Motorcross

WK Zijspancross: Belgisch succes in Estland

Terwijl de heren solo-rijders om de WK-punten streden in het eigen Lommel, waren de zijspancrossers naar het noorden van de meest noordelijke Baltische staat Estland getrokken. In Kivioli, werd naar goeie gewoonte een top-organisatie neergezet, mét Belgisch succes ! Onze drievoudige nationale kampioen Jan Hendrickx, geassisteerd door Ben Van den Bogaart, schreef er na een adembenemend duel met WK-leiders Bax-Stupelis, de eerste manche op zijn naam. 

In de tweede reeks wonnen de Fransen Giraud-Musset (die in de eerste reeks waren uitgevallen). Hendrickx-van den Bogaart, die naast zijspancrossen, ook goed zijn in hoofdrekenen, lieten na een tiental minuten het duel met Etienne Bax voor wat het was, en legden zich neer bij plaats drie, goed beseffend dat dit volstond voor de Grand Prix zege.  Een dolgelukkige Jan Hendrickx plukt op die manier duidelijk de vruchten van de nieuwe samenwerking met passagier Van den Bogaart, en verstevigt zijn derde plaats in de WK-tussenstand.  De Fransen Giraud-Musset, die op plaats twee prijken, hebben nog slechts 14 punten voorsprong op Hendrickx.

Ook onze andere BMB-rijders, de youngsters  Vanluchene-Soenens reden zich in de kijker in Estland.  Vanluchene werd vierde in de openingsreeks, op slechts een paar seconden van derde man Daniel Willemsen.  In de tweede manche namen Vanluchene en Soenens kopstart, maar vielen door een crash in de eerste ronde terug naar plaats dertig. Van daaruit knokten beiden zich nog terug naar plaats tien. De 19-jarige Vanluchene staat in zijn eerste WK-seizoen op een onverhoopte gedeelde zevende plaats in de WK-tussenstand.

Voor Jason Van Daele, die in Estland reed met Kenny Boxtaele werd het een pechvol weekend. Telkens bijzonder goed gestart viel Van Daele twee keer uit. In de eerste reeks met een afgebroken radiator In de tweede reeks met injectieproblemen.  Kristof Santermans werd in de eerste manche veertiende, maar kwam ten val bij de start van de tweede reeks.

Volgende week zijn de zijspannen aan het werk in het Letse Kegums.

Meer info: www.sidecarcross.be

Tekst & foto's: Rik Claeys

Partners

Back to top button