Motorcross

RES Axel herlanceert het BK motorcross

Na ruim twee maanden zijn er eindelijk opnieuw BK-punten te verdienen en het tweede deel van het Belgische kampioenschap wordt vrijdag op gang getrokken in het zeeuwse Axel waar AMC Evergem instaat voor de organisatie.

De tweede confrontatie op de Axelse Vlakte luidt meteen een druk weekend in want nauwelijks twee dagen later trekt de toprijders immers naar Hasselt waar ook de zijspannen hun laatste proef voor de wielen geschoven krijgen. Op 21 juli kunnen de zandpiloten nog eens punten proberen te scoren voor de hardere omlopen eraan komen.

Zoals gewoonlijk starten de chronotrainingen in Axel om 09.00 uur en in de MX1-klasse wordt het uitkijken naar Erik Willems die samen met man in vorm, Dietger Damiaens zijn slag moet kunnen slaan. Vooral Willems staat nauwelijks op vijf punten van de geblesseerde leider Yentel Martens die reeds het volledige voorseizoen in de clinch was gegaan met Willems. Bij de Nationalen liedt Bram Valckx de debatten maar hij wordt op de hielen gezeten door de Waalse rijder Jerome Benonit en Kevin Van Genechten die in Axel zijn kans moet gaan om de achterstand te overbruggen.

In de MX2-klasse staat Thuisrijder Mark Boot aan de leiding. Axel wordt echter zijn eerste race na zijn ingewikkelde elleboogbreuk waardoor er van dominantie wellicht geen sprake zal zijn. Jago geerts en Bryan Engelen zijn trouwens de enige Belgen in de top vijf want op vier en vijf vinden we de Fin jere Havisto en de noor Midreboe terug. Wellicht komen er in Axel ook enkele Nederlandse toppers aan de start waardoor een Belgische zege een waar huzarenstukje lijkt te worden. Bij de Nationalen leidt hier Jens Heyndrickx die voorlopig enkele punten meer heeft dan het trio Omar Baloglu, thuisrijder Michael Bruyninckx en Glenn Bielen al zal er veel aandacht gaan naar Ian Desweemer die zijn viertakt debuut zal maken op de nationale feestdag.

In de CUP-klasses vinden we in de MX2-reeks Thomas Delvoy aan de leiding vooreen ganse armada Waalse rijders met  Lucas Derijcke, Jammy Cornil, Antoine Lambiliotte en Charly Colart. De beste Senior is hier de Nederlander Joey Verwijs op een zesde plaats. In de MX1-klasse domineert de Creymert-rijder Ken Craeghs voor Bo Petersen en de beste Senior Alain Voermans die ook al aan heroptreden toe is.

In de 125 cc-klasse kan het publiek in Axel kennis maken met de debuterende Lars Derbooven. De piepjonge belofte neemt meteen de handschoen op tegen leider Killigan Delroeux. Wannes Vandevoorde, Romain Delbrassinne, Emilio Van Nieuwenhuyse en Marnick Lagrou zijn hier de beste volgers. Tot slot wordt de 85 cc-klasse gedomineerd door de Kawasaki-rijder Avo Tack die een grote voorsprong bij elkaar reed in het voorseizoen. Robbe Daniels en Thomas Claro konden de schade nog enigszins beperken maar moeten in Axel dus wel aan de bak om de voeling met de leider nog volledig te verliezen.

Het rennerspark opent reeds op donderdagnamiddag de deuren in Axel en de zandomloop wordt hiermee de vijfde proef op het BK-programma.

Meer info: http://www.fmb-bmb.be/nl/mx_event/motocross-solo-1

 

Partners

Back to top button