Enduro

Daymond Martens zegeviert in Le Touquet

Afgelopen weekend werd het strand van Touquet wederom omgetoverd toch een kilometerslange motorcrossbaan. De traditionele strandcross, een van de grootste off-road evenementen ter wereld, was tevens de finale manche van het Franse zandkampioenschap waarin Richard Fura en onze landgenoot Daymond Martens gedeeld aan de leiding stonden.

Naast deze beide kemphanen waren er uiteraard de gewoonlijke ‘wildcard’ piloten die enkel geïnteresseerd zijn in de eeuwige roem die het winnen van Le Touquet met zich meebrengt. Daarbij horen o.a. Olivier Pain en Adrien Van Beveren beide nog maar net terug van hun avonturen in Dakar, eveneens zo’n wildcard piloten die géén volledig zandkampioenschap betwiste waren Steve Ramon en Yentel Martens.

De drie uur durende wedstrijd, die hieronder integraal kan worden herbekeken of ook gewoon in samenvatting te bekijken valt hieronder. Begon met een kopstart voor onze landgenoot Daymond Martens met z’n officiële Yamaha van Yamaha France. De Belg begon zo de wedstrijd al uitmuntend. In z’n spoor kreeg hij Julien Tournessi, Camille Chapeliere en Adrien Van Beveren. Richard Fura de man die de leiding in het kampioenschap deelde met Daymond Martens kwam slechts door in 16de positie.

In de volgende twee ronden, zien we voornamelijk Steve Ramon oprukken. De tweevoudig wereldkampioen stuurt z’n Suzuki over het kilometerslange parcours alsof nooit anders gedaan. Van een 14de stek rukt hij op naar de leiding. Bij de derde doorkomst aan de finish leidt de Belg dan ook voor de andere landgenoot Daymond Martens en Adrien Van Beveren. In de vijfde ronde slaagt het noodlot echter toe voor Steve Ramon. De ondertussen achter Daymond Martens, op een tweede plaats rijdende Suzuki piloot komt in aanraking met een tragere deelnemer. Daarbij wordt héél veel tijd verloren waardoor een kans op de overwinning en zelfs een podiumstek volledig verdwijnt in het diepe zand.

De één z’n pech is de ander z’n geluk. Steve Ramon valt uit de top 15 tien, terwijl Yentel Martens van tien naar vijf wipt. Het is duidelijk dat ook dit strandzand in de aders loopt van Yentel Martens! De man uit Lommel mengt zich in het duel voor de top vijf plaatsen en lonkt soms even naar het podium, om uiteindelijk knap vijfde te finishen in z’n tweede Enduropale, en zijn eerste wedstrijd terug na de knie blessure.

Voor de Rockstar Energy Husqvarna piloot barst in alle hevigheid de strijdt om het kampioenschap en de overwinning los. Al moet gezegd dat Daymond Martens héél de wedstrijd de indruk geeft de sterkere te zijn van concurrent om de titel, Richard Fura. Deze MotoBlouz Honda piloot finisht uiteindelijk als derde, niet voldoende om de titel te veroveren, één veldslag had Daymond Martens dan ook al gewonnen. De tweede tegenover Adrien Van Beveren voor de overwinning, in een motorsportwedstrijd die in Frankrijk naast de Mythische 24u van Le Mans en de Bol D’or wordt geplaatst, begon pas echt de laatste 45 minuten. De nummer vier uit de 2017 Dakar zette kilometer na kilometer meer druk op de Belgische underdog. Even leek het erop dat Daymond Martens z’n eeuwige roem nog ging mislopen, maar hij bleef foutloos tot aan de finish. Iets waar Adrien Van Beveren niet in slaagde. Hij maakte in de slotfase een foutje waardoor onze landgenoot definitief vliegen was. Adrien Van Beveren finishte knap tweede voor Richard Fura.

Algemeen Resultaat Enduropale Le Touquet
1. MARTENS Daymond
2. VAN BEVEREN Adrien
3. FURA Richard
4. MARTENS Yentel
5. WATEL Stephane
6. BROSSIER Victor
7. POTISEK Milko
8. LENOIR Steven
9. DEGOUSEE Arnaud
10. RAMON Steve
 

Eindklassement Franse Zandkampioenschap
1. MARTENS Daymond – 806 Punten
2. FURA Richard – 788 Ptn
3. DEGOUSEE Arnaud – 664 Ptn
4. SOT Maxime – 630 Ptn
5. WATEL Stephane – 601 Ptn
6. BROSSIER Victor – 588 Ptn
7. LENOIR Steven – 574 Ptn
8. FLORIN Timothee – 540 Ptn
9. CHAPELIERE Camille – 519 Ptn
10. VAN DE SANDE Axel – 514 Ptn

Tekst & foto's: MXmag.be

Partners

Back to top button