Motorcross

Everts & Friends: fun-motorcross voor het goede doel

Voor de negende maal heeft aanstaande maandag 21 juli ‘Everts & Friends’ in Genk plaats, een ludiek motorcross-evenement waaraan (oud-)wereldtoppers deelnemen. Initiatiefnemer én ook deelnemer is tienvoudig wereldkampioen Stefan Everts die op deze manier goede doelen voor kinderen wil steunen.

Oud-wereldkampioen Stefan Everts staat aanstaande maandag op de Nationale Feestdag tijdens ‘Everts & Friends’ weer met zijn motor achter het starthek op de Horensbergdam in Genk om voor het goede doel de strijd aan te gaan met toppers van toen en de topcrossers van nu. Naast Everts komen ook MX-2-wereldkampioen Jeffrey Herlings en de huidige MXGP-tenoren Jeremy Van Horebeek, Kevin Strijbos en Ken De Dycker in de baan. Voor de Charity-race is eveneens de Amerikaan Ricky Carmichael uitgenodigd. Carmichael is met 16 Amerikaanse super- en motorcross-titels en 150 profzeges de meest succesvolle Amerikaanse motorcrosser ooit. Hij stapte in 2007 over naar de autosport en maakt in Genk zijn wederoptreden op twee wielen. Uit de States komen verder Jeff Stanton, zesvoudig Amerikaans kampioen, en Jeff Emig, viervoudig Amerikaans titelhouder. Beiden maakten deel uit van de Amerikaanse ploegen voor de Motorcross der Naties in de jaren negentig en in het begin van deze eeuw en waren geduchte tegenstanders voor Stefan Everts. Als bijzondere gast is er de Finse viervoudige wereldkampioen Heikki Mikkola (inmiddels 69 jaar) die in de jaren zeventig in de clinch ging met Roger Decoster.

Iets terug doen

Hoe is ‘Everts & Friends’ ontstaan? Stefan Everts: “In het laatste seizoen dat ik reed – 2006 – kwam een douanier uit Luxemburg naar met toe met de vraag ik mee wilde doen aan een liefdadigheidswedstrijd voor het kinderkankerfonds van Luxemburg. Dat heb ik toen toegezegd en ook Joël Smets heeft er nog gereden. Een jaar later heb ik het zelf zo’n evenement georganiseerd en wilde iets origineels brengen met onder andere klassieke crossmotoren. Dat was toen in Neeroeteren. Het was één van de laatste wedstrijden in de steengroeve daar. Daarna zijn we naar Genk gegaan.”

Voor Everts is de organisatie een manier om iets terug te geven aan de supporters en aan de sport. “Ik heb altijd veel steun gehad van mijn fans. Het was vanaf het begin ook het idee om mijn fanclub, mijn hevige supporters de kans te bieden mij nog eens aan het werk te zien. Met dit evenement wil ik ook het goede doel steunen én de crossfans een unieke belevenis geven,” zegt hij. “Het goede doel is eveneens een manier om op een positieve manier met de motorcross naar buiten te komen.” De rijders komen belangeloos naar het evenement. Voor de Amerikanen is dat mogelijk omdat ze na het evenement een tweedaagse workshop in het kader van ‘Ricky Carmichael University’ geven, samen met Everts.

De komst van ex-wereldkampioen Heikki Mikkola is een oude wens van Everts. Hij wilde de Fin al eerder naar zijn evenement krijgen. “Ik heb een hele tijd telefonisch contact met hem gehad, maar dat lukte niet zo goed. Maar vorig jaar heb ik hem persoonlijk ontmoet en hem het evenement uitgelegd. Hij heeft toen toegezegd en zal er ook zijn. Mikkola heeft problemen met de knie en zal in zijn oude cross-outfit een ereronde maken,” aldus Everts.

De wedstrijden zijn vooral ludiek opgevat. Er zijn demoritten voor 50 en 65 cc-motoren, een 85 cc-race voor Future Stars en een pitstoprace waarbij de rijders in pits moeten stoppen, hun achterwiel uit de motor nemen, een rondje rond hun motorlopen en voor ze weer gas kunnen geven het achterwiel opnieuw monteren. Verder is er de Cyclo MX Race, waarbij een topmotorcrosser en een topveldrijder één team vormen en elk met hun eigen ‘voertuig’ in een estafetterace uitkomen. Cyclocrossers Sven Nijs en Sven Vanthourehout nemen daaraan deel. Naast een wedstrijd voor Fun Bikes (voor brommers en scooters-) is er ook een race voor Golden Heroes voor 45-plus-crossers op klassieke motoren (met onder anderen André Vromans, Marc Velkeneers, Dave King, Jean Jacques Bruno en Jan Blancquaert). Die motoren zijn tevens te bezichtigen in een speciaal ingerichte tent.

Goede doelen

De goede doelen die Stefan Everts geselecteerd heeft, zijn 'Een Hart voor Limburg' (Koning Boudewijnstichting), Ter Heide (begeleidingscentrum voor personen met een ernstige of meervoudige verstandelijke handicap), MediClowns (ziekenhuisclowns), Bednet (dat langdurig en chronisch zieke kinderen via internet aan het eigen school en klas verbindt), De Markt (open campus voor jongerenwelzijn) en ’t Weyerke (nursingtehuis voor permanente opvang van mensen met een matige tot ernstige handicap).

Het is overigens de voorlaatste maal dat het evenement zal plaats vinden. Everts: “Het is ondertussen een hele organisatie geworden met meer dan 200 vrijwilligers die zich inzetten. We zeggen al verschillende jaren dat we na de tiende maal zullen afsluiten. Dat wordt dan een speciale editie.”

(http://www.evertsandfriends.be)

Partners

Back to top button