Motorcross

Motorcross der Naties: Ken De Dycker versterkt Team Belgium

Op donderdag 3 september vond op het motorcross circuit in de 'Shanks' groeve van Mont-Saint-Guibert de persvoorstelling plaats van Team Belgium. Joel Smets stelde er Ken De Dycker voor als vervanger voor de geblesseerde Kevin Strijbos. RMC Pierreux zorgde opnieuw voor een knappe organisatie van de persconferentie en de Belgian Knights konden nadien samen trainen op het spectaculaire MX circuit waar zondag de finale van het Belgisch Kampioenschap plaatsvindt.

Joël Smets: ‘Wij zijn zeker niet kansloos’

Joël Smets, bondscoach van de Belgische Motorrijdersbond, dacht dat hij tijdens de Motocrss Flanders Masters in Balen alles mooi geregeld had. Hij had met Jeremy Van Horebeek; Kevin Strijbos en Julien Lieber onze op dat ogenblik best geklasseerde GP rijders geselecteerd, totdat Kevin tijdens de MXGP in Mantova net als eerder al Clément Desalle zijn seizoen vroegtijdig moest stopzetten.

Met dezelfde selectie als vorig jaar in Kegums (Letland) mikte Joel al zeker op een podiumplaats tijdens de Motorcross der Naties in het Franse Ernée en wie weet nog meer. Donderslag bij heldere hemel toen zijn poulain Kevin Strijbos tijdens de kwalificatiewedstrijd van de Grote Prijs van Lombardije opnieuw zijn duim blesseerde en ’s maandags al bij dokter Claes in Herentals op de operatietafel lag.  En nu?

Joel Smets: ” het was een zware dobber voor mij. Als rijders coach bij het Suzuki fabrieksteam heb ik 3 jaar met kevin gewerkt en toch mooie resultaten geboekt. Ik hoopte dit jaar de kers op de taart te kunnen zetten en in schoonheid te kunnen afscheid nemen maar dit was een echte anti climax.
Ik heb in Mantova al met de team manager van Jens Getteman gesproken die bereid was  een  Honda450 machine klaar te maken. Brent Vandoninck meenemen was ook een optie maar dan moest ofwel hij ofwel Julien Lieber op een andere motor rijden. Uiteindelijk nam ik contact op met Ken De Dycker die bleek fysisch terug in orde te zijn en een paar dagen later opnieuw de motortrainingen aan te vatten.”

Joel koos dan ook voor de ervaring en kwaliteiten van de Ken De Dycker die ons land in 2013 mee aan de overwinning hielp in Teutschenthal door in de laatste reeks erg nipt de tweede plaats te behalen.

Joel: “Ken is al een paar weken terug volop fysiek aan het trainen en ook de eerste motortrainingen verliepen positief. Hij is super gemotiveerd om onze kleuren te verdedigen. Hij kent natuurlijk de zoete smaak van de overwinning Hij rijdt ook nog het BK in Mont-Saint-Guibert op 6 september en wellicht ook het ONK in Oss op 20 september als voorbereiding op Ernée.”

Smets denkt dat de strijd zal gaan tussen Frankrijk, de ‘Belgian Knights’, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.
Frankrijk is uitgesproken favoriet met WK leider Romain Fèbvre, de tweede in de stand Gauthier Paulin en Marvin Musquin die in de VS actief is. De Amerikanen komen met Justin Barcia, Jeremy Martin en Cooper Webb.  Voor Groot-Brittannië weten dat Shaun Simpson en Max Anstie erg sterk uit de hoek zullen komen. Zij zijn aan een erg knap seizoenseinde bezig en recent nog allebei eindwinnaar van de Belgische GP.
“Met Jeremy Van Horebeek, Ken De Dycker en Julien Lieber hebben we een ploeg waarbij elke rijder een top 5 plaats kan halen. In de Naties kan dat voldoende zijn voor de eindzege”, zegt Smets.

Het circuit in Ernée is volgens de bondscoach een hard-circuit. Smets: “Zowat alle coureurs uit Europa hebben er als eens gereden tijdens verschillende GP’s. Het is hard en heel spectaculair. Het circuit is zeker niet in ons nadeel.”

De Motorcross der Naties vond ook exact 10 jaar geleden al eens plaats  in Ernée. Het was er toen een publieke overrompeling en dat zal dit jaar niet anders zijn met het Franse team als topfavoriet.
 

Partners

Back to top button