thailand. Het ambitieuze vierjarenproject zal in 2017 beginnen als de testfase is geëvalueerd.

Vijf jonge rijders (een Belg, een Duitser en drie Nederlanders) krijgen vier maanden lang een fulltime opleiding op het High Performance Centre Papendal bij Arnhem. De talenten worden aangestuurd door diverse specialisten als inspanningsfysiologen, krachttrainers en diëtisten, die allen beschikbaar zijn op het Olympisch centrum. De crossertjes wonen en trainen in gezelschap van 375 andere atleten uit twaalf verschillende takken van sport.

De motortrainingen op Nederlandse crossbanen worden aangevuld met de winterstages van de KNMV in Spanje, waarmee een grote variatie aan circuits wordt geboden. De motocrosstrainingen staan onder leiding van KNMV-bondscoach Marcel Hartman.

De BMB selecteerde haar Belgische kampioen 85cc, Wannes Van de Voorde, voor deelname aan dit pilootproject. Wannes zal in dit project stappen als jongste piloot (Wannes wordt in november 14 jaar) en zal daar eveneens de overstap maken van de 85cc naar de 125cc aangezien hij op 2 oktober 2016 nog zijn laatste wedstrijd op de 85cc zal rijden tijdens de Coupe de l'avenir in Baisieux.

In het pilot project zijn ook de 3 Nederlandse piloten Raivo Dankers, Raf Meeuwissen, Marcel Conijn)  en 1 Duitse piloot (Marnique Appelt) geselecteerd.

Wannes, zijn ouders en BMB jeugdcoördinator, Robert Gielis, hebben samen met de andere geselecteerde piloten op 20 september een bezoek gebracht aan Papendal en een uitgebreide rondleiding en uitleg gekregen over het project. Ze waren echt wel onder de indruk van de accomodaties en faciliteiten die daar ter beschikking staan voor de atleten. Eveneens zijn ze een kijkje gaan nemen naar het nieuwe aangelegde circuit van Motorsportpark Gelderland Midden in Arnhem dat de uitvalbasis gaat worden voor de piloten en slechts een steenworp is gelegen van Papendal.

Aangezien in België motorcross nog steeds niet aanzien wordt als topsport zal Wannes zich moeten uitschrijven in school en op thuisonderwijs terugvallen (dit wordt opgevangen door Papendal) en zal hij zonder begeleiding van zijn school moeten zorgen dat hij bijblijft met zijn schoolwerk zodat hij op het einde van het schooljaar een succesvol examen kan afleggen. 

Wannes beloofde ons op de hoogte te houden van zijn ervaringen in Papendaal. We wensen hem alle succes toe!

Partners

Back to top button