Algemeen

BMB viert kampioenen 2013

Met de start van het motorsportseizoen 2014 in zicht, blikt de Belgische Motorrijdersbond FMB/BMB op zaterdag 1 februari met de jaarlijkse prijsuitreiking en kampioenenhuldiging nog één keer terug naar 2013. Tevens eert de motorsportbond de laureaten van het ‘Gouden Stuur ‘en de ‘Prijs voor de beloftevolle jongere’. Ook reikt de bond de jaarlijkse BMB-milieuprijs uit.

Gouden Stuur
De ‘Gouden Stuur‘-trofee 2013 is door de Raad van Bestuur van de Belgische Motorrijdersbond toegekend aan Ben Adriaenssens, wereldkampioen zijspanmotorcross 2013. Het Gouden Stuur – voor de eerste maal uitgereikt in 2003 – gaat naar een coureur of team met een BMB vergunning die een wereldkampioenschap en/of overwinningen in Grote Prijzen geboekt heeft. Ben Adriaenssens was in 2013 de enige Belgische rijder die een individuele wereldtitel heeft behaald. De 25-jarige Ben Adriaenssens die samen met de Nederlandse bakkenist Ben van den Bogaert een team vormt, noemt ‘Het Gouden Stuur’ een beloning voor een fantastisch jaar. “We zijn Belgisch kampioen én wereldkampioen geworden. Dat vraagt veel inspanning van ons en van het team. Dan is deze prijs een mooie appreciatie voor dat werk. We hebben de Belgische eer hoog gehouden en elke keer als het volkslied voor ons werd gespeeld, was dat ook reclame voor België.”
Het is voor de zijspansport ook een goede zaak om via zijn titel en het Gouden Stuur in de belangstelling te komen. “We hebben er hard voor moeten werken, maar we zijn heel constant geweest. We hebben zeven van de veertien Grote Prijzen gewonnen en we zijn maar één keer niet op het podium geëindigd. Op nummer twee hadden we in het eindklassement 97 punten voorsprong.”
Ben Adraenssens wijst er ook op dat zowel hij zelf als zijn passagier full-time moeten werken om de sport te bekostigen en noemt de zijspancross een uit de hand gelopen hobby. “Ik werk elke dag van acht tot vijf en dan moet ik daarna ook nog mijn trainingen doen. Zeker tijdens het seizoen met soms verre verplaatsingen is dat niet makkelijk. Maar als het goed loopt en je presteert, dan heb je dat er graag voor over. En alles draait op eigen budgetten. Sponsoring van grote bedrijven is er niet. De sponsors die we hebben, zijn firma’s met een hart voor de zijspansport.”

Beloftevolle jongere
Damon Graulus (Belgisch kampioen MX2 2013) zal tijdens de kampioenenhuldiging van aanstaande zaterdag laureaat zijn van de eretitel ‘Beloftevolle jongere 2013’. Die prijs wordt door de Raad van Bestuur van de FMB/BMB toegekend aan een rijder onder 21 jaar voor een grote internationale prestatie. De negentienjarige Graulus behaalde vorig jaar de derde plaats in het Europees kampioenschap MX2. “Ik ben er heel blij mee om die prijs te winnen. Dat wil zeggen dat het jaar 2013 voor mij redelijk goed is geweest. De doelstelling was om in de top vijf of top drie te eindigen. In de eerste wedstrijden dacht ik dat er meer in zat, maar in het midden van het seizoen heb ik door omstandigheden een mindere periode gehad. Dat heeft mij de titelstrijd doen verliezen, maar ik ben nog altijd blij met die derde plaats.”
Graulus bleef vorig jaar voor het eerst sinds 2009 van blessures gespaard. De andere jaren had hij brute pech: breuken van pols en schouder en eenmaal een schouder uit de kom. “2013 was inderdaad een jaar zonder blessureleed waarin het plezier in het crossen weer groeide.” Hij combineerde vorig seizoen ook school en sport. “Ik heb vorig jaar het diploma van het middelbaar gehaald (bedrijfsbeheer). Dat wilde ik zelf en dat moest ook van mijn ouders. Dat maakte dat ik niet altijd heb kunnen trainen. Dit jaar – 2014 – kan ik me dankzij mijn ouders full-time bezighouden met motorcross.” Het komend seizoen maakt hij ook de overstap naar de Grote Prijzen in de MX2-klasse.

Milieuprijs
De FMB/BMB reikt aanstaande zaterdag voor de derde maal ook de FMB/BMB-milieuprijs uit. Dit jaar valt die eer te beurt aan AMC Eau Noir Nismes “….voor de grote inspanningen die zij heeft geleverd om het milieu te respecteren tijdens de organisatie van het Wereldkampioenschap motorcross zijspannen op 21 en 22 september. De club kreeg veel lof van zowel de FIM- als de FMB/BMB-milieu-afgevaardigden. Op milieuvlak respecteerde de club scrupeleus de FMB/BMB- en FIM-milieureglementering en is zo een voorbeeldorganisatie voor andere clubs.”
De FMB/BMB zet zich al jaren in om organisaties, rijders en publiek er toe aan te zetten op een milieuvriendelijke manier de motorsport te bedrijven. De motorsportbond heeft aanbevelingen opgesteld evenals een checklist. De milieu-inspanningen bestaan tijdens wedstrijden onder meer uit speciale wasplaatsen voor de motoren, het verbod op het gebruik van detergenten bij het afspuiten van motoren, het voorzien van speciale containers voor olie, oliefilters, banden en andere schadelijke stoffen, de verplichting van een milieumat te gebruiken om te voorkomen dat olie, benzine en andere vloeistoffen in de grond kunnen doorsijpelen en het voorzien van veel afvalzakken rondom de circuits waar het publiek gebruik van kan maken (zie ook www.fmb-bmb.be/nl/content/milieu).

100 jaar
2013 markeerde overigens ook de 100 jaar wedstrijdsport onder auspiciën van de Belgische Motorrijdersbond. De FMB/BMB is immers opgericht op 7 december 1912 en de aangesloten clubs organiseerden in 1913 hun eerste wedstrijden.

Praktisch
De kampioenenhuldiging van de FMB/BMB heeft aanstaande zaterdag 1 februari plaats in het Cultuur- en Ontmoetingscentrum Oosterhof, Dokter Vanderhoeydonckstraat 56 te Lummen met gratis inkom vanaf 15.30 uur. Naast de hulde van de Belgische wereldkampioen en de Belgische kampioenen is er de mogelijkheid om de motorfietsen van Joris Van Dyck en Gwen Backx en de rallywagen van Gregoor Bouwens te bekijken die succesvol de voorbije Africa Eco-rally gereden hebben.

In het cultureel centrum van Emines (La Bruyère) heeft diezelfde avond de prijsuitreiking van de kampioenschappen in de ‘toeristische’ disciplines plaats.

Partners

Back to top button