Motorcross

Deelnemen aan de Europese kampioenschappen Motorcross 2023

Dankzij onze organisator, GP Limburg, worden er ook in 2023 twee wedstrijden van het Europees kampioenschap Motorcross georganiseerd, de kans bij uitstek voor onze talentvolle motorcross jeugd om zich te meten op internationaal vlak. Op 8 en 9 april 2023 komen in Lommel de jongsten aan bod tijdens de kwalificatie wedstrijd van het Europees kampioenschap 65cc en 85cc en op 22 en 23 juli rijden de EMX125 en EMXOpen rijders er in het kader van de MXGP. Het lijkt ons dan ook nuttig om alle nodige praktische info op een rijtje te zetten om jullie deelnames voor te bereiden.

EMX65 – EMX85

FIM Europe heeft een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd in het Europees kampioenschap 65cc en 85cc. De regionale kwalificatiezones werden aangepast en ons land bevindt zich nu in de ‘Central Europe zone’. Daarnaast zijn er nog de ‘North Europe zone’, de ‘South East Europe’ en ‘South West Europe’ zones. In onze zone zijn er 4 kwalifcatie wedstrijden :

  • 08-09/04 Lommel BEL 
  • 15-16/04 Slagelse DEN 
  • 29-30/04 Prisanawicz GER 
  • 03-04/06  Velke Uherce SVK

Een andere nieuwigheid is de invoering van 2 halve finales. Op 24 en 25 juni vindt de halve finale plaats in Axel (NED) tussen de beste 25 geklasseerde rijders van de Central Europe Zone en de North Europe zone. De halve finale voor de rijders uit de South East en South West zones vindt plaats in Italië begin juli. De top 20 van elke halve finale plaatst zich voor de finale die zoals gewoonlijk doorgaat in Loket (CZE) in het kader van de MXGP.

Hoe deelnemen aan het EMX65/EMX85?

Het eerste wat je in orde moet brengen is je BMB Europe Open vergunning via My FMB-BMB. Daarnaast moet je om aan een wedstrijd van het Europees kampioenschap deel te nemen  ook nog een bijkomende FIM Europe continentale vergunning onderschrijven, hetzij de jaarlijkse FIM Europe vergunning (te regelen via My FMB-BMB(link is external)), hetzij de FIM Europe vergunning 1 manifestatie. De prijs van de bijkomende FIM Europe jaarvergunning bedraagt 332 EUR, de FIM Europe vergunning 1 manifestatie kost 249 EUR per wedstijd. Vanaf de deelname aan 2 wedstrijden is het dus voordeliger om voor de FIM Europe jaarvergunning te kiezen!

Daarna kan je inschrijven voor de wedstrijden a.h.v. het FIM Europe entry form dat je kan downloaden van de FIM Europe website : inschrijvingsformulier EMX65/85(link is external). Als je voor alle wedstrijden wil inschrijven meldt dan bovenaan ‘all events EMX65 of EMX85 2023’, in het andere geval vul je een apart formulier per wedstrijd waar jullie gaan deelnemen. Het formulier bezorg je aan het BMB secretariaat (e-mail). 

Opgelet, de koersnummers van het EMX65/85 in onze zone liggen tussen 400 en 599. Je dient een vrij koersnummer te kiezen uit de lijst terug te vinden op de FIM Europe website: lijst koersnummers(link is external) (kies Central Europe zone). Het gekozen nummer vermeld je dan op het FIM Europe entry form.

Tenslotte is het ook belangrijk te weten dat volgende leeftijdslimieten van toepassing zijn: 

  • European Motocross Championship, EMX85: min 11 jaar – max 14 jaar
  • European Motocross Championship, EMX65: min 8 jaar – max 12 jaar

De minimumleeftijd gaat in op de datum van de verjaardag van de rijder en moet worden bereikt op het moment van de eerste technische controles van de betreffende wedstrijd. Dit is normaal gezien op de vrijdag van de wedstrijd. De maximum leeftijd eindigt op het einde van het kalenderjaar (31/12) waarin de rijder de leeftijd bereikt van 12 jaar voor EMX65 en 14 jaar voor EMX85 (17 jaar voor EMX125 2-takt en 21 jaar voor EMX250).

Nadat vergunning en inschrijving in orde is zal de BMB ten laatste een maand voor elke wedstrijd de inschrijvingsformulieren en bijhorende starttoelating overmaken aan elke organiserende federatie. Hiervan zal elke rijder een kopij per mail ontvangen.

Er zullen ook nog voorbereidende stages worden georganiseerd door BMB jeugdcoach, Yves Devlaminck, in samenwerking met de topsport werkingen van Motorsport Vlaanderen en FMWB.

EMX 125cc – EMX 250cc – EMX Open

De wedstrijden van het EMX 125, het EMX250 en EMX Open worden verreden in het kader van een selectie van MXGP wedstrijden in Europa. De promotor Infront Moto Racing en FIM Europe kondigden een kalenderwijziging aan waardoor op 22 en 23 juli in Lommel er een manche van het EMX125 (i.p.v. EMX250) en EMXOpen zal worden voorzien. Raadpleeg de nieuwe MXGP, EMX125, EMX250 en EMXOpen kalender (link is external)

Om aan deze wedstrijden deel te nemen heb je naast je BMB Europe Open vergunning ook nog de FIM Europe vergunning nodig; hetzij de jaarvergunning aan 432 EUR, hetzij de 1 manifestatie vergunning aan 249 EUR per wedstrijd. Inschrijven doe je via het digitaal inschrijvingssyteem van promotor Infront Moto Racing via volgende link:

Nieuwe rijders: entry system Infront Moto Racing(link is external)
Andere rijders: entry system Infront Moto Racing (login page)(link is external) – wachtwoord vergeten? Klik hier(link is external).

De BMB ontvangt automatisch na je inschrijving een mail om je inschrijving te bevestigen door het invullen van je FIM Europe vergunning nummer. Deze bevestiging geldt als starttoelating en er is dus geen aparte starttoelating mer nodig.

De leeftijdslimieten zijn (zie defintie min en max leeftijd boven):

  • European Motocross Championship, EMX125: min 13 jaar – max 17 jaar
  • European Motocross Championship, EMX250: min 14 jaar – max 21 jaar
  • European Motocross Championship, EMXOpen: min 16 jaar – max 50 jaar

Afmelden

Het is HEEL belangrijk dat je steeds ten laatste op maandag voor elke wedstrijd afmeldt als je om een of andere reden niet kan deelnemen. FIM Europe rekent automatisch een boete van 300 EUR per ongewettigde afwezigheid aan. Deze boete zal via je aangesloten bond worden aangerekend. Rijders van het EMX65/85 moeten in geval van afwezigheid een mail sturen naar het BMB secretariaat, de rijders van het EMX125/EMX250/EMXOpen melden zich af via het inschrijvingssysteem van promotor Infront Moto Racing.

Lees ook het volledige FIM Europe reglement van het Europees kampioenschap Motorcross 2023(link is external)

We wensen al onze rijders veel succes toe !

Geef een reactie

Partners

Back to top button