Motorcross

Terugblik WK Motorcross Junior in Spanje: de uitputtingsslag

Het Wereldkampioenschap Motorcross Junior 2015 vond plaats op 19 en 20 juli in het Spaanse El Molar, een 30-tal kilometer ten noorden van Madrid. Het Belgisch team; de junior knigts, werd begeleid door bondscoach Yves Devlaminck en BMB afgevaardigde Robert Gielis. Ook Marvin Vandaele hielp mee namens Motorsport Future. Het was onmiddellijk duidelijk dat de races een uitputtingsslag zouden worden, vanwege de hoge temperaturen (tussen de 35 à 40°).

Op vrijdagavond besliste de internationale jury dan ook om alle trainingen en wedstrijden te vervroegen zodat de laatste wedstrijd rond ongeveer 14,00u zouden afgelopen zijn. Dit zowel voor zaterdag als zondag. Dit bleek een wijze beslissing want de temperaturen zouden hoog oplopen in het weekend. Yves verkende met de gasten nog het circuit in de vroege vooravond en daarna volgde nog een leuke voorstelling van de vele teams (o.a. uit Australië, Japan, Argentinië, Chili, Nieuw-Zeeland, Canada en alle Europese lande).

Heel vroeg uit de veren voor de trainingen en kwalificaties op zaterdag. Op en rond het circuit was er een hevige windhoos geweest, hetgeen enkele stukgeslagen tenten tot gevolg had. Gelukkig geen schade bij onze Belgische deelnemers.

Bij de 65cc’s mochten Yoran Moens en Liam Everts de Belgische kleuren verdedigen. Omdat er slechts een kleine 30 rijders hadden aangemeld was iedereen gekwalificeerd voor de European Open 65cc klasse. Yoran vond niet echt zijn draai op zaterdag hetgeen een 23e plaats in de qualifying practice als resultaat gaf. Liam deed beter en klokte af op de 7e plaats (4e in de vrije training). Bij de 85cc’s hadden we jammer genoeg geen Belgische vertegenwoordigers. Bij de 125cc waren er wel 2 groepen. Jago Geerts reed een 6e kwalificatietijd op de tabellen in groep A. In de B-groep kwalificeerde Cyril Genot zich als 8ste terwijl Nathan Renkens 12e eindigde. Matthias Van Roy werd verwezen naar de last chance race. De prestatie van Renkens was wel verwonderlijk. Hij had namelijk in de eerste ronde van de kwalificaties machinepech onderaan het circuit. Gezien niet onmiddellijk duidelijk was wat het euvel was sleutelde Nathan naast het circuit zelf aan zijn machine (bougie vervangen, zadel en benzinetank demonteren en terug monteren). Dit alles deed hij zelf, met wat stress maar nooit in paniek. Met nog 1 minuut op de klok kon hij nog 1 ronde aanzetten en zich kwalificeren. Straf, en respect !!! Gelukkig hadden de officials niet alles gezien, hij sleutelde wel zelf, maar het werkgerief lag natuurlijk niet op het circuit voor het rapen, dit werd hem wel discreet aangereikt. Sowieso verdiende hij de kwalificatie. In de last chance wist Matthias zich nog als 2de reserve voor zondag te plaatsen.

Op zondag weer voor dag en dauw uit de veren voor de warm-up en de reeksen.

Bij de 65cc’s twee keer hetzelfde scenario; onze 2 Belgen draaiden achteraan in het peloton de eerste bocht in. Liam kon telkens wel onmiddellijk wat plaatsen goed maken, Yoran had daar wat meer tijd voor nodig. Liam werkt zich in de eerste reeks op tot een 11e plaats, in de 2de reeks eindigde hij 14e wat een 12e plaats als eindresultaat gaf. Hij had er zelf iets meer van verwacht. Yoran eindigde als 20ste in de totaalstand na 2 maal als 18de over de eindmeet te zijn gereden. In vergelijking met zaterdag had hij toch wel een betere dag vandaag. Beide rijdertjes proefden van een WK-omgeving en pakten een pak ervaring mee in hun koffer voor hun verdere toekomst, die er best zonnig uitziet.

Bij de 125cc’s vonden we niet direct Belgen aan de kop terug in de starts van beiden reeksen. Jago en Nathan streden steeds rond de 10de plaats in de eerste reeks tot een foutje van Jago een 21ste plaats tot gevolg had. Nathan eindigde 11e en Cyril 25ste. In de 2de reeks hetzelfde beeld. Nu eindigde Nathan op een mooie 10e plaats, gevolgd door Jago op 11. Cyril eindigde 23ste. Matthias kon in de 2e reeks ook aanzetten maar moest, overmand door krampen (van de hitte ?), de strijd voortijdig staken. In de eindstand werd Nathan mooi 10e, Jago 16e en Cyril 26e.

Nederland was slokop voor wat betreft de meeste overwinningen. Zowel in de 65cc als de 85cc klasse was het Oranje boven. Frankrijk won bij de 125cc’s na een superspannende strijd tussen Maxim Renaux en Conrad Mewse (GB). De Fransen wonnen ook het landenklassement. Wij Belgen kunnen alleen maar met grote ogen kijken naar deze landen waar vanuit de federatie met de nodige omkadering en budgetten met de jeugd wordt gewerkt dankzij ruime overheidssubsidies.

Niettemin zagen we toch flarden van talent bij onze rijders, die nog niet vertaald werden in topresultaten. Maar die komen zeker de volgende jaren wel, daar ben ik van overtuigd.

Dank aan iedereen die van het weekend toch een leerrijk en leuk evenement maakten :

  • De rijders: voor hun inzet en hun teamgeest (jammer dat niet iedereen op zondag in de Team Belgium kleuren aantrad)
  • Yves Devlaminck en Marvin Van Daele (die namens MSF in El Molar aanwezig was en de rijders ook mee begeleide) voor de raad en advies aan onze rijders.
  • Mijn vrouw, Magda, voor het ronddelen van de resultaten aan de rijders.
  • Alle ouders, grootouders, broers, zussen (hoe klein ook), supporters,… van de rijders voor de toffe sfeer binnen team Belgium.

Volgend jaar; het junior WK vindt in 2016 plaats in Rusland.

Tekst en foto's: Robert Gielis

Partners

Back to top button