Motorcross

Bax/Cermak winnen Belgische MX zijspan GP in Lommel na historische races

Het was een prachtig en warm weekend in Lommel waar de Belgische manche van het wereldkampioenschap zijspancross werd gereden. Organisatoren, Davy Maris en Robin Vermeiren, die deze wedstrijd voor het tweede jaar organiseren, konden zondagavond erg tevreden terugblikken. Davy: “Ik heb al zolang ik me kan herinneren zijspanmotorcross in mijn leven. Het is mijn werk, mijn hobby en mijn passie. Om hier in Lommel weer de Grand Prix te kunnen laten rijden is gewoon fantastisch”.

Reeks 1

Verschroeiend warm was het voor de eerste manche in Lommel, wat het zowel voor mens als machine een bijzonder zware opdracht maakte. Het werd dan ook een ware uitputtingsslag , die bol stond van de tumultueuze race situaties. Prümmer-Steegmans staken de holeshot op zak, gevolgd door Hermans-vd Bogaart, Heinzer-Betschart, Vanluchene-Musset, Wilkinson-Millard en Willemsen-Wesselink. Gert van Werven, Justin Keuben en de broers Leferink zaten nog net binnen de top tien.  In de eerste bocht ontstond een gigantische crash met o.a. J. Van Daele, D. Sanders en T. van de Lagemaat als voornaamste slachtoffers. Voor Etienne Bax zag het er mogelijk nog slechter uit.  De wereldkampioen stond stil aan het starthek en kwam na één ronde pas als tweeëntwintigste door.  Vooraan waren het vooral Keuben-Rietman die zich in hun sas voelden in het diepe,zware zand. Zij reden zich in vijf ronden tijd naar plaats vier en zaten even later zelfs tweede, na een sublieme Hermans-vd Bogaart die de leiding van Prümmer al vroeg hadden overgenomen en een flinke voorsprong bijeen hadden gereden.

Terwijl de motor van de leiders Hermans & vd Bogaart steeds meer begon te stomen,reed tweede man Keuben zich los van een achtervolgend groepje, bestaande uit Vanluchene, Wilkinson, Prümmer en . . . Etienne Bax !

Het venijn zat ‘m uiteindelijk toch in de staart. Vooraan hield de motor van leider Koen Hermans er, met nog drie ronden te gaan, mee op.  Keuben-Rietman werden de nieuwe leiders , maar kregen bij het ingaan van de laatste ronde het gezelschap van . . .  Etienne Bax die er een razende snelheid op nahield.  Met nog een halve ronde te gaan deden Bax en Cermak wat niemand nog voor mogelijk hield, namelijk de leiding pakken en de manche op zak steken, voor de teleurgestelde Keuben en Rietman. Wilkinson volgde op respectabele afstand op drie, voor Vanluchene-Musset was plaats vier het hoogst haalbare. Heinzer-Betschart verbaasden – als niet zandrijders – met een zesde plek, voor de Lielbardis broers die opnieuw volledig hun start hadden gemist. Wijers-vd Putten trokken de stijgende lijn van Polen vorige week door, en finishten zowaar zevende ! Mulders-Lebreton werden negende, Van de Lagemaat besloot een knappe inhaalrace op tien,voor Jason Van Daele die met een van pijn verwrongen gezicht nog elfde werd. Gordejev-van de Wiel werden twaalfde, Sanders-Rostingt sleepten nog een dertiende plaats uit de brand. Prümmer-Steegmans reden zich halfkoersmuurvast in het mulle zand en verloren daarbij zo veel tijd dat ze terug vielen naar zestien.  Doorzetters Glenn van der Schraelen en Haske Hurkmans werden als negentiende en twintigste beloond met de laatste WK-puntjes.  Van de uitvallers was Gert van Werven het grootste slachtoffer.  Bij een crash liep Van Werven een sleutelbeenbreuk op. 

Reeks 2

Om klokslag vier uur ging de beslissende manche van start. De zon scheen nog steeds ongenadig en dit keer hield Etienne Bax er de spanning niét in ! In de eerste ronde al werd holeshotter Tim Prümmer bij zijn nekvel gegrepen door Bax & Cermak en meteen was de strijd om de zege gestreden.  Bax reed weg en liet de anderen vechten om de kruimels.  En dat waren na enkele ronden M. Vanluchene, K. Hermans en B. Wilkinson die op een halve minuut van koploper Bax een gigantische strijd voerden om de tweede plaats.  Uiteindelijk trokken Wilkinson en Millard overtuigend aan het langste eind, en reed Hermans op plaats drie weg van Marvin Vanluchene die zich tandenknarsend moest neerleggen bij de vierde plaats. Marco Heinzer,opnieuw uitstekend gestart en absoluut géén zandrijder wist zich knap staande te houden en liep als vijfde binnen, vlak voor Keuben en Rietman voor wie de zesde plek nét volstond om het dagpodium te vervolledigen, samen met Bax-Cermak en Wilkinson-Millard.

Stacey van der Veldt wist met zijn Belgische invaller Tayim Kaethoven op plaats zeventien zijn eerste WK-puntjes te scoren dit jaar. . Ook voor onze Belgen Glenn van der Schraelen en Kevin van Vaerenbergh waren op plaatsen achttien en negentien nog respectievelijk drie en twee WK-puntjes weg gelegd.

Maar er vielen ook klappen in de Belgische hoek in heat twee ! Co-piloot Jarno Steegmans blesseerde na enkele rondes zijn knie en moest opgeven. De goed gestarte J. Van Daele en G. Dhondt maakten in de tweede ronde al een zware val, waarbij rijder Van Daele zijn duim blesseerde.  Gianni Dhondt werd met inwendige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. In de WK-stand blijven Vanluchene-Musset aan de leiding,maar zien nu Bax & Cermak in één klap veertien punten dichterbij glippen.  Hermans-vd Bogaart volgen,door hun uitvaller in reeks één, iets verderop op drie. Volgende afspraak binnen drie weken in Strassbessenbach.

Uitslag: klik hier ; Tussenstand WK : klik hier

Verslag: sidecarcross.be

Foto’s: Kabouter Trek

Partners

Back to top button