Motorcross

EMX65/85 Lommel: verslag van de BMB afgevaardigde

We komen nog een keertje terug op het voor de Belgen succesvolle Europees kampioenschap voor jongeren in Lommel met een verslag door de ogen van BMB jeugdafgevaardigde Robert Gielis die al onze jonge talenten van dichtbij opvolgt.

Na het toch wel voor onze Belgische rijders succesvol openingsweekend van de EK- kwalificatiewedstrijden in Denemarken, werden de verwachtingen voor de thuiswedstrijd in Lommel hoger gezet. En deze verwachtingen werden ook mooi ingelost door onze jeugdrijders.

Op zaterdag vonden de vrije trainingen en tijdstrainingen plaats, alsook de kwalificatiereeksen. Een recordopkomst aan Belgische jeugdrijders werd opgetekend; bij de 65cc waagden noteerden we 6 rijders, bij de 85cc’s zelfs 12 rijders. Voor enkelen was het hun eerste of tweede EK-ervaring, dus veel nieuw bloed, naast enkele rijders die reeds vorig jaar nu en dan mooi resultaten konden voorleggen.
De tijdstrainingen lieten direct mooie resultaten zien van de meeste van onze piloten. Dit vroeg om een vervolg in de kwalificatiereeksen.

65cc

Vlotte kwalificaties in groep A voor EK-debutanten Zani Van Oirbeek (9de)en Vital Van Nooten (10de, was zijn 2de EK-deelname). Tom Corretel diende de strijd te staken.
In groep B kwalificeerde Torre Van Mechgelen zich als 2de, nieuwkomer Sacha Goblet verraste met een mooie 8ste plaats en Noam Mezzavilla tikte aan als 13de.
Race 1 op zondag werd ontsierd door een valpartij in de eerste ronde van Torre Van Mechgelen. Van bijna allerlaatste rukte hij nog op naar de 7de plaats. Sterk nummer. Sacha Goblet verraste met een goede start (11de) en stootte mooi door naar 7. En val op het einde van de reeks deed hem echter terugzakken naar de 11de plaats. Toch mooi. Vital Van Nooten startte behoorlijk (14de) maar werd teruggeslagen door een val naar helemaal achteraan. Hij klom nog terug op naar 25. Zani Van Oirbeek scoorde ook mooi, hij rukt op van 20 naar 13. Noam Mezzavilla deed nagenoeg hetzelfde door van 34 naar 22 op te rukken.
In race 2 startte Torre Van Mechgelen beter. Hij rukte op van 10 naar 4, hetgeen hem een mooi 4de plaats in de eindstand opleverde. Hij staat nu 5de in de tussenstand van het kampioenschap. Zani Van Oirbeek reed weer mooi van 30 naar 13 en sprokkelt zo toch heel wat puntjes. Vital Van Nooten, Sacha Goblet en Noam Mezzavilla maakten wat foutjes zodat ze geen puntjes konden scoren in deze reeks.

85cc

Kwalificatiereeks A leek wel een Belgisch kampioenschap. Jarne Bervoets schreef deze op zijn naam gevolgd door klassementsleider Dyan Goensen uit Nederland. Op 3, 4 en 5 vonden we landgenoten met in volgorde: Ian Ampoorter, Tyla Van De Poel en Maxime Lucas. Geen kwalificatie voor Arthur Seminck en Emerick Pansaerts. Ook in groep B scoorden onze landgenoten goed. Douwe Van Mechgelen won deze met Brent Van De Walle op 5. Emile De Baere ging als 13de ook door naar zondag. Geen kwalificatie voor Vince Van Hoof en Seth Priem. Deze laatste kon echter door een derde tijd op te tekenen in de Last Chance toch overgaan naar het zondagprogramma.

In race 1 van zondag nam Maxime Lucas vrij snel de kop en stond die niet meer af. Sterke prestatie. Ian Ampoorter, die ook goed gestart was, behield zijn goede uitgangspositie en werd 2de. Jarne Bervoets die lang op 2 zat werd teruggeslagen door en val en eindigde 5de. De EK-leider, Gyan Doensen (NL) hing lang rond de 10de plaats, maar knokte zich toch nog naar 3. Tyla Van De Poel kwam van 8 naar 4 terwijl de grootste remonte op naam van Douwe Van Mechgelen stond. Hij vloog van 22 naar 8. Voor Emile De Baere, Brent Van de Walle en Seth Priem zaten er geen punten in, te wijten aan valpartijen. Seth Priem had zich hierbij redelijk bezeerd en diende ook forfait te geven voor de 2de reeks.

In race 2 was het snel duidelijk dat er dit weekend aan Maxime Lucas niet te tornen viel. Hij vloog autoritair door het Lommelse zand en reed foutloos naar een nieuwe reekszege. Foutloos rapport. Ian Ampoorter kopieerde zijn 1ste reeks en reed als 2de over de finishlijn. Douwe Van Mechgelen startte ditmaal best goed. Door een foutje zakte hij terug naar 11. Hij was wel de comeback-kid van het weekend want hij haalde de finish als derde. Tyla Van De Poel startte 10de, zakte weg naar 20 door een foutje maar kwam terug naar 10. Jarne Bervoets viel in de eerste ronde en moest even in de pitlane de motor wat laten rechten. Van allerlaatste kwam hij terug naar 11. Brent Van De Walle reed nu een sterke reeks, hij kwam van 25 naar 14 terug. Ook Emile De Baere deed hetzelfde, van 33 naar 24, maar dit leverde geen puntjes op.
Deze mooie resultaten maakten dat we een volledig Belgisch podium te zien kregen. Maxime Lucas won natuurlijk deze wedstrijd, voor Ian Ampoorter en Douwe Van Mechgelen. Wat een succes ! En dit onder het oog van talrijke oud-wereldkampioenen en MXGP teammanagers of huidige GP-rijders.
In het kampioenschap leidt Gyan Doensen nog steeds met 83 punten, voor Ian Ampoorter (75), Maxime Lucas (74), Freddie Bartlett (Zweden – 70 punten), Douwe Van Mechgelen (67) en Jarne Bervoets (62). Op 8 vinden we Tyla Van De Poel met 57 punten. Dus momenteel 5 Belgen binnen de top 8. Jawadde !

En nu goed recupereren van een weekendje in het zand spelen en op naar Emmen (NL) binnen 2 weken voor de volgende EK-wedstrijd. Wij hebben er vertrouwen in dat ook daar het podium haalbaar moet zijn voor onze Junior Belgian Knights !

Robert Gielis

Geef een reactie

Partners

Back to top button