Algemeen

In memoriam Octaaf Goeman

Donderdagnamiddag, 15 februari, werd ik in de late namiddag gecontacteerd door Tanja, de dochter van Octaaf Goeman, met het droevige bericht dat haar vader thuis in familiekring is overleden. Hoewel Octaaf al een tijdje ernstig ziek was kwam het nieuws toch als een verrassing en een schok voor mij.

Het is dit jaar exact 20 jaar geleden dat Octaaf lid werd van het BMB bestuur en coördinator werd van de BMB Motorcross werkgroep. De jaren voordien was hij al een hele tijd actief afgevaardigde op de BMB motorcross wedstrijden geweest. In 2004 nam hij de fakkel als coördinator over van André Vantomme , die mijn expert en steun bleef voor het Wereldkampioenschap, terwijl Octaaf het nationaal gebeuren op zich nam.

De BMB motorcross kalender was in die jaren immers rijkelijk gevuld met de wedstrijden van de Joel Robert Trophy (later de Belgian Nationals), de wedstrijden van het Belgisch kampioenschap Inters (later de Belgian Masters), diverse internationale wedstrijden (openingscross, Coupe de l’avenir, …) en soms wel tot 4 WK wedstrijden in België per jaar.

Maar aan inzet en toewijding ontbrak het Octaaf niet om dit allemaal in goede banen te leiden. Als het nodig was sprong hij zelf in als afgevaardigde, koersdirecteur of administratief verantwoordelijke. Steeds bereid te helpen waar nodig, zo was Octaaf….

Ondanks zijn reeds drukke bezigheden als coördinator richtte hij met MC Scheldeland ook nog eens zijn eigen club op. Niet zomaar natuurlijk maar om de BMB motorcross kalender nog beter aan te vullen. Hij organiseerde samen met een groep gepassioneerde motorcross liefhebbers uit de streek zowel nationale wedstrijden als wedstrijden van het Belgisch kampioenschap Inters met talrijke Belgische en buitenlandse topvedetten op de affiche. Vele motorcross liefhebbers kwamen genieten van deze mooie organisaties in Beervelde, Wichelen, Wachtebeke,…

Maar ook toen de Belgische motorcross het steeds moeilijker kreeg bleef Octaaf niet bij de pakken zitten en nam hij zijn verantwoordelijkheid op. Als coördinator en ondertussen ook ondervoorzitter van de VMBB (later Motorsport Vlaanderen) spendeerde hij uren aan talloze vergaderingen met de andere motorcross bonden in ons land met als doel om tot een samenwerking te komen in het belang van onze geliefde sport.

Een eerste stap werd gezet met de erkenning van elkaars vergunningen, later met de aansluiting en organisatie van wedstrijden met VLM en vandaag met de samenwerking met VMCF. Dat deze onderhandelingen en samenwerkingen niet altijd gemakkelijk verliepen is voor iedereen wel duidelijk. Maar Octaaf gaf nooit op en probeerde altijd tot een goed resultaat te komen. Koppig bleef hij volhouden tot zijn ziekte hem trof.

Octaaf was meer dan 20 jaar mijn steunpilaar, expert en een heel grote hulp in het beheer en de uitbouw van de mooiste sport die ons land rijk is. Zijn passie en gedrevenheid voor de motorcross zal mij altijd bij blijven. Een monument in de Belgische motorcross heeft ons verlaten.

Stijn Rentmeesters
Secretaris-Generaal

Uitvaartplechtigheid

We nemen afscheid van Octaaf op vrijdag 23 februari om 10u30 in de parochiale Sint-Gertrudiskerk te Wichelen. Er is mogelijkheid tot een afscheidsgroet in het funerarium te Berlare – Brugstraat 1a – op woensdag 21 februari 2024 tussen 18u00 en 19u00.

Raadpleeg het overlijdensbericht:

Partners

Back to top button