Motorcross

Zwanenzang voor motorcross Kester?

Zondag aanstaande staat de 49-ste motorcross van AMC Dworp in Kester op de kalender. Het is de derde wedstrijd voor het Belgisch kampioenschap – Belgian Masters of Motorcross 2014. Zoals het er nu naar uitziet, zal het de voorlaatste keer zijn dat er op de Kesterheide gecrosst wordt. Daarmee zou opnieuw een ‘klassieker’ van de Belgische motorcrosskalender verdwijnen.

Terwijl de Belgische motorcrossers internationaal aan de top staan – Clément Desalle won afgelopen zondag de Grote Prijs van Duitsland MXGP en Jeremy Van Horebeek eindigde er derde -, staat de motorcross in eigen land onder druk. Er is – ondanks initiatieven van de Vlaamse regering – nog altijd een tekort aan oefenterreinen. En de mogelijkheden voor clubs om een wedstrijd te organiseren – zelfs al is dat maar één keer per jaar -, worden steeds beperkter. Na het in de loop der jaren wegvallen van verschillende ‘kathedralen’ van de Belgische motorcross (Namen, Leuven, Marche-en-Famenne, Neeroeteren…) staat nu de motorcross van de AMC Dworp op de Kesterheide op het punt te verdwijnen. Kester is een naam in de motorcross en de heide was in het verleden het strijdtoneel voor wedstrijden voor het Belgisch kampioenschap, voor enkele Grote Prijzen van België en ook voor landenwedstrijden motorcross. Aanstaande zondag ronken voor het 49-ste opeenvolgende jaar de motoren in Kester en zoals het er nu naar uitziet, zal dat volgend jaar – bij het tiende lustrum – de laatste keer zijn…

Dat heeft alles te maken met de verkoop van een deel van de Kesterheide aan Natuurpunt, nu twee jaar geleden. De Kesterheide is eigendom van de familie Geeroms. Jozef Geeroms – een groot motorcross-liefhebber – voegde sinds 1960 verschillende percelen samen tot één geheel met als doel er een motorcross te kunnen houden. Vanaf 1974 verhuurde hij het terrein aan AMC Dworp voor de jaarlijkse wedstrijd van die club. In 2012 verkocht de familie Geeroms na enkele onteigeningsperikelen de helft van de omloop aan Natuurpunt. Natuurpunt is echter geen voorstander van motorcross en de familie Geeroms en Natuurpunt kwamen een uitdoofscenario voor de motorcross overeen. De cross zou nog vijf jaar door AMC Dworp georganiseerd kunnen worden, maar dat werd door Natuurpunt later teruggebracht tot twee jaar. AMC Dworp kon via onderhandelingen toch nog een verlenging tot 2015 uit de brand slepen. AMC Dworp-voorzitter René Deboeck: “Omdat de AMC Dworp dan 50 jaar bestaat, 50 organisaties op zijn palmares heeft en ook omdat dan op de Kesterheide de 50-ste cross plaats vindt.” Bovendien is Deboeck dan zelf 50 jaar actief in de club en ziet hij die cross in 2015 als zijn ‘afscheidswedstrijd’ om de fakkel door te geven aan een nieuwe, jonge generatie.

Alternatief

Die jonge generatie zou dan op zoeken moeten naar een alternatief voor de Kesterheide na 2015, maar dat heeft AMC Dworp momenteel niet. “Als we daar niet kunnen organiseren, zie ik niet waar we nog een omloop kunnen vinden,” zegt René Deboeck. Het terrein in Kester is vanuit motorcrossperspectief gezien uniek, zowel voor de rijders als voor de toeschouwers. Voor de rijders is het glooiende terrein een rijtechnische uitdaging. De toeschouwers kunnen door het overzichtelijke karakter van de Kesterheide het verloop van bijna de volledige wedstrijd volgen.

AMC Dworp doet er alles aan om de impact van de motorcross op het heideterrein zo beperkt mogelijk te houden. René Deboeck zegt dat enkele weken na het evenement er zo goed als niets meer van te merken valt. “‘s Maandags na de wedstrijd zijn we hier met 70, 80 man aanwezig om op te ruimen. De omloop wordt gefreesd en opnieuw ingezaaid en na drie weken is het weer groen,” aldus Deboeck. De voorbereiding van de cross start zeven weken voor de organisatie en die gaat crescendo in de week voordien. De club zorgt er bijvoorbeeld voor dat er genoeg vuilniszakken aanwezig zijn (op zeker elke 30 à 40 meter staat er een). De renners zijn door de Belgische Motorrijdersbond FMB/BMB verplicht om hun motorfiets in het rennerskwartier op een milieumat te plaatsen. Voor het afspuiten van de crossmotoren richt men een aparte wasplaats in waar het water in drie reservoirs van 10.000 liter wordt opgevangen en gezuiverd. Dat gebeurt in samenwerking met hoofdsponsor Amacro die in recyclage en sortering actief is.

Stijn Rentmeesters, secretaris-generaal van de FMB/BMB, wijst er ook op dat de bond én de organisatoren alles doen om de milieu-impact van de motorsport minimaal te houden. Natuurpunt verdedigt haar belangen, de FMB/BMB verdedigt de interesses van de motorsport. “De motorsport- en de natuurliefhebbers moeten in overleg tot overeenkomsten komen waarin ieder zich kan vinden. Dat gaat dan niet alleen op voor de cross in Kester maar voor alle motorsportevenementen. Iedereen heeft immers ‘recht’ op zijn mening en voorkeuren. Op die manier kunnen we de motorsport in ons land behouden en internationaal op sportief vlak onze toppositie bestendigen,” aldus Rentmeesters.

