Motorcross

Motorcross festival op de Kesterheide

Zomers weer, een gevarieerd tweedaags wedstrijdprogramma, zowel de huidige toppers als onze ‘oude’ vedetten achter het starthekken, dit alles staat komend weekend op het menu van de 50ste motorcross in Kester.

AMC Dworp staat zoals steeds garant voor een perfecte organisatie in het buitengewoon prachtige decor van de Kesterheide. We roepen alle sportliefhebbers op om massaal af te zakken naar Gooik om zo aan iedereen te tonen dat de motorcross nog wel degelijk leeft in België ondanks alle bedreigingen waarmee ze wordt geconfronteerd.

Kester is een motorcross monument en we kunnen niet er ons niet bij neerleggen dat opnieuw zo’n monument zou verdwijnen.  Dit evenement maakt immers deel uit van ons cultureel en sportief erfgoed en moet dan ook worden beschermd zoals alle andere monumenten in ons land. De plaatselijke politieke verantwoordelijken stellen alles in werk om haar voortbestaan te bewerkstelligen en ook de club geeft de moed nog niet op.

De club levert met haar talrijke vrijwilligers elk jaar enorme inspanningen, niet alleen om een perfect motorcross circuit op te bouwen maar ook om na de organisatie de Kesterheide opnieuw in haar oorspronkelijke staat te herstellen zodat de natuurliefhebbers, en ja daar horen ook de motorcross liefhebbers bij, van dit mooie gebied kunnen genieten ook wanner er niet wordt gecrosst.

Dat natuur en motorcross wel degelijk kunnen samengaan werd vorig jaar nog bewezen in Zweden waar een enduro organisatie zelfs milieu subsidies van de Europese Commissie bekwam omdat het evenement hielp de biodiversiteit van de site te herstellen.

Maar terug naar de jubileum editie dit weekend.

 

Motocross Belgian Championship

Kester is de derde wedstrijd van het Motocross Belgian Championship. Het Belgisch Kampioenschap Inters Open en Inters MX2 bestaat nu nog uit 4 wedstrijden omdat de wedstrijd in Orp werd vervangen door een Belgian National wedstrijd als gevolg van het wijzigen van de MXGP kalender. Voor alle duidelijkheid, Orp zal dus meetellen voor de Challengers Trophy Inters en Inters MX2 alsook voor het BK Zijspannen.

Jeremy Van Horebeek (Yamaha Factory Racing) zal in Kester zijn leiderspostie in het BK moeten verdedigen. Hij staat 38 punten voor op Ken De Dycker (KTM Red Bull) maar er zijn in Kester 75 punten te verdelen. Steve Ramon (Rockstar Energy Suzuki) volgt op 12 punten van De Dycker. Hij rijdt dan wel geen GP’s meer maar heeft wel nog steeds de snelheid om met de WK toppers de strijd aan te gaan. De andere concurrenten van Belgische zijde zijn Yentel Martens (Wilvo Nestaan Husqvarna), leider in het EMX300, Kevin Strijbos (Rockstar Energy Suzuki) hopelijk volledig verlost van zijn duimblessure, Jens Getteman (J-Tech Honda), Nick Triest, Jeffrey Dewulf, Marvin Vandaele en Kristof Salaets.

Van buitenlandse zijde is het uitkijken naar Davide Philippaerts (nog altijd goed voor de top tien in het WK), Davide Guarneri (TM Facotyr Racing), Aleksandr Tonkov (Wilvo Nestaan Husqvarna Factory6de  WK) en de MX2-rookie 2015 Pauls Jonass (KTM Red Bull – 3de in de WK).  Ook wereldkampioen MX2 Jordi Tixier (Kawasaki Racing Team),  komt naar Kester . Naast Jordi komen ook de twee kleppers van 24 MX Honda: Christophe Charlier en Filip Bengtsson.

