Supermoto

Supermoto der Naties: verslag van de manager

De vrije en chronotrainingen van de FIM Supermoto of Nations werden op zaterdag 21 september op het Franse circuit van Carole verreden onder een stralende zon. Het circuit lag er perfect bij en de 2 Belgische teams  (Team Belgium en Team Belgium Junior) waren er klaar voor.

Chronosessie 1
Belgium Junior : Loucas Capone : 10 – 1.43.785
Belgium : Sebastien Bouillon : 12 – 1.44.750
Beide rijders staan op rij 3 voor hun kwalificatierace

Chronosessie 2
Belgium Junior : Romeo Fiorentino : 9 – 1.44.442
Belgium : Nicolas Charlier : 12 – 1.44.750
Beide rijders staan op rij 3 voor hun kwalificatierace

Chronosessie 3
Belgium Junior : Kaivers Romain : 3 – 1.41.134 – slechts 0.895 langzamer dan de beste tijd
Belgium : Nicolas Decaigny : 8 – 1.43.139
Startrij 1 voor Romain Kaivers !!!! en startrij 2 voor Nicolas Decaigny in hun kwalificatierace

Qualifying Race – rider 1
Ondanks een goede start van beide rijders, Loucas Capone en Sebastien Bouillon, kwamen snel de eerste ontgoochelingen. Door een val van Sebastien Bouillon, moet hij de pits binnen voor een herstelling van het schakelpedaal, waardoor hij met 2 ronden achterstand terug kan vertrekken en hij 19de eindigt op 22 deelnemers. Ook Loucas Capone heeft wat mechanische problemen waardoor hij uiteindelijk toch nog als 12de afgevlagd wordt.

Qualifying Race – rider 2
Een goede start van Nicolas Charlier, waardoor hij constant rond de 9de -10de plaats doorkomt, naar het einde toe verliest hij wat plaatsen aan meer ervaren rijders, waardoor hij als 11de afgevlagd wordt, maar snel komt dan de beslissing van de jury ! Samen met een Zwitserse rijder 10 plaatsen teruggezet wegens niet-respecteren van een gele vlag ! Ondanks protest van het Zwitsers team en mijzelf, blijft de jury bij haar beslissing. Romeo Fiorentino rijdt een constante race en eindigt 9de!

Qualifying Race – rider 3
Romain Kaivers mag op rij 1 starten en daardoor hadden we goede hoop op een mooie klassering. De eerste ronden blijft hij constant vooraan rijden, maar al snel zijn er problemen met de uitlaat en kon het Junior team zich verwachten aan een penalty. Hij eindigt tenslotte op plaats 5, maar door een penalty van 5 plaatsen, wordt hij teruggeplaatst naar 10. Ook Nicolas Decaigny is zeer snel en constant en eindigt tenslotte 7de.

Teamklassement na de Qualifying Races
Belgium Junior : 11 ( startplaats 11 en 27 op de grid )
Belgium : 14 ( startplaats 14 en 30 op de grid )

Race 1 – rider 1 & 2
Net voor de start begint het echt pijpenstelen te regenen, paniek op de grid, banden wisselen ….. en zenuwachtige rijders ! Drama, de motor van Loucas Capone valt stil en opgave ! Een dikke streep door de rekening van Belgium Junior en de hoop op een goede klassering weg … Romeo Fiorentino komt nooit echt in zijn ritme en valt terug naar de 24ste plaats
Beter vergaat het ‘ Senior’ team. Ondanks startplaats 30 kan Nicolas Charlier wat profijt halen uit wat schermutselingen en valpartijen in het eerste gedeelte off-road , waardoor hij na 1 ronde reeds doorkomt op plaats 7, hij blijft erg constant rijden en wordt beloond met een 8ste plaats.
Sebastien Bouillon wordt echter gehinderd door een valpartij van andere rijders, komt nooit in het goede ritme en eindigt op een 25ste plaats !
Tussenklassement : Belgium 10 – Belgium Junior 15 de !!!! en laatste Juniorteam

Race 2 – rider 2 & 3
Het blijft regenen en ….
Om tactische redenen start Nicolas Charlier, een zeer goede regenrijder tijdens de eerste wedstrijd op plaats 14 , Nicolas Decaigny op plaats 30 omdat hij bekwaam moet zijn vele plaatsen te winnen en dit bleek een goede zet ! Wederom een zeer goede wedstrijd van Nicolas Charlier, zeer snel op nat wegdek en uiteindelijk scoort hij plaats 9. Nicolas Decaigny doet ook wat er van hem verwacht wordt, hij wint elke ronde wat plaatsen en eindigt tenslotte op plaats 15 vanaf startplaats 30 ! Door deze sterke prestatie stijgen de ‘ Seniors’ naar plaats 7 in het tussenklassement
De ‘ Juniors ‘ rijden een wat anonieme wedstrijd en eindigen respectievelijk op plaats 18 en 22.
Tussenklassement : Belgium 7 – Belgium Junior 14 de en laatste Juniorteam

Race 3 – rider 1 & 3
De regen stopt, maar de baan blijft nat ! Belgium ‘ Senior ‘ speelt het weer tactisch, Nicolas Decaigny start op plaats 30 , hij maakt de verwachtingen waar en eindigt op een 19de plaats. Sebastien Bouillon heeft een kleine valpartij en eindigt tenslotte op plaats 24.
In deze race is het spektakel voor het ‘ Junior team ‘, Romain Kaivers blijft constant rijden op plaats 3 ( !!! ), enkel op het einde is de Fransman Bidart wat sterker ! Belgium Junior Romain Kaivers eindigt op een zeer mooie 4 de plaats, grote klasse tussen al deze rijders van wereldklasse ! Loucas Capone eindigt in deze reeks 20ste .
Eindklassement : Belgium ‘ Senior ‘ eindigt op een zeer verdienstelijke 9de plaats

Belgium Junior, ondanks de mechanische problemen, op een zeer sterke 11de plaats, eigenlijk zijn zij het ‘ beste ‘ Junior-team , het Franse Junior-team is een buiten concurrentie team dat 2de algemeen eindigt.
Spijtig voor Belgium Junior en Zwitserland Junior , dat er zelfs geen podium was voor deze teams …. Toch wel een blaam voor de FIM-dirigenten en de chauvinistische Fransen.

Teammanager
Leslie Beys

Partners

Back to top button