Classic Bike

Chimay: 21-ste Trophy Classic Bikes

Met de 21-ste Trophy Classic Bikes aanstaande vrijdag, zaterdag en zondag (18, 19 en 20 juli) draait het seizoen voor klassieke wegraces in ons land op volle toeren.

Chimay is samen met de Belgian Classic TT in Gedinne (op 23 en 24 augustus) een ‘klassieker’ op de kalender van de Belgische Motorrijdersbond, waarvoor ook in het buitenland grote belangstelling is. “Er hebben zich 450 deelnemers ingeschreven uit België, Frankrijk, Nederland, Engeland en Duitsland. Sommigen rijden meerdere klassen en in totaal zullen er zo’n 600 oude motoren zijn,” zegt Antoine Coche van Circuit de Chimay vzw.

‘Chimay’ is één van de traditionele motorrace-evenementen in ons land. Al sinds 1926 werd er op het 12 kilometer lange circuit de befaamde Grand Prix des Fontières verreden waaraan internationale toppiloten deelnamen. Begin jaren negentig nam de huidige vzw de activiteiten op het circuit over en startte met de klassieke races. De lengte van het circuit is inmiddels ingekort tot 4,5 kilometer. Dat is minder moeilijk te beveiligen. Buiten de raceweekends is de baan immers gewone openbare weg.

Een week na de Trophy Classic Bikes heeft op het circuit van Chimay de Open Trophy plaats. Dat is een evenement voor moderne motoren en is opgenomen in de internationale serie voor ‘real road racing’ (International Road Racing Championship) met ook wedstrijden in onder andere Oostende, Hengelo (Nederland) en Oss (Nederland). Vijf jaar geleden startte men die Open Trophy. Antoine Coche zegt dat ‘Chimay’ daar ook een ‘klassiek’ luik aan gehangen heeft. Het programma van de klassieke races dreigde overladen te worden en men heeft een ‘post-classic’-proef voor endurance motoren uit de jaren tachtig naar de Open Trophy verschoven.
Voor de liefhebbers is er buiten de wedstrijden de hele zomer in het stadhuis van Chimay nog een tentoonstelling over het circuit met oude affiches, foto’s en filmbeelden.

(www.circuit.be)

 

Partners

Back to top button