Motorcross

Coupe de l’avenir: het verslag van de team manager

We blikken samen met de team manager van de 'Belgian Junior Knights.', Robert Gielis, terug op hun prestaties en belevenissen tijdens de Coupe de l'avenir 2014.  Midden september werden de ploegen voor de Coupe de l’Avenir bekend gemaakt. Echter, omwille van blessures van enkele rijders moesten de selecties hier en daar aangepast worden. De laatste week werd Ian De Sweemer om die reden nog vervangen door Jarni Kooij bij de 85cc’s. Op vrijdagavond kwamen nagenoeg alle rijders aan op het circuit in Baisieux. Het weer was super, de omloop lag er prachtig bij.

Op zaterdagochtend werden de moto’s gekeurd en werden de vrije trainingen afgewerkt. Ook de kwalificatietrainingen stond op het programma. Bij de grote jongens haalden we de pole, terwijl ook bij de jongere teams goede startposities uit de bus kwamen.

Op zaterdagavond bliezen de Belgian Junior Knights verzamelen in de hospitality van het team voor een gezellige barbecue. Tijdens dit event stak een stevig onweer op. Het waaide en regende hard. Gelukkig hadden genoeg helpers om onze tentjes overeind te houden. Wanneer het onweer wat minderde kropen onze Knights onder de wol om de volgende dag in topvorm aan de starts te kunnen verschijnen.

De regen van zaterdagavond had het circuit goed gedaan. Tijdens de trainingen in de voormiddag was het nog even opletten maar in de namiddag lag het er perfect bij.

Bij de 65cc’s weerden onze jongens zich kranig, maar konden we zien dat de buitenlanders hier nog een stapje voor hebben. Enkele Spanjaarden en Fransen waren nog een stuk sneller dan onze boys. Maar, geen nood, die speed die komt nog. Het was toch een goede ervaring in internationaal gezelschap. Lars Derboven, Denzel Vervaet en Liam Everts deden hun uiterste best. Wat me ook sterk aansprak aan die 3 boys was de team-spirit. Vanaf het moment dat ze op het circuit arriveerden hebben ze nagenoeg steeds samen opgetrokken; samen circuit verkend, samen gegeten op de barbecue, samen putten gegraven om met de miniatuurmototjes te spelen…

Onze 85cc-jongens konden zich wel al meten met de buitenlanders. Glenn Bielen volgde in de 2e reeks zelfs geruime tijd de ongenaakbare Franse rijder Moreau. Echter hij ging er hard af met een polsbreuk tot gevolg. Echt jammer. Jarni Kooij weerde zich kranig, hij had nog niet veel competitie gehad wegens een blessure. Ook Jeremy Maître reeds 3 sterke reeksen. Hier haalden we een mooie derde plaats in de eindklassering.

Bij onze grote jongens was Brent Van Doninck outstanding. Hij won overtuigend de 3 reeksen. Hij mag zich in het rijtje plaatsen van de grote namen die de Coupe de l’Avenir gewonnen hebben. Ludovic Brevers en Cyril Genot kenden heel wat pech. Ludo reed een mooie eerste reeks en was op weg naar een zelfde resultaat in de 2de tot de elektronica van zijn KTM er anders over oordeelde. In de derde reeks viel hij zonder achterrem. Cyril Genot, die op een 125cc uit kwam kende ook pech met wat valpartijen tot gevolg. Niettemin mochten onze rijders hier toch ook op de derde podiumtrap plaatsnemen in het landenklassement.

De organisatie van het event was ook dit jaar weer nagenoeg perfect. De MX Haut Pays verdient ook hier weer een pluim. De belangstelling was ook hoger dan vorig jaar denk ik, toen de eerste maal op de nieuwe omloop werd gereden.

Als team-manager wens ik dan ook nog in eerste instantie mijn rijders te bedanken, die zich alle 9, zonder uitzondering, volledig hebben gegeven voor Team Belgium. Ik ben dan ook fier op de Belgian Junior Knights. Glenn Bielen wens ik een spoedig herstel toe naar volgend seizoen. Dit geldt ook voor Tallon Verhelst en Ian De Sweemer die ook door blessures hun selectie moesten afzeggen. Ook een dankwoord aan Yves Devlaminck die als bondscoach er voor gezorgd heeft dat de rijders een goede begeleiding kregen tijdens het evenement. Ook de afgevaardigde, Yvan Vogeleer, die stipt de resultaten ronddeelde aan de rijders deed zijn job voortreffelijk. Tot slot ook nog dank aan al de sponsors van de Belgian Junior Knights.

 

Robert GIELIS, Team-manager

 

De RTBF zend op zondag 12 oktober om 15u13 op 'La Deux' een reportage van 13 minuten uit over deze mooie wedstrijd. Kijken dus!

Partners

Back to top button