Sportief: toppers uit MXGP en MX2

Sportief gezien mag de wedstrijd van AMC Dworp nu zondag er ook zijn. De wedstrijd op de Kesterheide is de derde van de vijf die voor de Belgian Masters of Motorcross (het open Belgisch kampioenschap) tellen. Het klassement in de MX1-klasse wordt aangevoerd door streekrijder Jeremy Van Horebeek die alle manches tot nu toe gewonnen heeft. Van Horebeek – dit jaar ook al open Italiaans kampioen – staat momenteel derde in de stand om de wereldtitel MXGP op slechts 37 punten van leider Antonio Cairoli en 12 punten van tweede man Clément Desalle. Naast Van Horebeek komen ook Kevin Strijbos (vierde in het wereldkampioenschap), Ken De Dycker (die na veel blessures begin dit jaar weer aanpikt bij de wereldtop), ex-wereldkampioen Steve Ramon en Damon Graulus aan de start.

AMC Dworp is er ook in geslaagd een aantrekkelijk buitenlands rennersveld aan te trekken met de Nederlandse tweevoudig wereldkampioen MX2 Jeffrey Herlings als meest opvallende rijder. Herlings staat met een voorsprong van meer dan honderd punten aan de leiding in de strijd om de wereldtitel MX2. Verder komen ook MXGP-rijders Tanel Leok (Estland), Marc de Reuver (Nederland) en Davide Guarneri naar Kester. Uit de GP MX2 zijn Romain Febvre (Frankrijk) en Petar Petrov (Bulgarije) present. René Deboeck stipt aan dat het voor Herlings de enige kans in dit seizoen is om zich te meten met de MXGP-toppers. De wedstrijd in Kester wordt dus een clash tussen de MXGP- en de MX2-toppers.
Deboeck verwacht een spannende strijd. “De toprijders zeggen vaak dat ze de wedstrijden die niet voor het wereldkampioenschap tellen, als een training zien, maar als je ze ziet rijden, dan is dat niet het geval. Jeremy Van Horebeeck is uit de streek en zegt geen ‘zotte risico’s’ te zullen nemen, maar de rijders zijn toch heel erg gefocust. Ze willen elkaar constant aftroeven,” aldus Deboeck.

Naast de MX1/MXGP-klasse komen ook de MX2-rijders aan de start voor hun twee manches voor de Belgische titelstrijd. De leiding in dat kampioenschap is in handen van Yentl Martens (zoon van oud-wereldkampioen Jacky Martens) voor Mark Boot en Wietse Brackman.

Laatste deelnemerslijst Inters Open

Nr. Naam – Nom NAT FED Merk / Marque
2 FORS Kevin BEL FMB KTM
6 VANDUEREN Kenny BEL FMB KTM
7 WAUTERS Arnaud BEL FMB KTM
9 DE DYCKER Ken BEL FMB KTM
10 VANSTIPPEN Julien BEL FMB KTM
11 RAMON Steve BEL FMB Suzuki
12 VAN DE WIELE Jordi NED FMB KTM
15 VAN DAELE Marvin BEL FMB KTM
17 SALAETS Kristof BEL FMB Honda
19 NIJS Ricky BEL FMB Honda
21 VAN MEER Menno NED FMB Honda
22 STRIJBOS Kevin BEL FMB Suzuki
24 CAMBRE Jiliani BEL FMB KTM
26 DELINCE Jéremy BEL FMB Yamaha
34 ROELANTS  Joël BEL FMB Honda
35 VERBRUGGEN Dennis BEL FMB  KTM
46 GHYSELS Gunther BEL FMB Kawasaki
51 GETTEMAN Jens BEL FMB Honda
59 TONKOV Aleksandr RUS MFR Husqvarna
66 COEN Jérémy BEL FMB KTM
70 VAN NOOTEN Jurgen BEL FMB KTM
71 GRAULUS Damon BEL FMB KTM
89 VAN HOREBEEK Jeremy BEL FMB Yamaha
90 TRIEST Nick BEL FMB Yamaha
95 PLESSERS Matthias BEL FMB Husqvarna
99 TRUYTS Andy BEL FMB KTM
117 BUTRON José SPA RFME KTM
119 HOUGHTON Ryan GBR ACU Yamaha
131 LEOK Tanel EST EMF TM
141 DE REUVER Marc NED KNMV Honda
188 VAN DER VLIST  Free NED KNMV
194 SATINK Rick NED KNMV Yamaha
152 PETROV Petar BUL BMF Yamaha
154 BAMFIELD Joe GBR ACU Yamaha
212 BOOG Xavier FRA FFM Honda
262 LONKA Lukasz POL PZM Honda
373 LENNON Martin IRL MCUI Suzuki
391 GUARNERI Davide IT FMI TM
442 VAN BEVEREN Adrien FRA FFM Yamaha
461 FEBVRE Romain FRA FFM Husqvarna
559 BIRGISSON Ingvi Björn ISL TBA KTM
718 HOUGHTON Lewis GBR ACU Yamaha
727 CROCKARD Gordon IRL MCUI Honda
841 HERLINGS Jeffrey NED KNMV KTM

Video preview circuit Kester: http://www.fmb-bmb.be/nl/video/bikers-classic-2013-movie

Website organisatie: www.amcworp.be

 

 

 

Partners

Back to top button