Motorcross

Coupe de l’Avenir: Belgian Junior Knights mikken op overwinning

De ‘Belgian Junior Knights’, de motorcrossers onder 21 jaar, mikken op een overwinning in de jaarlijkse ‘Coupe de l’Avenir’ aanstaande weekend in Baisieux-Quiévrain. België is titelverdediger in de MX2-klasse. Bij de 85 cc’ers klasseerden de Belgische jongeren zich vorig jaar als tweede.

Als laatste motorcross van het seizoen 2014 in ons land staat aanstaande weekend de jaarlijkse Coupe de l’Avenir in Baisieux-Quiévrain op de wedstrijdkalender, de landenwedstrijd voor jongerenteams. De wedstrijd is een organisatie van MX Hauts-Pays. De selectie van de drie Belgische teams (MX2, 85 cc en 65 cc) lag in handen van Robert Gielis in samenwerking met de FMB/BMB jongeren-bondscoach Yves Devlaminck.

De teams voor het koninginnenummer MX2 voor rijders jonger dan 21 jaar bestaan uit een rijder op een 125 cc tweetaktmachine, een op een 250 cc viertaktmotor en een die mag kiezen tussen de twee motortypes. Gielis koos voor de Belgische vertegenwoordiging 125 cc-rijder Cyril Genot en MX-2-coureurs Brent Van doninck en Ludovic Brevers. “We hebben geen Grand Prix-rijders genomen. Die krijgen immers al kansen genoeg,” zegt Gielis over de selectie. “We hebben gekozen voor rijders die aan de Europese en Belgische kampioenschappen hebben deelgenomen en deden dat op basis van hun resultaten in die titelgevechten.” Het team voor de 85 cc klasse bestaat uit Jarni Kooij, Glenn Bielen en Jéremy Maitre. In de nieuwe 65cc klasse zetten Liam Everts, Lars Derboven en Denzel Vervaet aan om de nationale driekleur te verdedigen.

Kandidaten

Gielis legt uit dat Devlaminck en hij pas in het midden van het seizoen zijn gaan uitkijken naar kandidaten voor de drie teams. “Op die manier konden we zien, wie er nog fit waren. De keuze van Brent Van doninck (vijfde in het Europees kampioenschap 250 cc) was niet zo moeilijk en Cyriel Genot (vierde in de Europese titelstrijd 125 cc) is één van onze jonge talenten. Ludovic Brevers is lang gekwetst, maar rijdt sinds twee maanden weer. Hij is gaandeweg terug topvorm gekomen,” zegt Gielis. “We denken dat die drie rijders een logische keuze zijn voor de MX2-categorie.”

In de 85 cc-klasse hadden Gielis en Devlaminck graag een beroep gedaan op Jago Geerts, die dit seizoen het Europees kampioenschap in die klasse op zijn naam bracht én vijfde werd in het wereldkampioenschap junioren 85 cc. Maar Geerts heeft nog dit seizoen al de overstap gemaakt naar de 125 cc klasse zodat hij niet meer in de selecte opgenomen kon worden. “We hebben nu gekozen voor jongeren die in het Belgisch kampioenschap goed gescoord hebben,” aldus Gielis.

Nieuw voor de Coupe de l’Avenir is de 65 cc klasse voor rijders jonger dan 12 jaar. Die categorie is eerder een vraagteken voor Gielis. De bij de FMB/BMB aangesloten clubs organiseren in die klasse geen wedstrijden omdat de Vlaamse overheid voor min-twaalf-jarigen enkel geleide oefeningen toelaat. De liefhebbersbonden bieden in Vlaanderen dergelijke geleide oefenritten aan. Aan Franstalige kant zijn wedstrijden voor die leeftijdsgroep wel mogelijk. Gielis: “We hebben gekozen voor jongeren die een vergunning hebben voor het wk-junioren en hebben ook bij liefhebbers gekeken.

 

Kansen?

Wat zijn de kansen voor de Belgische teams in de ‘toekomstwedstrijd’? Gielis: “Ik heb de lijst van de deelnemende landen gezien en ik denk dat we resoluut voor de overwinning in de MX2-klasse moeten gaan. Vorig jaar hebben de min-21-jarigen ook gewonnen. In de 85 cc klasse is ons team in 2013 tweede geworden, maar voor dit jaar weet ik nog niet wat we kunnen verwachten.” Hij ziet vooral de Franse ploegen als de grootste tegenstanders en ook wel de Finnen die in hun 85 cc-ploeg de wereldkampioen 2014 hebben.

De omloop in Baisieux-Quivréain (circuit de la Ferme des Monts) is gelegen op een heuvel en is goed overzichtelijk. De moeilijkheidsgraad is aangepast aan het niveau van de deelnemende jongeren. Gielis: “Het is niet zo zwaar als in Lierneux bij het wk voor junioren, afgelopen augustus. Daar was de klacht dat de jumps te ver gingen en dat het circuit meer iets was voor een Grote Prijs. Het parcours van zondag is ook haalbaar voor de 65- en 85 cc-klassen.”

Deze week hebben de rijders op woensdag nog een laatste stage onder leiding van Yves Devlaminck gehad. Om de teamspirit bij de Junior Knights te versterken is er zaterdagavond na de trainingen in de Belgische hospitality-unit voor de rijders en hun ouders een barbecue. Die dag rijden de coureurs ook twee vrije trainingen. Zondag is er een warm-up en zijn er voor elke klasse drie manches waaraan steeds alle rijders deelnemen. Op basis van zeven van de negen uitslagen maakt men het landenklassement op.

Info : www.coupedelavenir.be

Partners

Back to top button