Inters MX2

De leider bij de Inters MX2 Brent Van Doninck (Kemea Yamaha) kwetste zich in Matterley Basin. De kans is echter groot dat Brent zijn leidersplaats verdedigt tegen zijn ploegmaat bij Kemea, Damon Graulus.  Zij gelden als kanshebbers, en het is aan Cédric Grobben, Mark Boot, Rob Konings, Yannick Heylen en co, om dat in vraag te stellen.

Alle nationale BMB klassen komen uiteraard ook aan bod. De Jeugd, de Beloften + Nationalen 125 cc, de Juniors, Seniors en Masters rijden beide reeksen op zaterdag.

Voor het eerst in de geschiedenis mogen ook niet-vergunninghouders hun ding doen op de Kesterheide. Op zaterdag komen de vrijetijdsrijders in actie. Liefst 15 minuten kunnen 98 rijders (het maximum) zich uitleven op Vlaanderens mooiste omloop.

Nostalgie

Op zondag staan er twee reeksen voor oldtimers op het programma. De Oldtimer cross is aan een echte revival toe. Ook AMC Orp voorziet oldtimers wedstrijden op 23 augustus a.s.  Oudere vedetten en jonge enthousiastelingen bekampen mekaar op Maico, Suzuki, Honda, Husqvarna, BSA, CZ, CCM. Gekende namen zijn motorcross-veteranen Ronny Renders. Eddy Nuyts, Danny Scheers, Franky Van Eecke, Jan Blancquaert en Brik Schelfaut. Een van de favorieten is ongetwijfeld Jurgen Van Nooten. De reeks is helemaal volzet.

Oldtimer zijspannen

Normaal zouden ook de zijspannen rijden in Kester maar er is dit weekend ook een GP. Niet getreurd, op zondag zijn er twee reeksen voorzien voor oldtimer zijspannen. Dat wil zeggen ‘karren’ van maximaal bouwjaar 1994.

Kesterse gloriën

Naast het Motocross Belgian Championship, wordt het hoogtepunt van het zondagprogramma ongetwijfeld de wedstrijden voor Kesterse glorieën..  Iedereen zal er zijn, op uitzondering na van Stefan Everts, die andere verplichtingen had. Maar de rest is zonder meer indrukwekkend.

We beginnen met de wereldkampioenen: Eric Geboers, Joël Smets (op Husaberg), en Jacky Martens (op zijn WK-Husqvarna). Nog verderop ex GP-rijders en Wereldbeker winnaars bij de veteranen Peter Iven en Pascal Bal. Verder Patrick Caps (ex-MXoN), GP-winnaars Marc Velkeneers en Jo Martens, Werner Dewit, Peter Nys, Wim Vanderheyden, Raymond Heeren, Manuel Priem, Thierry Godfroid en Marc Eastwood. Wie er ook zullen zijn, maar niet op de motor: ex-wereldkampioen André Malherbe en zijn rechter en linkerhand Jean Claude Lacquaye, Marnicq Bervoets, Daniël Van Bellingen, Gunther Goovaerts, Sven Verbrugge, André Massant, Dirk Geukens, Sylvain Geboers en Gilbert De Roover. Uiteraard kunnen hier nog heel wat last-minute aanmeldingen bij komen.

De actieve deelnemers rijden twee reeksen van tien minuten. Daarnaast worden sommige anderen meegevoerd in een zijspan voor een ereronde en uiteraard is er een handtekeningensessie voorzien.

En nog…

In de tent zal een tentoonstelling gehouden worden over 50 jaar AMC Toekomst, met een display van enkele prachtige oldtimer motoren.

Het boek “50 Jaar Motorcross In Kester en 50 Jaar AMC Dworp zal ook  aangeboden worden (25€). Let op, dit wordt een collectors item, en de oplage is beperkt.

Conclusie

Laat ons dus voor één keer de zwarte wolken die over de Kesterheide drijven voor een keer vergeten. De jarige club heeft alles in het werk gesteld om van dit tweedaags motorcross festival een uniek evenement te maken. Een must voor elke crossliefhebber, hetzij old-school hetzij de jeugd.

 

Partners

Back to top button